Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κυριάκος Μορταράκος, έκθεση στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κυριάκου Μορταράκου «Παράθυρο» από τις 11 Απριλίου έως τις 18 Μαΐου 2013. Ο καλλιτέχνης εκθέτει έργα διαφόρων διαστάσεων, όπου η θεματική του αντλείται από εσωτερικά δωματίων και από την κειμενική γραφή, ως πλαστική αξία και ως έννοια σε αυτό που αναφέρει. Τα υλικά που επιλέγει είναι καμβάς, M.D.F, χαρτιά, παστέλ, λάδια. Η προβληματική του αναπτύσσεται στο διπολικό σχήμα της έννοιας «παράθυρο» που εμπεριέχει συγχρόνως το «μέσα» και το «έξω», και όπως λέει ο ίδιος, «δεν ξέρω με τη λέξη ‘παράθυρο’ τι μου έρχεται πρώτα στη μνήμη, το ‘μέσα’ ή το ‘έξω’. Η συνύπαρξη αυτών των αντιθέτων, γονιμοποιεί τη φαντασία. Συγκεκριμένο project δεν υπάρχει. Το έργο είτε αποτελεί ενότητα είτε όχι, μικρό ή μεγάλο διατηρεί την αυτονομία του και ενίοτε, μόνο του δηλώνει γιατί υπάρχει και με βάση αυτή τη δήλωση μορφοποιείται».
Ο Χάρης Σαββόπουλος γράφει για τον Κυριάκο Μορταράκο: «Έχει τόση μεγάλη σημασία η ‘γραφή’ για τον Μορταράκο! Στον καφέ, στη βόλτα, σε στιγμές χαλάρωσης, σκυμμένος σε ένα χαρτί γράφει. Γράφει με εκείνη την αρχέγονη κίνηση της επαναλαμβανόμενης χάραξης, που ανέδειξε ο Βολς, με την επιθετική παλινδρόμηση της γραφής του παιδιού, φορτώνοντας κραδασμούς σιωπής και διατρήσεις, μαύρες σιωπές και δραματικά διάκενα της σιωπής σε ένα κομμάτι χαρτί. Και η ζωγραφική του πάντα έτσι ήταν και έτσι θα είναι: μια γραφή. Ακόμα και στις ‘εξευγενισμένες’ εκδοχές της, που η ζωγραφική του αφηγείται, πάντα θα διεισδύει η δραματική γραφή-πινελιά σαν άγιος νόμος της αντίθεσης που επαναφέρει τους δύο πόλους σε ισορροπία ισοδύναμης αξίας».

 Κυριάκος Μορταράκος

Ο Κυριάκος Μορταράκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στην Ανωτάτη .Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική με τον Ι. Μόραλη, σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη και αγιογραφία με τον Κ. Ξυνόπουλο. Αποφοίτησε το 1976. ‘Εχει κάνει 17 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην  Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έργα του υπάρχουν σε Ιδρύματα, σε Ιδιωτικές Συλλογές, σε Μουσεία, σε Πινακοθήκες, σε Τράπεζες και στην Central Bank of Europe, Frankfurt, Germany. Από το 2006 είναι τακτικός καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Τοποθεσία: Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20 Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα


Ημερομηνία: Εγκαίνια Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, 20.00, Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου έως 18 Μαΐου 2013  Ώρες λειτουργίας:  Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 και 17.00–20.00, Τετ. 11.00-15.00 και Σάβ. 11.00 –14.00, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά


Πληροφορίες: Τηλ. 2103608278, www.zoumboulakis.gr

ΠΗΓΗ:  http://www.culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου