Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απόφοιτος του ΤΕΕΤ συμμετέχει μεταξύ άλλων στα « Ανήσυχα Πορτραίτα ζητούν Αναγνώστη ΙΙ»



                                                Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ
ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2015 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


« Ανήσυχα Πορτραίτα ζητούν Αναγνώστη  ΙΙ»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ηλίας Ηλιάκης & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
ΕΓΚΑΙΝΙΑΠαρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις 19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ
ΓΟΒΑΤΖΙΔΑΚΗ 18, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΚΡΗΤΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  20.3.2015 – 18.4.2015
ΑΝΟΙΚΤΑ: Δευτέρα έως Σάββατο  10:00-14:00,  Τρίτη & Πέμπτη & Παρασκευή 18.00-21.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Αίθουσα Τέχνης Μορφές, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ανήσυχα Πορτραίτα ζητούν Αναγνώστη  ΙΙ» την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις 7:00 το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης Μορφές, Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη. Συμμετέχουν 100 Έλληνες και Διεθνείς Καλλιτέχνες με έργα Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής και Κεραμικής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 18.4.2015. Ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00, συνάμα Τρίτη & Πέμπτη & Παρασκευή 18.00-21.00. Είσοδος Ελεύθερη.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλατσάκης Χρήστος, Αλεξάκης Στέλιος, Αμάραντος Μιχάλης, Ανδρούτσος Γεώργιος, Αργείτης Σωκράτης, Ασλανίδης Νίκος, Βαζούκου Ειρήνη, Βαρβαρίτη Ινώ, Βασιλάκου Μαργαρίτα,Weidner Christian, Βισκαδουράκης Νίκος, Βλαβογιλάκης Αντώνης, Βλάσσης Αριστείδης, Βούσουρας Ανδρέας, Γεράκη Εύα, Γιατρουδάκη Πόπη, Γιοσμάς Σωκράτης, Δέμης Κωνσταντίνος, Δερμάτης Χαράλαμπος, Δημητριάδης Αλέξανδρος, Διαλινός Γιάννης, Δουβέρη Αγγελική, Δουκουμετζάκης Μιχάλης, Ζαμπετάκη Θεοδώρα, Ζουλάκης Μανόλης, Θέος Βασίλης, Καλλιανίδη Βέρα, Κεμανέ Ιωάννα, Kill Petra, Κουκουράκη Χριστίνα, Κουλακιώτης Νίκος, Kohler Margret, Κροντηρά Μαρίνα, Κώστας Άγγελος, Λαμπρακοπούλου Χρύσα, Λάσκος Σταμάτης, Λιακόπουλος Τάσος, Liodaki Jan, Λιλικάκης Κοσμάς, Λιόσης Δημήτρης, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Macfarlane DavidMacfarlane Sue, Μάνου Έφη, Μανωλαράκη Ελένη, Μαρκαντωνάκης Π. Γιάννης, Μαρκαντωνάτου Εριέττα, Michelin Nantia-Martina,  Μιχελογιάννη Μαρία,Monkewitz AlexandraMoore Nicholas, Μπαλάκας Αντώνης, Belcin Radu, Μποβιάτσου Λαμπρινή, BogiazievGian, Μπονάτσου Ισμήνη, Μπραουδάκη Ρένα, Μπρέγιαννη Στεφανία, Νιόλης Γρηγόρης, Ξενάκη Παγώνα, Ξενάκης Πέτρος, Ξενάκη Σοφία-Μαρία, Oberto Hervé, Ubeda-Palenque Jaime, Παγωμένος Κώστας, Παλλήκαρης Ευτύχης, Palmer Sigrid, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Παπαδοπεράκη Ασπασία, Παπανικολάου Παναγιώτης, Παρασκευουδάκης Φάνης, Περάκης Τάκης, Περράκη Αγλαΐα, Πετράκη Αναστασία, Πετρής Γιάννης, Πετσούρα Σύλβια, Πολιτοπούλου Ελένη, Portera Gina, Πουλαντζά Νατάσσα, Ροϊλού Βιολέττα, RolfJahn, Σαριδάκης Μανόλης, Σηφακάκης Τίτος, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σκουλίκαρη Σίσυ, Σκυλουράκη Μιράντα, Σούστα Έλενα, Σπηλιώτη Τέση, Στεφανάκις Γιάννης, Στόκας Θάνος, Stollenwerk Rena, Τζάνης Δημήτρης, Τζεγιαννάκης Γιώργος, Τριανταφύλλου Αντώνης, Τσεριώνης Γιώργος, Chmiel Ryszard,  Τσουκάτος Γιάννης, Fedaeff NickFischer Konstantin, Φραντζεσκάκης Αντώνης, Χαρατζή Βάσω, Χουδαλάκης Αντώνης και Ψαράς Παντελής.
Επιμέλεια: Ηλίας Ηλιάκης & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

«Το πρόγραμμα  “ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων” με πνεύμα εξωστρέφειας διοργανώνει μια σειρά από εικαστικές δράσεις και εκθέσεις για την παρουσίαση και προβολή των εικαστικών δημιουργών του Νομού και του καλλιτεχνικού τους έργου έξω από τα περιορισμένα όρια του τόπου. Ξεχωριστή προσοχή δίνεται στο έργο όλων των δημιουργών που έχουν αφετηρία δράσεων το Νομό Χανίων και στις δυνατότητες παρουσίασής του σε κομβικά εικαστικά κέντρα και διεθνή φόρα με στόχο την ανταλλαγή θέσεων, απόψεων και εμπειριών με τους καλλιτέχνες άλλων τόπων και άλλων αισθητικών ερεθισμάτων. Με γνώμονα λοιπόν, το δημιουργικό πολιτιστικό πνεύμα εξωστρέφειας και συνεργασίας το πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2015 συνδιοργανώνει με την Αίθουσα Τέχνης Μορφές την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ανήσυχα Πορτραίτα ζητούν Αναγνώστη ΙΙ» στην έδρα της Αίθουσας Τέχνης Μορφές (Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο) με μια ανοικτή συμμετοχική διαδικασία που οδηγεί σε πλατιά δημιουργική δυνατότητα αλληλοκατανόησης των εικαστικών αναζητήσεων ντόπιων, ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών σε ένα θέμα πολυσχιδές, δυναμικό και πολύπλευρα εκφραστικό, την καταγραφή του ανθρώπινου χαρακτήρα και την συναισθηματική απεικόνισή του μέσω του προσώπου: το Πορτραίτο». 


Η Αίθουσα Τέχνης "Μορφές" ιδρύθηκε από τον Ηλία Ηλιάκη το 1991 στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Στόχος της λειτουργία της είναι η συνειδητή καλλιτεχνική αποκέντρωση και η υπεύθυνη ενημέρωση του φιλότεχνου κοινού για τις εικαστικές τάσεις που διακρίνονται στη νεώτερη και σύγχρονη τέχνη. Η  Αίθουσας Τέχνης “Μορφές” οργανώνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από όλους τους χώρους της σύγχρονης τέχνης και τα κριτήρια επιλογών των έργων που παρουσιάζει βασίζονται στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας φέρνοντας σε άμεση επαφή τους Κρήτες με τους θεωρητικούς της τέχνης, τους καλλιτέχνες, τα έργα τους και τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις έκφρασης.

 «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ»
Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη
Τηλ: 28310 50271


Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την«Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται πέντε μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«ΟΚύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,   4.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»,   5.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ»  &
«ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΧΑΝΙΩΝ»
Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα,   Τηλ.  693 73 83 500
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mail:  ioannis2000@gmail.com      Website:  www.olivepress.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου