Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τα “ερωτικά” της Μαρίας Γιαννακάκη στον “Τεχνοχώρο”




1966
 Η Μαρία Γιαννακάκη εκθέτει την νέα συλλογή έργων της, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, με βασικό θεματικό άξονα  τα «ερωτικά». Το θέμα της, έχει ως επίκεντρο την ανθρώπινη φιγούρα με εικόνες που μας θυμίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις Paul Gauguin ή Marc Chagall.

Τρία χρόνια μετά την τελευταία της ατομική έκθεση στην Αθήνα, η καλλιτέχνης επιστρέφει με πρωταγωνιστές εραστές και πορτραίτα κοριτσιών με κινέζικα καπέλα μαζί με τα κατοικίδιά τους. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά για την νέα συλλογή έργων της:
“Στην καινούργια σειρά με πινάκες που παρουσιάζω στην αίθουσα τέχνης ”Τεχνοχώρος” πρωταγωνιστούν εραστές που αγκαλιάζονται πίσω από θάμνους, δέντρα, σε λίμνες με θεατές τον πιστό σκύλο, πορτραίτα κοριτσιών με κινέζικα καπέλα, συντροφιά με κατοικίδια.
Σταθερή μου αγάπη και αναφορά στο συγκεκριμένο και το ρεαλιστικό, χωρίς αυτό να καταλήγει στην εξιστόρηση.”
1874-1
Τα υλικά (μετάξι και ρυζόχαρτο, κινεζική μελάνη, ακουαρέλες, παστέλ, ξυλομπογιές και σφραγίδες ), η πινελιά που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνης, όπως επίσης η ισορροπία ανάμεσα στο κενό και το μαύρο και το δισδιάστατο χώρο είναι επηρεασμένα από την Κινέζικη ζωγραφική και καλλιγραφία, την οποία και σπούδασε στην Κίνα για δύο χρόνια.
Για την επιρροή της από την Κινέζικη ζωγραφική η ίδια η  Μαρία Γιαννακάκη λέει πως την ενθουσιάζει πολύ περισσότερο ο υπαινιγμός, παρά η αφήγηση. Σε αυτόν τον άξονα που χαράζει την δομή της ζωγραφικής της θεωρεί πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο όρος «κενό μη κενό» “κοng bai” της κινεζικής ζωγραφικής και καλλιγραφίας, που σηματοδοτεί την  δυναμική σχέση δηλαδή του κενού μη κενού στον χώρο.
1970
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013 στις 20.00.
 Διάρκεια Έκθεσης:  6 έως 30 Μαρτίου 2013
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00
Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά ή κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org                         info@technohoros.org
Jasmine (Asiko) Altunyan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου