Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Tο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταργεί πλήρως τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών στις Β΄ και Γ΄ τάξεις Γυμνασίου, αλλά και προωθεί τον παράλογο εξοστρακισμό των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων  (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο) από το Λύκειο.

Αποτελεί απόκλιση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών και υποβιβασμό της δευτεροβάθμιας παιδείας μας σε σχέση με την παιδεία των ευρωπαίων εταίρων μας η κατάργηση της διδασκαλίας των εικαστικών μαθημάτων και της μουσικής από το Λύκειο και το Γυμνάσιο. Επισυνάπτουμε το επίσημο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η εκπαίδευση στις Τέχνες αναπτύσσεται σε όλες τις τάξεις Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας, βλέπε σελ 27, 30. Το πρόγραμμα αποτελεί και οδηγία της ΕΕ την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να παραβεί χωρίς συνέπειες. Εκτός αν η ηγεσία του υπουργείου επιλέξει η  Ελλάδα θα είναι στο εξής η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς καλλιτεχνική παιδεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!
Αυτό είναι μια ασύμφορη κατάσταση έχοντας ως αποτέλεσμα να βυθίσει τις επόμενες γενιές στην αμάθεια, στερώντας τους την αισθητική, αντιληπτική, και πρακτικά φυσική λειτουργία της σκέψης.
Ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλες εξίσου σημαντικές επιπτώσεις:
1.     Καταργούνται θέσεις διδασκόντων με αποτέλεσμα εκατοντάδες τώρα και χιλιάδες στο άμεσο μέλλον  καλλιτέχνες εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.
2.     Απαξιώνονται τα προγράμματα σπουδών όλων των Πανεπιστημιακών Σχολών που έχουν ως ένα από τους βασικούς τους άξονες την εκπαιδευτική διαδικασία της τέχνης.
3.     Οι Σχολές Τεχνών (Εικαστικές, Μουσικές, Αρχιτεκτονικές, Πολυμεσικών εφαρμογών, Θεάτρου, Πλαστικών Τεχνών, ) θα δέχονται φοιτητές που ποτέ κατά την διάρκεια της 12ετούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φοίτησής τους δεν είχαν κάνει μια εισαγωγή σε αυτά τα μαθήματα. Επιβαρύνεται με αυτό τον τρόπο η πανεπιστημιακή διδασκαλία αναλωνόμενη σε εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με αντικείμενα που έπρεπε ο νέος φοιτητής να είχε διδαχθεί ήδη από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου.
4.     Στερεί 5000 ήδη φοιτούντες των Σχολών Τέχνης από μια εργασιακή δυνατότητα ακυρώνοντας έναν επαγγελματικό κλάδο.
Η απόφαση αυτή θίγει όλη την κοινωνία, αποτελεί καίριο πλήγμα στον πολιτισμό μας, αποσυντονίζει την δευτεροβάθμια  μειώνοντας τα διδακτικά και ερευνητικά πεδία της τριτοβάθμιας.
Ζητάμε την άμεση επανεξέταση της άστοχης αυτής απόφασης όχι μόνο προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της προηγούμενου προγράμματος Σπουδών αλλά και της ενίσχυσής του ρόλου των καλλιτεχνικών μαθημάτων.
Η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν είναι περιττή πολυτέλεια αλλά διαρκής ανάγκη της παιδείας του σύγχρονου πολίτη.  

ΠΓΣ ΤΕΕΤ Φλωρινας ΠΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου