Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Πώς μπορείς με τη βοήθεια ενός είδους βατράχου να λύσεις ένα πρόβλημα των… ασύρματων δικτύων.

Ο ιαπωνικός βάτραχος δέντρων (Hyla japonica) είναι ένα είδος βατράχου που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ιαπωνία, την Κορέα, αλλά και το βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας.


Ένα είδος άγνωστο σε πολλούς που έχει αναπτύξει την ικανότητα να διαφοροποιεί χρονικά τα ερωτικά του «καλέσματα», ώστε τα θηλυκά που τον ενδιαφέρουν να μπορούν να τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Οι αρσενικοί ιαπωνικοί βάτραχοι των δέντρων έχει αναφερθεί, λοιπόν, ότι μπορούν να μπορούν να αποσυγχρονίσουν τα καλέσματά τους, ώστε να αποφύγουν τη δημιουργία σύγχυσης στους ερωτικούς τους συντρόφους.

Τώρα, επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Καταλονίας φαίνεται ότι αξιοποιούν αυτή την ασυνήθιστη συμπεριφορά του «καλέσματος» των ιαπωνικών βατράχων, ώστε να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο που να μπορεί να αντιστοιχίσει χρώματα σε κόμβους ασύρματων δικτύων, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αποδοτικών δικτύων. Σε μία προσπάθεια να λύσει κάτι που είναι γνωστό ως «χρωματισμός γράφων» -ένα πρόβλημα αντιστοίχισης χρωμάτων σε κόμβους σε ένα γράφημα, έτσι ώστε οι κόμβοι ενός δικτύου να είναι χρωματισμένοι με το λιγότερο δυνατό αριθμό χρωμάτων χωρίς δύο οποιοιδήποτε γειτονικοί κόμβοι να έχουν το ίδιο χρώμα- οι επιστήμονες παίρνουν παράδειγμα από τη συμπεριφορά των βατράχων, ώστε να δημιουργήσουν μία αυτοματοποιημένη διαδικασία η οποία να αναθέτει διαφορετικά χρώματα σε κόμβους δικτύων.
«Καθώς δεν υπάρχει κανένα σύστημα κεντρικού ελέγχου που να οργανώνει τον αποσυγχρονισμό, ο μηχανισμός που ακολουθούν οι βάτραχοι αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ως ένα παράδειγμα φυσικής αυτο-οργάνωσης» εξηγεί ο Christian Blum. «Αυτού του τύπου ο «χρωματισμός γραφήματος» τυποποιεί ένα πρόβλημα που προκύπτει σε πολλές περιοχές του πραγματικού κόσμου και αφορά τη βελτιστοποίηση των σύγχρονων ασύρματων δικτύων χωρίς προκαθορισμένη δομή με τη χρήση τεχνικών για τη μείωση των απωλειών στα πακέτα πληροφοριών και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Η μελέτη αυτή, μάλιστα, εμπίπτει στο πεδίο της «νοημοσύνης σμήνους», ενός κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης που αποσκοπεί στο σχεδιασμό ευφυών συστημάτων με βάση πολλαπλούς παράγοντες. Η έμπνευσή τους προέρχεται συχνά από τη φύση και βασίζεται στη συμπεριφορά κοινωνιών ζώων, όπως αποικίες μυρμηγκιών, σμήνη πουλιών, κοπάδια ψαριών και βατράχων κ.ο.κ. Φαίνεται, λοιπόν, πως η επιστήμη συνεχίζει να παίρνει τις καλύτερες εμπνεύσεις της από τη φύση κι αυτό μας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά το μεγαλείο της…
Πηγή: Ubergizmo via Psys.org And Digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου