Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ηλίας Κασσελάς: «Στη δυναμική των μεταλλάξεων»


Εγκαίνια την Τρίτη 15/1, στις 8 το βράδυ,
στην Αίθουσα Τέχνης "Καπλανών 5"
Ηλίας Κασσελάς: «Στη δυναμική των μεταλλάξεων»

"Τον παλμό της ψυχής του ενορχηστρώνει μέσ’ από το μελάνι και το μολύβι, ο Ηλίας Κασσελάς, στα σχέδιά του. Προικισμένος με μιαν ανεξάντλητη σε εύρος φαντασία καθώς και με ένα άψογο μετιέ, ο νέος καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1988 και σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα) πραγματοποιεί τώρα στην Αθήνα την πρώτη του ατομική έκθεση.
Στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5», ο ταλαντούχος ζωγράφος δείχνει μιαν ενότητα σχεδίων με πενάκι και μολύβι μέσα από την οποία πείθει απόλυτα για τη δυναμική των μεταλλάξεων που επιχειρεί μέσα από μια πολύ έντονη σχεδιαστική ευχέρεια. Διαφοροποιώντας συνεχώς τις εικαστικές λύσεις που δίνει στην καταγραφή των <μεταλλάξεων> πλασματικών ή και αποσπασματικά δοσμένων ζωντανών οργανισμών που ενορχηστρώνονται, συμπλέκονται, αντιπαραβάλλονται, και που σε κάθε όντως περίπτωση <πάλλονται> χάρη στο δυναμισμό της γραφής του, ο Κασσελάς κατορθώνει να μας υποβάλλει ανεξάντλητα και με μιαν εφάμιλλη, πάντοτε, ένταση.
Δημιουργώντας και εκφράζοντας με πάθος μιαν απόλυτα προσωπική μυθολογία, ο ζωγράφος ανανεώνει, εκ των ένδον, το εικαστικό του ρεπερτόριο ενώ ενισχύει σε ρυθμό και σε παλμό την αποκρυπτογράφηση των όποιων σχηματισμών και επιμέρους εικόνων. Μορφές του οργανικού κόσμου αποσπασματικά δοσμένες αλλά ενορχηστρωμένες πάντοτε σε μιαν ενιαία εικόνα καθιστούν ιδιαίτερα κινητική και νευρώδη την όποια σύνθεση που δείχνει ανεξάντλητη μήτρα εικαστικών παρθενογενέσεων. Αναγνωρίσιμα ή και ημι-παραστατικά εικαστικά στοιχεία, συνθεμένα σε ιδιαιτέρως νευρώδη γραμμικά πλέγματα υποβάλλουν σε βάθος τον θεατή προκαλώντας του ανθεκτικές στον χρόνο αναμνήσεις. Συγχρόνως σκιαγραφούν και υποδεικνύουν οπτικές και ψυχικές διαδρομές που διευρύνουν και ερεθίζουν μες από τις πολλές αναγνώσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία του θεατή, παραδειγματίζοντάς τον, να αποκρυπτογραφήσει και να ερμηνεύσει τις όποιες μεταλλαγές στα προσωπικά του βιώματα .
Κοντολογίς, είναι σαν να εξελίσσεται μπροστά μας η χαρτογράφηση, μιας, κάθε φορά, διαφορετικής αποκωδικοποίησης των συναισθημάτων, των συγκινήσεων, των εμμονών και των ερεθισμάτων του καλλιτέχνη που ερεθίζει εξίσου δυναμικά τη δική μας φαντασία. Ακόμη, το αίσθημα της έκπληξης και της <αναπάντεχης> συμβίωσης ετερόκλιτων-μορφολογικά- εικαστικών στοιχείων διατηρεί στις επάλξεις όχι μόνο το ενδιαφέρον αλλά και το δημιουργικό ένστιχτο του θεατή που παραδειγματίζεται ή καλύτερα εκπαιδεύεται να διαβάζει και να ερμηνεύει τα παρατιθέμενα και αλλιώς.
Βλέποντας τα έργα του Κασσελά εξοικειώνεται κανείς με τις αρχές μιας ανορθόδοξης αλλά εξαιρετικά δημιουργικής προσέγγισης της <όποιας> σύνθεσης ή των όποιων εικαστικών σχηματισμών. Προσέγγιση μέσα από την οποία προβάλλει με μιαν ιδιαίτερη ένταση η αυτοφυής εικαστική διαδικασία. Διαδικασία που χάρη στο δυναμικό ταλέντο του καλλιτέχνη κατορθώνει όχι μόνο μορφολογικά αλλά και στιλιστικά να μεταλλάσσει το όποιο παραστατικό στοιχείο σε αφηρημένο ερέθισμα και, αντίστροφα. Η εντύπωση που κυριαρχεί εδώ και που προβάλλει και στον χώρο ολόγυρα είναι εκείνη μιας προσωπικής στον καλλιτέχνη μεταφυσικής διεργασίας μέσα από την οποία επιχειρεί την αποκρυπτογράφηση των ερεθισμάτων που του υποβάλλει αυτή καθαυτή η έννοια της κοσμογονίας.
Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς του δημιουργού στέκει η <ποίηση > του ιδιαίτερα παλμικού εικαστικού ίχνους που ενεργοποιεί κάθε φορά μιαν ιδιωματική ατμόσφαιρα γύρω από το έργο.
Κατορθώνει ακόμη ο Κασσελάς χάρη στον ενορχηστρωμένο ρυθμό να υπαινίσσεται μέσα από τα αποκλειστικά μαυρόασπρα σχέδιά του, την αίσθηση από πολλά περισσότερα χρώματα Αίσθηση που ενεργοποιεί μέσα μας, ανθεκτικές στον χρόνο εντυπώσεις."
Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
Δρ. Ιστορικός της τέχνης-Τεχνοκριτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου