Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

The Island Τετάρτη 16 Ιανουαρίου

 
Στην κινηματογραφική βραδιά της ερχόμενης Τετάρτης 16 Ιανουαρίου θα κολυμπήσουμε στα βαθιά…(μην ανησυχείτε... μια ταινιούλα είναι).
Μια πραγματικά ποιητική, πρόσφατη (2006), ρωσική, κινηματογραφική ταινία, του σκηνοθέτη Πάβελ Λούγγιν (επίγονο της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μπορούσε να ειπωθεί, του Α. Ταρκόφσκι) με τον τίτλο «Octrov» (Το Νησί). Η ταινία διαπραγματεύεται ένα εξαιρετικά δύσβατο θέμα στην μεταφορά του στην οθόνη, με τρόπο εκπληκτικό: το θέμα του ανθρωπολογικού προτύπου του προσώπου, του φίλου, του αγίου, στην πιο ακραία και καίρια εκδοχή του κατά την ορθόδοξη χριστιανική θεώρηση του ανθρώπου αλλά και του κόσμου. Τα περιστατικά που αναδεικνύει ο σεναριογράφος Δ. Σόμπολεφ είναι απολύτως αληθινά μέσα από την Ιστορία των αγίων της Εκκλησίας (μερικές φορές - αν όχι πάντοτε - το ψέμα πείθει ευκολότερα από την αλήθεια)!
Θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι η ταινία αν και προβλήθηκε σε τέσσερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Βενετία, Τορόντο, Λονδίνο αλλά και Θεσσαλονίκη) περιφρονήθηκε παντελώς από τις κινηματογραφικές αίθουσες στον τόπο μας, ενώ το 2011 η ΕΤ την πρόβαλε στην μετα-μεταμεσονύκτια ζώνη… Παρ’ όλ’ αυτά, κυκλοφορεί αντεγραμμένη σε ψηφιακό δίσκο από χέρι σε χέρι κι είναι ένα κοινό «μυστικό» η ύπαρξή της!!! Στις «οδηγίες χρήσης» της ταινίας και στις «αντενδείξεις», υπογραμμίζεται ως «αυστηρώς ακατάλληλη» για «ικανοποιημένους αθεϊστές, αλλά και ικανοποιημένους Χριστιανούς», όπως τονίζει ο σκηνοθέτης της Π. Λούγγιν.
(για την ταινία υπάρχουν πάμπολλες αναρτήσεις στο διαδίκτυο -"γκουκλάρετε" την, αν θέλετε- αναρτώ μόνο της Wikipedia, μιας κι είναι η μόνη που αναφέρεται διεξοδικά στους συντελεστές της http://en.wikipedia.org/wiki/The_Island_(2006_film) )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου