Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΔΕΣΤΕ 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΔΕΣΤΕ 2013
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΕΣΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τους υποψήφιους καλλιτέχνες για το 8ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ.
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 συνεδρίασε η Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013 και αφού εξέτασε τους φακέλους, συζήτησε αναλυτικά το έργο των εικοσιοκτώ (28) προτεινόμενων καλλιτεχνών και έλαβε υπ’ όψιν τα κριτήρια του φετινού Βραβείου, επέλεξε τους έξι (6) καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο 8ο Βραβείο. Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τους υποψηφίους είναι η εξής:

«Η Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013 αποφάσισε ομόφωνα την επιλογή των:
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - Για τον διεισδυτικό και ελλειπτικό τρόπο που συνομιλεί και έξυπνα υπονομεύει τη φυσική παρουσία της τέχνης, και τους κοινωνικούς της κώδικες.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ - Για τη συνεχή πορεία στη σύγχρονη ζωγραφική, όπως και τη συνεπή αναθεώρηση της εικαστικής γλώσσας, μέσα από αναφορές και ανατροπές, τόσο της Ιστορίας όσο και της καλλιτεχνικής του πρακτικής.
ΜΙΧΑΗΛ ΠΥΡΓΕΛΗΣ - Για τη γλυπτική απόδοση, μέσα από βιομηχανικά στοιχεία του παρελθόντος, της ανάγκης του ανθρώπου να πραγματοποιεί ποιητικές πτήσεις.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΧΠΑΖΗΣ - Για τον τρόπο που χρησιμοποιεί νέο λεξιλόγιο στη μεταφυσική της κατασκευής επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα της φθοράς και του κάλλους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΑΝΝΗΣ - Για τον τρόπο με τον οποίο μέσα από τη γεωμετρία της μοντέρνας τέχνης και τη διακοσμητική καλλιγραφία, προσεγγίζει εκ νέου το Υψηλό.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ - Για τον πολυσήμαντο τρόπο με τον οποίο περιηγείται στον χώρο και την ιστορία δημιουργώντας γλωσσικές διαδρομές και υπερβάσεις.
Η Επιτροπή επίσης προτείνει την ομάδα Nova Melancholia, η οποία διακρίνεται για την πολυεπίπεδη και υβριδική γλώσσα της, για να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της έκθεσης μία έκτακτη παράσταση.»
Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από τους: Αφροδίτη Γκόνου – Επιμελήτρια, Σύμβουλο Σύγχρονης Τέχνης, Ντένη Ζαχαρόπουλο – Ιστορικό και Κριτικό Τέχνης, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ευτύχη Πατσουράκη – Καλλιτέχνη, υποψήφιο για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, Νίκο Παττίχη – Συλλέκτη και Πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού “Ο Φιλελεύθερος”, Φαίη Τζανετουλάκου – Ιστορικό Τέχνης, Θεόφιλο Τραμπούλη – Επιμελητή και Συγγραφέα.
Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Πρόεδρο, Bice Curiger – Kunsthaus Zurich, Ζυρίχη Επιμελήτρια, Daniel Birnbaum – Moderna Museet, Στοκχόλμη, Διευθυντή, Michael Ringier - Συλλέκτη, Beatrix Ruf – Kunsthalle Zurich, Ζυρίχη, Διευθύντρια και Επιμελήτρια.
Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του Ιδρύματος για την στήριξη και προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη που ζει είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Από το 2009, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ συνεργάζεται με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η έκθεση των έργων των έξι (6) υποψήφιων καλλιτεχνών. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους» με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013 θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 ενώ η απονομή του Βραβείου έχει οριστεί για τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013.
Την ανακοίνωση αυτή θα ακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου.
* Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το ΄Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ:
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Φιλελλήνων 11 & Εμ. Παππά
142 34 Νέα Ιωνία
τηλ: 210 2758490
email: info@deste.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου