Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Έκθεση του Μπάζελιτς στο Essl Museum, με αφορμή τα 75α γενέθλιά του


Με την έκθεση «Georg Baselitz- Έργα από το 1968 ως το 2012» (18 Ιανουαρίου έως 20 Μαΐου) εγκαινιάζει τη νέα χρονιά το μουσείο Essl της Βιέννης.

Με αφορμή τα 75α γενέθλια του Georg Baselitz, το ζεύγος συλλεκτών του μουσείου αφιερώνουν μια μεγάλη έκθεση στον παλιό τους φίλο και σπουδαίο γερμανό ζωγράφο. Σαράντα τέσσερα έργα από τέσσερις δεκαετίες πρόκειται να παρουσιαστούν στην έκθεση, την οποία επιμελείται ο ίδιος ο καθηγητής Karlheinz Ess, σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη.


Ο Georg Baselitz είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής γενιάς γερμανών καλλιτεχνών, ο οποίος πήγε την παραστατική ζωγραφική ένα βήμα παρακάτω. Στην πρόσφατη ιστορία της τέχνης το έργο του θεωρείται μοναδικό και ξεχωριστό.

Χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Baselitz είναι η αναστροφή των μοτίβων του, κάτι το οποίο ξεκίνησε με το έργο «Der Wald auf dem Kopf (Το ξύλο ανάποδα)», το 1969. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια διέγραφε μια εντελώς διαφορετική πορεία από τους υπόλοιπους. Η ζωγραφική του από την αρχή βασίστηκε στο συνειδητό διαχωρισμό του καλλιτεχνικού μοτίβου από την πραγματικότητα. Χρησιμοποίησε το αναπαραστατικό μοτίβο αλλά συγχρόνως το αλλοτροίωνε και το παραμόρφωνε. Σε αυτή την αποκήρυξη των τότε κυρίαρχων αφαιρετικών μοτίβων στη ζωγραφική ο Baselitz είδε την ευκαιρία να εκφράσει τις ευαισθησίες με πιο συγκεκριμένο τρόπο.

Από νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για τον ντανταϊσμό του Κουρτ Σβίττερς, τις σουρεαλιστικές τάσεις του Αντονέν Αρτώ και την λογοτεχνία του υπαρξισμού ( Μπέκετ, Ιονέσκο, Γκένετ). Γοητεύεται από την ανέγγιχτη, ακατέργαστη, αντιπνευματική και χωρίς ταμπού τέχνη των ψυχικά ασθενών.

Όλες οι περίοδοι της δουλειάς του από το τέλος του 1960 εκπροσωπούνται από σημαντικά έργα από τη συλλογή Essl. Η έκθεση συμπληρώνεται με το ξύλινο γλυπτό ύψους τριών μέτρων «Meine neue Mütze (Το νέο μου καπέλο)», 2003. Ο καλλιτέχνης φτιάχνει γλυπτά όπως αυτό, από το 1980, τα οποία συνοδεύουν τη ζωγραφική του.

ΠΗΓΗ:  artnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου