Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Οι ζωγράφοι Βασίλης Καρακατσάνης και Δημήτρης Δάλλας στο Κιτο του Εκουαδόρ




Έργο του Βασίλη Καρακατσάνη.
Η ελληνική τέχνη ταξιδεύει για μία ακόμη φορά εκτός των τειχών,  με προορισμό τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα το Εκουαδόρ (Ισημερινός), όπου οι ζωγράφοι Βασίλης Καρακατσάνης και Δημήτρης Δάλλας παρουσιάζουν παράλληλα τις ατομικές τους εκθέσεις.


Με συμβολική αφετηρία τη ρευστότητα, μεταφορικό θεματικό άξονα το υγρό στοιχείο και με τον τίτλο «Sparkling art», η έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη, που πραγματοποιείται από το artAZ, σε συνεργασία με το Home Identity και το Güitig, στα πλαίσια του διεθνούς εκθεσιακού του προγράμματος, εγκαινιάζεται στο Home Identity, στο Κίτο, την Πέμπτη 15 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 31 του ίδιου μήνα.

Σαν καθρέφτης της αστικής κοινωνίας


Με το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο και τις θεματικές του επιλογές να αντλούν περισσότερο από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει, ο Βασίλης Καρακατσάνης, του οποίου η δουλειά έχει επανειλημμένως βραβευτεί διεθνώς, σε αυτή την έκθεση παρουσιάζει έργα από τις ενότητες «Alcohol» και «Urban behaviours», σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κολλάρου.

Μέσα από τις οπτικές του αφηγήσεις, μας ξεναγεί στον κόσμο των ανθρώπινων συναισθημάτων, δημιουργώντας παράλληλα έναν καθρέφτη της σύγχρονης αστικής κοινωνίας και τις προϋποθέσεις ενός διαλόγου του θεατή με το έργο και, κυρίως, με τον ίδιο του τον εαυτό, αφού - μέσα από τον σύγχρονο ρεαλισμό των εικόνων -  μπορεί να ταυτιστεί, αναγνωρίζοντας δικά του κομμάτια και ενδόμυχες φαντασιώσεις του.
Συνένοχος και συμμέτοχος σε μια σύγχρονη ουτοπία


Έργο του Βασίλη Καρακατσάνη.
Μεγάλης κλίμακας πίνακες, αλλά και μικρά έργα, που χαρακτηρίζονται από πλούσια και τολμηρή χρωματική παλέτα, έντονες αντιθέσεις και διάχυτο κοσμοπολιτισμό, αποτυπώνουν τη φετιχιστική σχέση του καλλιτέχνη με τη ζωή που διαδραματίζεται στο αστικό τοπίο. Η φαντασία του τροφοδοτείται από την καθημερινότητα, την οποία παρατηρεί και καταγράφει με αισθητική οικονομία και καλοπροαίρετο σαρκασμό.
Τα ανθρώπινα συναισθήματα σηματοδοτούν την εκκίνηση της εικαστικής διήγησης και, ταυτόχρονα, τον προορισμό της. Με υλικό του τη λαμπερή ευμάρεια του δυτικού πολιτισμού, κάνει τομές στην ανθρώπινη ψυχολογία. Δανειζόμενος στοιχεία από τη γλώσσα της διαφήμισης και των media, σχολιάζει με αμεσότητα και τρυφερότητα τον ερωτισμό, τις κοινωνικές σχέσεις, την ηθική, την υπερβολή, την υπόσχεση της ευτυχίας, παραμένοντας πάντα συνένοχος στη συζήτηση που ανοίγει και συμμέτοχος στη σύγχρονη ουτοπία που περιγράφει.

Αινιγματικές, πολύχρωμες συνθέσεις


Έργο του Δημήτρη Δάλλα.
Εκρηκτικά χρώματα και γεμάτες ένταση πινελιές χαρακτηρίζουν τα έντονα σύγχρονα έργα του Δημήτρη Δάλλα. Τολμηρές συνθέσεις, εφαρμοσμένες με ποικιλία μεθόδων, σύμβολα και αφηρημένα σχέδια επιστρατεύονται για να εξερευνήσουν μείζονα θέματα και ιδέες που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος στα πλαίσια της ζωής στο αστικό περιβάλλον. Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται όλο το φάσμα των συναισθημάτων, προσεγγίζοντας τα με πάθος και εκφράζοντας τα μέσα από τις αινιγματικές, πολύχρωμες συνθέσεις του.

Ο Δημήτρης Δάλλας έχει μια πολύ έντονη σχέση με τη ζωγραφική, βυθίζεται κάθε φορά στην πράξη της δημιουργίας, σε σημείο που χάνει την αίσθηση της διαδικασίας και η τέχνη του δημιουργείται σχεδόν αυτόματα, με αποτέλεσμα κάθε έργο του να αποτελεί μια ιδιαίτερα φορτισμένη εκδήλωση της προσωπικής του αναζήτησης.

Πληροφορίες
Home Idenity: Av. Orellana 640 y Coruña, Κίτο – Εκουαδόρ. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:30 – 19:00, Σάββατο 10.30 – 16.30 ή κατόπιν ραντεβού.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου