Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

H κάμερα που μπορεί να δει μέσα από… τοίχους.


Eρευνητές έχουν εντοπίσει έναν τρόπο να βλέπουν ακόμη και μέσα από… τοίχους, μετατρέποντας κανονικές -και όχι κατοπτρικές- επιφάνειες σε «καθρέπτες», με τη χρήση φυσικού φωτός και μόνο.
Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή καμερών, οι οποίες θα μπορούν να βλέπουν τα αστέρια μέσα από πυκνά σύννεφα ή να παρακολουθούν ένα έμβρυο κοτοπουλάκι μέσα στο… αυγό ή ακόμη και να βλέπουν… γύρω από γωνίες.



Αυτό που αντικρίζουμε γύρω μας είναι, στην πραγματικότητα, το φως που ανακλάται από τα αντικείμενα. Τα μάτια μας, στη συνέχεια, επεξεργάζονται αυτό το φως, για να δημιουργηθούν οι εικόνες που βλέπουμε. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι φωτογραφικές μηχανές…
Το μόνο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι κάμερες, όπως και τα μάτια μας, δεν μπορούν να δουν μέσα από αντικείμενα που μπλοκάρουν το φως. Έτσι, αν κοιτάξουμε έναν τοίχο, μπορούμε να δούμε μόνο το φως που ανακλάται από τον τοίχο και όχι αυτό πίσω από τον τοίχο που δημιουργεί τις εικόνες που υπάρχουν εκεί.  Αυτό συμβαίνει γιατί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν το φως προσπίπτει σε μια αδιαφανή επιφάνεια, εκτρέπεται προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι δεν είναι δυνατόν να περάσει διαμέσου ή γύρω από αυτήν.
Η νέα τεχνική όμως Ισραηλινών επιστημόνων από το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann αλλάζει αυτά τα δεδομένα. Η ερευνητική ομάδα του Ultra Fast Optics Group  ισχυρίζεται ότι έχει βρει έναν τρόπο να μετατρέψει το διεσπαρμένο φως σε εικόνα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνική χρησιμοποιεί φυσικό φως - για πρώτη φορά σε μία τέτοια προσπάθεια να δει κανείς μέσα από τοίχους, καθώς στο παρελθόν αντίστοιχες δοκιμές είχαν γίνει μόνο με χρήση δεσμών laser από το MIT.
Η ομάδα βρήκε έναν τρόπο να λάβει το διάχυτο φως και να το μετασχηματίσει σε μια εικόνα, χρησιμοποιώντας μία συσκευή που ονομάζεται διαμορφωτής χωρικού φωτός (Spatial Light Simulator – SLT) και τη βοήθεια ενός υπολογιστή που τελειοποιεί την εικόνα που προκύπτει.
«Σε μία προκαταρκτική επίδειξη καταφέραμε να απεικονίσουμε ένα μακρινό αντικείμενο απλά καταγράφοντας το φως που ανακλάστηκε από ένα λευκό φύλλο χαρτιού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Yaron Silberberg στο περιοδικό Cosmos. «Αυτό είναι κάτι αντίστοιχο με το να δείτε το είδωλό σας πάνω σε ένα λευκό χαρτί.»
Φαίνεται, πάντως, πως θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να γίνει αυτή η τεχνική χρήσιμη στην πράξη και να αξιοποιηθεί σε εφαρμογές στην πραγματική ζωή.
Πηγές: Huffington Post, Web Pro News & DigitalLife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου