Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ο Ai Weiwei ανακοινώνει το περιεχόμενο του έργου για την τριενάλε

Ο αντιφρονούντας Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei, που προσωρινά του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα του, δημιουργεί ένα μεγάλο έργο για το φετινό καλοκαιρινό τριετές φεστιβάλ τέχνης Emscherkunst (22 Ιουνίου-6 Οκτωβρίου) που πραγματοποιείται στην περιοχή Ρουρ της Δυτικής Γερμανίας.


Το έργο του «Εκτός Διαφωτισμού» θα αποτελείται από 1.000 σκηνές, τοποθετημένες κατά μήκος του ποταμού Emscher. Το φεστιβάλ, στη δεύτερη διεξαγωγή του, είναι στενά συνδεδεμένο με ένα οικολογικό πρότζεκτ 4,5 δις ευρώ, προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2020, το οποίο σχεδιάστηκε για να επαναφέρει τον ποταμό στη ζωή έπειτα από 100 χρόνια βιομηχανικής ρύπανσης. Το φεστιβάλ απλώνεται σε μια έκταση 47 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται οι πόλεις Duisburg, Dinslaken, Oberhausen, Essen, Bottrop και Gelsenkirchen. 

Αυτή τη στιγμή ο Ai επιβλέπει την παραγωγή των σκηνών στο στούντιο του στο Πεκίνο, καθεμιά από τις οποίες θα είναι μοναδική και θα μπορεί να φιλοξενήσει 2-3 άτομα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να τις ενοικιάζουν για τη διανυκτέρευση τους έναντι ενός συμβολικού χρηματικού ποσού, σύμφωνα με τον επιμελητή του φεστιβάλ Florian Matzner. «Η ιδέα μας είναι να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι…οι δραστηριότητες των οποίων θα δώσουν στο έργο ζωντάνια». Η εγκατάσταση βασίζεται σε αριθμητικές και εννοιολογικές προεκτάσεις του «Fairytale People», του πρότζεκτ που παρουσίασε ο Ai Weiwei στην Ντοκουμέντα 12 το 2007. Στο εν λόγω έργο έφερε στο Κάσελ 1.001 συμπατριώτες του, ενθαρρύνοντας τους να αλληλεπιδράσουν με την πόλη και να καταγράφουν τις εντυπώσεις. Το έργο συνοδευόταν από το «Fairytale», 2007, μια εγκατάσταση από χίλιες και μία ιστορικές καρέκλες από την Κίνα.

Ο Ai θα συμμετέχει επίσης και στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας στο γερμανικό περίπτερο, ως μέρος μιας ομάδας με αποκλειστικά ξένους καλλιτέχνες.  

ΠΗΓΗ:  http://artnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου