Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

           ''ΣΤΑΘΜΟΣ - STATION" Έκθεση Φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας"



 
Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της εκθεσης ΣΤΑΘΜΟΣ των φοιτητών της σχολής καλών τεχνών Φλώρινας που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ώρα: 20:00 στην Βίλα Στέλλα, αίθουσα Μίμης Καβούρης, Νέο Ηράκλειο.

Διάρκεια έκθεσης: 4-20 Σεπτεμβρίου 2013
ώρες λειτουργείας: 20:00 έως 23:00
Βίλα Στέλλα –αίθ. Μίμης Καβούρης - οδός Σοφίας 1 & Γαλήνης

Στις 11/9 θα γίνει η παρουσίαση του συγγραφικού έργου του κ. Γιάννη Ζιώγα καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στις 16/9 θεατρική παράσταση με θέμα τους Δερβίσηδες.
Η έκθεση θα κλείσει στις 20/9 με μουσικά συγκροτήματα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια ομάδα σπουδαστών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας καλούνται μέσα από πρωτότυπα έργα να πειραματισθούν, να προτείνουν, να ανακαλύψουν και να προσδιορίσουν τη δυναμική λειτουργία της τέχνης και μέσα από μια τέτοια θεώρηση να αφηγηθούν μια ιστορία, προσωπική και συλλογική, να δώσουν τη δική τους απάντηση σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, να καταγράψουν και να μορφοποιήσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους σ’ έναν κόσμο που έχει χάσει τις σταθερές του και τις αξίες του, σ’ έναν κόσμο ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο, όπου οι ιδεολογίες αδυνατούν να αρθρώσουν λόγο για την επώδυνη συνθήκη, την επικίνδυνη κατάσταση μέσα στην οποία βυθίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος.
Θέμα της έκθεσης είναι ο «σταθμός», ένα θέμα που συνδέει μ’ έναν νοητό άξονα, –μια υπόγεια διαδρομή–, τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας με τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Νέο Ηράκλειο της Αθήνας. Ο σταθμός, όμως, γίνεται και το σύμβολο του ταξιδιού και της υπέρβασης, του ερχομού και της φυγής, της γέννησης και της δημιουργίας, του νόστου και της μετάβασης –τη μετάβαση τη συναντάμε καθημερινά σε κάθε ανθρώπινη πράξη σηματοδοτώντας την πορεία προς κάτι νέο μέσα στον τόπο και τον χρόνο.
Όλοι οι καλλιτέχνες-σπουδαστές βρίσκονται στο ξεκίνημα της πορείας τους, δίνοντας, ωστόσο, μέσα από τις δουλειές τους ισχυρές ελπίδες και υπόσχεση για το μέλλον. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζονται με έργα που φιλοτέχνησαν αποκλειστικά για την έκθεση, η οποία επιθυμεί να είναι ανοιχτή και πλουραλιστική, συμπεριλαμβάνοντας και καλύπτοντας εκφραστικά είδη και μέσα –ζωγραφικές, χαρακτικές και γλυπτικές συνθέσεις, βίντεο. Οι συμμετέχοντες, μέσα σ’ ένα σκηνικό κρίσης και αποπροσανατολισμού, έρχονται να δώσουν στην τέχνη την επικοινωνιακή δύναμη και τον παρεμβατικό της ρόλο, να αποτυπώσουν και να εκπροσωπήσουν σύγχρονες καλλιτεχνικές δυνάμεις και αναζητήσεις, να προσδιορίσουν τη θέση και τη δυναμική τους, την ενεργή και κριτική τους στάση, τη ζωντάνια και τη θέλησή τους, το δικαίωμα να ονειρεύονται και να αγωνίζονται.
Τα έργα στο σύνολό τους, διαμορφώνουν μια ενιαία εικαστική πρόταση, η οποία αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο το συλλογικό πνεύμα, τη συνεργασία και την ομαδικότητα που χαρακτηρίζει το Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Και ακριβώς αυτό το πνεύμα της ομάδας και της συλλογικής δράσης, της παρέμβασης, της εξωστρέφειας και της συμμετοχικότητας, σε μια εποχή που υπερισχύει ο ατομικισμός, η απομόνωση και η αλλοτρίωση, είναι το πρωταρχικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την προσπάθεια, τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έκθεσης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ελευθερία-Ιωάννα Ανδριανοπούλου, Δημήτρης Δήμου, Αντώνης Κατσούλης, Γιώργος Κεβρεκίδης, Γιώργος Κορμπάκης, Μανώλης Κούκκος, Ανδρέας Κουτσογιάννης, Τάσος Λεπτοκαρόπουλος, Ευγενία Νόση, Χρυσούλα Ξυνέλη, Γιώργος Παναγιωταράς, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Παναγιώτα Περδικάρη, Αγνή Ρούσσου, Αριστείδης Σαραντόπουλος, Χρήστος Σκούρτης, Ράνια Σχορετσανίτη, Χριστίνα Τζάνη, Άννα Τσαμκόσογλου, Ειρήνη Φουντουραδάκη, Χαρίτα Χατζηνεοφύτου.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου