Ο Michael Reynolds είναι ένας πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, ο οποίος τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του ασχολείται με την δόμηση σπιτιών πιο φιλικών προς το περιβάλλον. Τα σπίτια είναι κατασκευασμένα από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, είναι ενεργειακά αυτόνομα και έχουν ολοκληρωμένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέδωσε το 2010 μια έκθεση, η οποία αποκαλύπτει ότι τα υπάρχοντα κτήρια είναι υπεύθυνα για παραπάνω από το 40% της παγκόσμιας πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας και το 24% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η ανάγκη λοιπόν για κτήρια με καλύτερη ενεργειακή απόδοση και πρακτικές δόμησης φιλικότερες προς το περιβάλλον, ώθησε τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη ενός ‘πράσινου κινήματος’ και στην αρχιτεκτονική. Η πράσινη αρχιτεκτονική συγκεντρώνει πολλές πρακτικές και τεχνικές δόμησης, με τις οποίες προσπαθεί και να αποφύγει εξ αρχής και να εξαλείψει (ει δυνατόν) στα τελικά στάδια τις επιπτώσεις του κτηριακού τομέα στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Χιλιάδες μελέτες έχουν γραφτεί και εκατοντάδες έργα έχουν εκπονηθεί στον προαναφερθέντα τομέα, όμως μόνο λίγα από αυτά μπορεί να συγκριθούν με το όραμα και το έργο του Michael Reynolds, ενός ανατρεπτικού αρχιτέκτονα που ζει και εργάζεται στο Τάος, μια μικρή πόλη του Νέου Μεξικού στις Η.Π.Α.
Ο Michael Reynolds τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του ασχολείται με την δόμηση σπιτιών πιο φιλικών προς το περιβάλλον. τα οποία ο ίδιος ονομάζει ‘earthships’(=πλοία πάνω στη γη, παράφραση της λέξης spaceship η οποία στα αγγλικά σημαίνει διαστημόπλοιο). Αυτά τα σπίτια λοιπόν είναι κατασκευασμένα από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Για τη δόμηση τους, ο Reynolds χρησιμοποιεί λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, κονσερβοκούτια, αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά και μεταλλικά κομμάτια, τα οποία συνήθως παίρνει από παλιές ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα. Τα σπίτια κατασκευάζονται με βάση την αρχή της παθητικής ηλιακής δόμησης, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους τα καθιστούν ουσιαστικά θερμικές μάζες, με αποτέλεσμα την επιθυμητή σταθεροποίηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους. Επίσης χρησιμοποιούνται αυτόνομα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά πάνελ και μικρής ισχύος ανεμογεννήτριες που παρέχουν στο σπίτι την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια. Με την παράλληλη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία ανακυκλώνουν το νερό που χρησιμοποιείται σε αυτά έως και τέσσερεις φορές (!), τα ‘earthships’ του Reynolds αποτελούν αυτόνομες οικιστικές μονάδες που δεν απαιτείται να είναι συνδεδεμένες σε κανένα σύστημα (ηλεκτρικό, ύδρευσης, αποχετευτικό). Άμεσο λοιπόν αποτέλεσμα της αυτονομίας του σπιτιού είναι τα ελάχιστα ή ακόμα και μηδενικά έξοδα σύνδεσης σε κάποιο από αυτά τα συστήματα. Τα σπιτάκια μπορούν να χτιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε κλίμα και να αποδώσουν στον κάτοικο τους τα απαραίτητα για την επιβίωση του· ακόμα και φαγητό! Η θερμοκρασία που διατηρείται στο εσωτερικό του σπιτιού είναι ιδανική για την δημιουργία ενός μικρού λαχανόκηπου! Επίσης τα σπιτάκια κατασκευάζονται σε αρμονία με το φυσικό τοπίο που τα περιβάλλει και πολλές φορές θυμίζουν τα φημισμένης αρχιτεκτονικής κτήρια του Γκαουντί. Τι άλλο θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει από ένα σπίτι;
Ο Reynolds περιγράφει τα σπίτια που χτίζει ως ζωντανούς οργανισμούς που μιμούνται τα κυκλικά συστήματα που απαντώνται στα οικοσυστήματα και το ανθρώπινο σώμα. Αποκαλεί τη δουλειά του βιοτεκτονική (biotecture), μια ταυτόχρονη εφαρμογή -όπως λέει- της βιολογίας στην αρχιτεκτονική. Ο ίδιος ζει μαζί με την οικογένεια του σε ένα από αυτά τα σπιτάκια κι ακολουθεί έναν τρόπο ζωής ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον. Η μοναδικότητα του έργου του Reynolds όμως είναι ότι έχει παρασύρει σε αυτόν τον τρόπο ζωής με το πάθος του δεκάδες άλλους οπαδούς ενός πιο πράσινου τρόπου ζωής. Μαζί με τους ενθουσιώδεις συντρόφους του έχουν δημιουργήσει στο Τάος δύο κοινότητες που αψηφούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και προσπαθούν να μεταδώσουν την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει χτίζοντας τα σπίτια τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών για αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για μια κατοικία. Ο Reynolds και το συνεργείο του επισκέφτηκαν πολλές από τις κοινότητες που καταστράφηκαν από τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, το τσουνάμι που χτύπησε την Ινδία το 2004 και το σεισμό που έπληξε την Αιτή το 2010.
Το ντοκιμαντέρ του Oliver Hodge “the Garbage Warrior” σκιαγραφεί με ιδιαίτερη γλαφυρότητα το πορτραίτο του αρχιτέκτονα, το όραμα και τον αγώνα του για έναν τρόπο ζωής που θέτει στο κέντρο του το περιβάλλον. Αξίζει σίγουρα της προσοχής σας! Είναι συγκινητικό και παρέχει έμπνευση στον θεατή…
Ζωή Βολιώτη- Ομάδα Artivist
Όλη η ταινία στην διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YrMJwIedrWU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου