Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Greenpeace: Νέα στοιχεία για το κόστος του λιγνίτη σε ανθρώπινες ζωές

Πολύ μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων είναι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από τις λιγνιτικές μονάδες, σύμφωνα με την οργάνωση Greenpeace, η οποία προειδοποιεί πως αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων, η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 160 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ. €.


Όπως αναφέρει η Greenpeace, πριν από λίγες εβδομάδες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας είχε ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση «Οι 7 πληγές της Ελλάδας» της Greenpeace, στην οποία εκτιμάται το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος της ρύπανσης από τους 7 λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας μας.

Η Greenpeace κατέθεσε τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χρήση της επικαιροποιημένης μεθοδολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία το 2009 η ρύπανση των επτά λιγνιτικών σταθμών της χώρας προκάλεσε το θάνατο 1079 ανθρώπων.
Στην απάντησή της η Greenpeace ζήτησε να μάθει «τα κατάλληλα μέτρα που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποστηρίζει προκειμένου να αποκατασταθούν οι επιπτώσεις και να αποζημιωθεί η τοπική κοινωνία από την επί δεκαετίες λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και να ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό κόστος για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο».

Παράλληλα, ζητά τα μέτρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για «να προωθηθούν εναλλακτικές βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, (π.χ. αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση, οικοτουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κα), που σήμερα βρίσκονται σε τέλμα εξαιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος».

«Η Greenpeace ζητάει την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, που αποδεικνύεται ότι έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης, και τη στροφή σε 100% καθαρή ενέργεια που δημιουργεί εισόδημα, θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και δεν απειλεί ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου