Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Θα ήθελες ένα αυτοκίνητο που να… καθαρίζεται μόνο του;

Μία νέα τεχνολογία επίστρωσης μπορεί να σας γλυτώσει ακόμη και από την ταλαιπωρία πλυσίματος του αυτοκινήτου σας. Κι αυτό γιατί, πλέον, θα… καθαρίζεται μόνο του. Χμμ… νομίζουμε ότι αυτή η ιδέα μάς «ιντριγκάρει».

Ίσως γνωρίζετε την τεχνολογία «Scratch Guard Coat» της Nissan, που είναι διαθέσιμη εδώ και καιρό έχοντας τη δυνατότητα να εξαφανίζει τις γρατσουνιές από το αυτοκίνητό σας. Πρόσφατα, μάλιστα, αξιοποιήθηκε και για την κατασκευή μίας θήκης για iPhone για την οποία σας έχουμε ήδη γράψει από τον Ιανουάριο. Σε λίγο καιρό, όμως, φαίνεται πως το όχημά σας μπορεί να κάνει μόνο του και κάτι ακόμη πέρα από το να «αυτοθεραπεύεται»… να καθαρίζεται από τη σκόνη και τις βρωμιές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο TU/e του Eindhoven στην Ολλανδία αναπτύσσουν μία ειδική «επίστρωση», που δεν περιορίζεται στο να «επουλώνει» απλά τις γρατσουνιές, αλλά υπόσχεται στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να τον γλυτώσει από την κουραστική αγγαρεία του πλυσίματος.
Κι ενώ οι επικαλύψεις που είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο νερό ή διαθέτουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες δεν είναι κάτι καινούριο ως τεχνολογία, οι εφαρμογές τους έως τώρα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, καθώς οι διαθέσιμες λύσεις χάνουν εύκολα αυτές τους τις ιδιότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μοριακές δομές νανο-μεγέθους που τους παρέχουν τα σχετικά χαρακτηριστικά καταστρέφονται εύκολα και ανεπανόρθωτα από την παραμικρή επαφή με την επιφάνεια στην οποία εφαρμόζονται.
Η ερευνήτρια Catarina Esteves από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Χημείας του Πανεπιστημίου του Eindhoven και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα με την ανάπτυξη επιφανειών που τοποθετούν τις λειτουργικές χημικές δομές στο τέλος των ειδικών «στελεχών» και τις αναμειγνύουν στην ουσία στην επικάλυψη. Έτσι, σε περίπτωση που το εξωτερικό επιφανειακό στρώμα απομακρυνθεί με το ξύσιμο, τα «στελέχη» που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα μπορούν να επαναπροσανατολιστούν προς τη νέα επιφάνεια ώστε να αποκαταστήσουν τη «θεραπευτική» λειτουργία τους.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η τεχνολογία τους θα επιτρέψει τη δημιουργία εξαιρετικά ανθεκτικών στο νερό επιστρώσεων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα αυτοκίνητα, ώστε οι επιφανειακές εκδορές τους να επουλώνονται, αλλά και τα σταγονίδια του νερού να γλυστρούν από αυτά λαμβάνοντας μαζί τους και τη βρωμιά! Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι, αντί να πάτε το αυτοκίνητό σας σε κάποιο πλυντήριο για να σας το καθαρίσουν, θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά και ένα… ντους στη βροχή.
Η σχετική τεχνολογία θα μπορούσε να έχει και επιπλέον εφαρμογές, όπως, για παράδειγμα, την «αυτοΐαση» ευαίσθητων επιφανειών που θα διαθέτουν σχετική επίστρωση, όπως οθόνες κινητών τηλεφώνων, ηλιακοί συλλέκτες, καθώς και φακοί επαφής.
Επιπρόσθετα, αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούν την αυτοκαθαριζόμενη τεχνολογία θα μπορούν να επωφεληθούν από τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, λόγω της καθαρότερης επιφάνειάς τους, η οποία θα παρέχει μικρότερη αντίσταση στον αέρα, ενώ πλοία θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για την αποφυγή συσσώρευσης από φύκια στα ύφαλά τους. Μία τέτοια τεχνολογία μπορεί, βέβαια, να μειώσει και τη συχνότητα με την οποία πλοία και αεροσκάφη θα χρειάζονται βάψιμο εκ νέου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι η τεχνολογία λειτουργεί μόνο με επιφανειακές εκδορές που δεν έχουν διαπεράσει πλήρως την επικάλυψη. Η Esteves και το team της σχεδιάζουν να συνεργαστούν και με άλλα πανεπιστήμια και βιομηχανικούς εταίρους για να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνολογία, με τις πρώτες επιστρώσεις πιθανόν να είναι έτοιμες για παραγωγή μέσα σε έξι έως οκτώ χρόνια. Η ίδια αναμένει, μάλιστα, ότι οι τιμές τους θα είναι συγκρίσιμες με αυτές των επιστρώσεων που υπάρχουν ήδη στην αγορά.
Πηγή: Gizmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου