Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Το ξέρεις ότι το Facebook παρακολουθεί το chat σου;

Τόσο το Facebook, όσο και άλλες πλατφόρμες κοινωνική δικτύωσης, παρακολουθούν την δραστηριότητα των χρηστών τους στο chat, την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, δηλαδή, για να εντοπίσουν ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητα και να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Η διαδικασία παρακολούθησης, σύμφωνα με το Mashable, ξεκινά
με λογισμικό που σαρώνει τις συνομιλίες για να βρει λέξεις και φράσεις που σηματοδοτούν κάτι που δεν είναι μέσα στις πρακτικές των δικτύων, όπως την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών (sic) ή τη χρήση απρεπούς γλώσσας (sic x2).
Το λογισμικό δίνει περισσότερη σημασία και προσοχή σε χρήστες που δεν είναι εδραιωμένοι πολύ στο δίκτυο και οι πληροφορίες του προφίλ τους υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι δηλαδή σχετικά ανακριβείς. Το ίδιο λογισμικό, χαρακτηρίζεται και «έξυπνο» καθώς του δίνεται εντολή να παρακολουθεί συγκεκριμένες φράσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις παρανομιών, όπως μεταξύ παιδόφιλων. Αν το λογισμικό αυτό αντιληφθεί κάποια τέτοιου είδους συνομιλία, ειδοποιείται η ομάδα ασφαλείας του Facebook και εφόσον αυτοί δουν την συνομιλία, αποφασίζουν αν θα ειδοποιήσουν τις αρχές ή όχι.
Οι νέες πληροφορίες για το σύστημα παρακολούθησης του Facebook, είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά από συνέντευξης του νέου υπευθύνου ασφαλείας του κοινωνικού δίκτου, Joe Sullivan στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με αυτή, τουλάχιστον ένας κατηγορούμενος για παιδοφιλία, οδηγήθηκε σε δίκη μετά την διαδικασία παρακολούθησης του Facebook. Στην ανακοίνωσή του, το Facebook, υποστηρίζοντας τις δηλώσεις του Sullivan και εξηγώντας ότι «μας είναι αρκετά άβολη η διαδικασία να έχουμε υπαλλήλους μας να παρακολουθούν ιδιωτικές συνομιλίες, οπότε, είναι σημαντικό για εμάς να πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία από λογισμικό, το οποίο θα είναι κατά το δυνατόν αλάνθαστο».
Το Facebook συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές «όπου χρειάζεται και στον βαθμό που χρειάζεται από τον νόμο να διασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Facebook», αναφέρεται σε σχετική σελίδα.
Το κοινωνικό δίκτυο έχει κάνει σαφές στους όρους ασφαλείας του ότι θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αστυνομική αρχή εγκαλέσει την εταιρεία με κάποιοι ένταλμα για τα στοιχεία ενός χρήστη, είτε αυτή η αρχή βρίσκεται στις ΗΠΑ, είτε σε άλλες χώρες, φτάνει να υπάρχει η καλή πρόθεση πως το αίτημα της κάθε αρχής βασίζεται σε νόμο και λογική…
Πώς αισθάνεστε γι αυτό; Πώς αισθάνεστε πως το Facebook παρακολουθεί το chat σας;
Πηγή: Mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου