Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ελευσίνα, ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013 Project ομάδας ΕΝ ΦΛΩ: "Σίσυ φως - κατάσταση πρόσφυγα"

σχεδιασμός αφίσας συνολικών καλοκαιρινών δράσεων
των Εν_φλώ Ιρις Κολιδά
Αφίσα των Αισχυλίων 2013


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 Αυγούστου,

 Εκκίνηση  ώρα 19.00, Πλατεία Μικρασιατών Άνω Ελευσίνα.
 Λήξη δράσης 11.30, είσοδος  Παλιού Ελαιουργείου, ακτή Ελευσίνας
Την Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013, η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, (Τμήμα Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας Π.Δ.Μ.) σε συνεργασία με μέλη του «Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας» θα ξεκινήσουν απο την Πλατεία Μικρασιατών Ελευσίνας, σύροντας και σπρώχνοντας μια μεγάλη, εγχάρακτη ξύλινη σφαίρα, σε μια προσπάθεια προσομοίωσης της «Σισύφειας πορείας» που βίωσαν  οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ελευσίνα, και που, ο κάθε  σύγχρονος πρόσφυγας,  συνεχίζει να βιώνει. H πομπή θα ακολουθήσει την οδό Δαρδανελίων, την Ελευθερίου Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, τηνείσοδο τουΑρχαιολογικού  χώρου,  την οδό Νικολαϊδου, την Κανελλοπούλου και θα καταλήξει στο παλιό Ελαιουργείο.



"Σίσυ φως - κατάσταση πρόσφυγα"
Η Ελευσίνα είναι, απο  πάντα, τόπος φιλόξενος  που αγκαλιάζει τους ανθρώπους που περιπλανήθηκαν και ταλαιπωρούνται  αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα.  Ετσι, αγκάλιασε ο κόσμος της πόλης,   την απελπισμένη Δήμητρα όταν  εκείνη  έφτασε κατάκοπη στα χώματά της, κατα τα λόγια του αρχαίου μύθου.
   Ετσι, μια νύχτα του 1922 ένα καράβι μικρασιατών προσφύγων  πλησιάζει την ακτή της Ελευσίνας. Στο λιμάνι του Πειραιά του είχαν αρνηθεί την πρόσδεση. Ενας ντόπιος, ο  Θεόδωρος Τσίγκος,  πατέρας του εικαστικού Θανάση Τσίγκου, καταλαβαίνει το μέγεθος της τραγωδίας αυτών των ανθρώπων που εξαθλιωμένοι φτάνουν σε μια πατρίδα που τους αρνείται, ενεργοποιείται και βοηθά με κάθε τρόπο  την αποβίβασή τους. Η ακτή της Ελευσίνας γίνεται η πρώτη γή που βαδίζουν κι ιχνηλατούν τη νέα τους ζωή εκαντοντάδες κυνηγημένοι. Σχηματίζεται συνοικισμός  μικρασιατών προσφύγων στην άνω Ελευσίνα.
Αυτή η ιστορία  της προσφοράς άσυλου επαναλαμβάνεται στην ιστορία της πόλης της Ελευσίνας πολλές φορές μέχρι και σήμερα. Η πόλη φιλοξένησε  μικρασιάτες και πόντιους προσφυγες, τη δεκαετία του '60 φιλοξένησε εσωτερικούς μετανάστες που προσέφυγαν στην πόλη ζητώντας εργασία. Σήμερα η πόλη φιλοξενεί ένα Σίσυφο που ως  αιώνιος πρόσφυγας  τραβά  και σπρώχνει την ογκώδη σφαίρα- μπόγο του σε μια ακόμα πορεία προσπάθειας υπαρξιακής αναζήτησης. Η άφιξή  του στην Ελευσίνα δεν είναι τυχαία. Δέχεται το άσυλο και τη φιλοξενεία της. Ίσως  η πόλη καταφέρει να  δεχτεί να απαντήσει στα ερωτήματά του.
Η ομάδα ΕΝ ΦΛΏ που έρχεται απο τη Βορειοδυτική Ελλάδα, απο την πόλη της Φλώρινας, κινεί τη σφαίρα-φορτίο του Σίσυφου σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας σε μια προσπάθεια επικοινωνίας με το κοινό θέτοντας διαρκώς ερωτήματα. Η  ξύλινη σφαίρα -φορτίο του Σίσυφου προτείνει στους περαστικούς να ιχνογραφήσουν, σε κομμάτια χαρτιού, τη χαραγμένη της επιφάνεια και να κρατήσουν τα ίχνη των χαραγμάτων - μικρές σημειώσεις των ερωτημάτων  για τη μεγάλη ανθρώπινη περιπλάνηση.
Το βράδυ της 30 Αυγούστου, στις 19.00, η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ  θα ξεκινήσει απο την άνω Ελευσίνα- απο την έδρα του Συλλογου Μικρασιατών Ελευσίνας- και σπρώχνοντας το σισύφειο φορτίο της θα διασχίσει την πόλη, θα περάσει εμπρός απο τον αρχαιολογικό  χώρο και θα φτάσει στη θάλασσα. Θα σταματήσει εκεί που πολλοί πρόσφυγες πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην ελευσίνια γή , και επι χρόνια δούλεψαν στο  Ελαιουργείο. Η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ θα καλέσει το κοινό  να διπλώσει και να ρίξει στη θάλασσα μικρά αναμένα χάρτινα  καραβάκια με το αποτύπωμα των χαραγμάτων, μικρή σπονδή στη μνήμη της Μεγάλης Εξόδου και της συνθήκης που προσδιορίζει τη ζωή κάθε πρόσφυγα.

συμμετέχοντα μέλη ΕΝ ΦΛΩ 
Έρη Άγριου, Λευτέρης Βελέτζας, Γιάννης Βγόντζας, Ίρις  Koλλιδά,  Χάρης Κοντοσφύρης, Ελένη Νίσκα, Marc Roth, Σαραντόπουλος  Άρης , Δήμητρα Σιατερλή  , Χρήστος Σκούρτης, Χριστίνα ΤζάνηΜάγδα Χριστοπούλου.

Για να δείτε βίντεο της δράσης πατήστε εδώ

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου