Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Φωτεινή Καριωτάκη, Πάλι από την αρχή – All over again: έκθεση στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου

Η γκαλερί Ζήνα στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει την έκθεση της Φωτεινής Καριωτάκη με τίτλο «Πάλι από την αρχή – All over …
again». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 στις 8.30 μ.μ.
Η έκθεση με τίτλο «Πάλι από την αρχή» αποτελείται από έργα ποικίλων υλικών και τεχνικών όπως ζωγραφική, εγκατάσταση, φωτογραφία, κολλάζ, video, φωτεινά κουτιά με neon και ψηφιακά σχέδια, καθώς στη δουλειά της χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα προκειμένου να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών διακυμάνσεων επιδιώκοντας τη βιωματική και αισθητική τους εμπειρία από τον θεατή.


Στο σύνολο των έργων αυτής της ενότητας επανέρχεται στη διερεύνηση της κοινωνικής αντίληψης και της αμφισημίας των εννοιών επιδιώκοντας αυτή τη φορά να χαρτογραφήσει και να αποδώσει την διαδικασία της προσωπικής και συναισθηματικής ανασυγκρότησης που προηγείται της λήψης αποφάσεων. Επιχειρεί να εκφράσει καθημερινά επεισόδια προβληματικών συναισθηματικών καταστάσεων στοχεύοντας στην πιθανή λύση τους. Κατά περιπτώσεις, η «λύση» μοιάζει σχεδόν δαιδαλώδης , εφιαλτική ή και ανέφικτη με μόνο στόχο την μεταστροφή η οποία πιθανά θα οδηγήσει στη «πραγματική» για τον καθένα λύση. Σε άλλες περιπτώσεις, βρίσκεται μέσα από την τρυφερή και ελαφρώς κωμική διάθεση απέναντι στην αντιφατική, προσωπική πραγματικότητα.


Όλες αυτές οι καθημερινές συγκρουσιακές  καταστάσεις προκύπτουν από την ένταση της εποχής και υποδηλώνουν τη συναισθηματική σύγχιση που επικρατεί σχετικά με τους νέους άγνωστους ρόλους που ο καθένας καλείται να καταλάβει και να αναλάβει προκειμένου να επιβιώσει των γεγονότων.


Η αναμόχλευση των συναισθηματικών κατάστασεων καταλήγει  σε επεισοδιακούς συλλογισμούς που άλλες φορές λειτουργούν σαν αδιέξοδα και άλλες φορές σαν ένα νοητικό και αισθητικό αρχιτεκτόνημα ανοιχτών επιλογών που οδηγεί σε μια εκ νέου διαδικασία εύρεσης λύσεων και λήψης αποφάσεων.



Για παράδειγμα, στο ζωγραφικό έργο με τίτλο «Δεν φοβάμαι» προσπαθεί να «ξορκίσει» την εμμονή της με τον κύκλο ως το απόλυτο σύμβολο της αδιάσπαστης γραμμής που ορίζει «το όλον και το τίποτα» συμπίπτοντας με την φιλοσοφική και αισθητική της αντίληψη απέναντι στα πράγματα. Η προσπάθεια όμως κατάργησης μιάς εμμονής πιθανόν καταλήγει σε μια νέα ή και περισσότερες εμμονές. Και η ιστορία συνεχίζεται.

Η Φωτεινή Καριωτάκη σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera του Μιλάνου.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και συμμετείχε σε πληθώρα ομαδικών όπως π.χ. “Samkura: Περιπλάνηση” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (2012), OPEN 15 στη Βενετία (2012), “Breaking the Wall, Building Networks” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (2010), “Κολάζ- Αποκοπή/Επικόλληση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (2008), Gyumri Biennial 10 στην Αρμενία (2008), ARCO ’04 στη Μαδρίτη κ.α. Το 2011 και 2012 συμμετείχε σε residencies και εκτέλεσε workshops στο πλαίσιο του προγράμματος Samkura στο Cló Ceardian na gCnoc στην Ιρλανδία. Tο 2002 απέσπασε το βραβείο Fulbright (Artist Grant)  και συμμετείχε στο International Studio and Curatorial Program στη Ν.Υόρκη. Από το 2006-11 δίδαξε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή του ΜΜΣΤ και σε ιδιωτικές συλλογές. Ζεί στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ:  culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου