Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

O Χάουαρντ Ζιν μιλάει για την πράξη ως θεμελιώδη διδασκαλία


Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου του 1922, γεννιέται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ο σπουδαίος Αμερικανός ιστορικός, πολιτικός ακτιβιστής, και συγγραφέας, Χάουαρντ Ζιν.
 
Ο διάσημος καθηγητής παραχώρησε συνέντευξη στο tvxs.gr και στην Κατερίνα Κιτίδη, το Μάιο του 2009 όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα. 
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
O Χάουαρντ Ζιν γεννήθηκε το 1922 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Δούλεψε στα ναυπηγεία και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε ως μέλος πληρώματος στα βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Μετά τον πόλεμο ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στη συνέχεια δίδαξε για αρκετά χρόνια στο Spelman College, στην Ατλάντα (όπου διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας), και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. 
Αναμείχθηκε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και στο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Ο φάκελος του στο FBI έφτανε στις 423 σελίδες. Ακούραστος, μαχητικός και αισιόδοξος σ' όλη του τη ζωή, έγραφε βιβλία, έδινε διαλέξεις και σχολίαζε τις πολιτικές εξελίξεις με τολμηρές και ανεξάρτητες δηλώσεις. Πέθανε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ στις 27 Ιανουαρίου 2010, από ανακοπή καρδιάς.


O Howard Zinn για τα κινήματα

 

Ο Howard Zinn για τον πόλεμο

 

O Howard Zinn για τον Μπάρακ Ομπάμα

 

«Το να έχουμε ελπίδα σε δύσκολους καιρούς δεν είναι μόνο αφελώς ρομαντικό. Βασίζεται στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι μόνο μια ιστορία απανθρωπιάς, αλλά και μια ιστορία συμπόνοιας, θυσίας, κουράγιου και καλοσύνης. Αυτό που θα επιλέξουμε για να δώσουμε έμφαση θα κρίνει το μέλλον μας. Όταν βλέπουμε μόνο το χειρότερο περιορίζεται τη δυνατότητά μας να κάνουμε κάτι. Ενθυμούμενοι τις φορές εκείνες -και είναι τόσες πολλές- που οι άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν εξαίσια, αποκτούμε την ενέργεια να δράσουμε, κι έτσι μας δίνεται η ελπίδα έστω να σπρώξουμε τον στροβιλιζόμενο τούτο κόσμο σε μιαν άλλη κατεύθυνση. Όταν δρούμε, με οσοδήποτε μικρό τρόπο, δε χρειάζεται να περιμένουμε για το μεγαλειώδες ουτοπικό μέλλον. Το μέλλον είναι μια άπειρη διαδοχή παρόντων και το να ζούμε τώρα όπως νομίζουμε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζουν, σε πείσμα όλων των κακών που μας περιβάλλουν, είναι καθεαυτό μιας έξοχη νίκη». Howard Zinn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου