Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Product | Πτυχιακή εργασία Αβέτικ 'Γιώργου' Ιωαννίδη (aka Ave Projects)


Product


[Prod-act-ink]



 https://vimeo.com/179090062  






Όνειρα ,πραγματικότητα ,και η δημιουργία κάπου στο ενδιάμεσο .


 Η πτυχιακή μου εργασία παρουσιάζετε με τη μορφή μιας ταινίας μικρού μήκους [καταγραφή ,ενός πειράματος ,βιωματικού χαρακτήρα ,με επίκεντρο την εγκεφαλική (νοητική) απόσπαση ενός ατόμου από το κοινωνικό σύνολο/πλαίσιο , εμπλέκοντας μια φροϋδική ερμηνεία του υποσυνείδητου , η οποία στο σύνολο της τελεί χρέη αφήγησης περί των αναγκών για παραγωγή ενός έργου/προϊόντος].



 Η ίδια η διαδικασία των γυρισμάτων ,για πολλές από τις σκηνές, θα μπορούσε να αποκτά στοιχεία εικαστικών δράσεων, από άποψη του ανυποψίαστου θεατή , ο οποίος παρατηρεί  έναν άλλον άνθρωπο να καταγράφει στιγμιότυπα από την υποτιθέμενη καθημερινότητα του ,με μια κάμερα στη προέκταση του χεριού του και καμιά φορά τοποθετημένη ,έτσι ώστε να καταγράφει σχέσεις χώρου και χρόνου . Θα μπορούσε να παρερμηνευτεί ως σχόλιο προς τον ρόλο εξάρτησης που έχουμε από την τεχνολογία που μας προσφέρεται ,αλλά παραμένει ανοιχτό σχόλιο του παρατηρητή της διαδικασίας.                   
                                                                                                                
 Το τελικό προϊόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κοινωνικό-ψυχολογικό δράμα ,του οποίου ο στόχος είναι μια όσο πιο ειλικρινής γίνετε ,αναπαράσταση μιας εμπειρίας , με την ελπίδα από συνειρμισμό ,να υπάρξει έμμεσα  ταυτόσημη στην μνήμη του θεατή/ακροατή , ώστε να μπορέσει να συσχετιστεί ,μέσα από μια δική του προσωπική αλγοριθμική σκέψη .   

 Ο τίτλος Product : ξενόφερτος ορισμός της λέξης  Προϊόν, συντελεί στο να δειγματολογήσει το κοινότυπο μιας παγκοσμιοποιημένης  καπιταλιστικής συνθήκης, ενώ ταυτόχρονα δίνει πνοή στο alter ego του πρωταγωνιστή, προδίδοντας αξίες μιας αυταπάτης της αυθεντικό-τητας με αυτές μιας καλλιεργημένης διαδοχής καταστάσεων . Μια ροη, ένα φαινόμενο.

 Η δουλειά που παράγω, είναι αποτέλεσμα αφομοιωμένης πληροφορίας ,την οποία, μετά από την συσσώρευση της ,ξεκίνησε να απελευθερώνετε μέσα από μια  προσπάθεια να ερμηνεύσει και να παρουσιάσει μια προσωπική πρόταση σε έναν διάλογο /μια ''σωματική επίφαση'' με το αρχικ, αλεσμένο προϊόν-δράση / Prod-Αct .

 Οι επιρροές μου αντλούνται κατά πολύ από την τέχνη της Performance ,της Video Art , της φωτογραφίας , της μουσικής,της αφήγησης,του σχεδίου,της ζωγραφικής ,την αρχιτεκτονική. Ενεργοποιώντας με το ένα ,το άλλο ,ενώ όλα καταλήγουν στο να με παροτρύνουν προς το χορό ,κάτι μέσο του οποίου καταλήγω να συνδυάζω όλα τα στοιχειά που με ελκύουν , μέσα σε ένα (όταν μιλάμε για κάτι που έχει σχέση με το σώμα και την αλληλεπίδραση του με το χώρο ). 


 Όλοι θεωρούν ότι είναι οι πρωταγωνιστές της ζωής τους .Όλοι όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν καταστάσεις πέρα από την ατομική τους εμβέλεια ,ζούμε μέσα σε μια δική μας , προσωπική πραγματικότητα την οποία βλέπουμε από την οθόνη που καδράρει το οπτικό μας πεδίο. Η ανάγκη μας για να ανακαλύψουμε το νόημα ,τον ρόλο μας στην υπαρξιακή ενότητα ,πολλές φορές θολώνει τη στιγμή βυθίζοντας μας σε μια εγωκεντρική συνθήκη ,από την οποία κληρονομούμε ψυχαναγκαστικές συνήθειες .

 Ταυτόχρονα προσπαθώντας να κατανοήσω ,τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ειλικρίνεια στην αυτό-διάγνωση και αυτό-ψυχανάλυση ανακαλύπτω τον όρο της λέξης ''sonder'' ,που σημαίνει αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ένα κομμάτι του συνολικού κόσμου και όχι κεντρικό του πρόσωπο.
Η αστροφυσική αποδεικνύει, πως είμαστε μέρος του ‘’συνόλου’’, όσο είναι τα ιδία μας τα κύτταρα , μέλος του σώματος μας .

 Το σώμα έχει πολλές δυνατότητες ,ιδικά όταν χρησιμοποιείτε ,το ίδιο σαν εργαλείο για την παραγωγή έργου .Η συνδυασμοί ,λύσεις ,αλγόριθμοι των κινήσεων, βρίσκουν αδιέξοδο μόνο όταν δεν υπάρχει καλλιέργεια της πράξης ,οπότε το όριο είναι το ίδιο μας το μυαλό. Όντας ως εργαλείο ,το σώμα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα αντικείμενα /εργαλεία (σώματα) για την ανάδειξη μιας πολύπλοκης θεματικής , δίχως να χάνετε το σημαντικό του ρόλου του, στη συνθήκη .

 Ο χορός είναι μια συνθήκη ,η οποία κατά την γνώμη μου ,εξυμνεί την σημασία που έχει ο συντονισμός (κληρονομώντας αξίες  παρόμοιες με αυτές της μουσικής ,την οποία κατά κύριο ρόλο ερμηνεύει , προβάλλοντας μια οπτική πληροφορία συνοδευόμενη αυτής ,της ηχητικής εμπειρίας ) ,είτε είναι μέσο κίνησης ,είτε μέσο διαλόγου ,είτε μέσο σκέψης .

 Η κίνηση του σώματος αφήνει υποσυνείδητα τα σημάδια μιας γραφής ,η οποία ξετυλίγει μια αφήγηση με σκοπό μια συναισθηματική πρόκληση και μια πνευματική καλλιέργεια . Ίσως κάπου εκεί, έμμεσα γεννιέται και ο όρος ''χώρο-γραφία''.

 Η εργασία μου δημιουργείτε λόγο του ενθουσιασμού, που μου προκαλούν οι διαδοχές μιας στατικής εικονικής πραγματικότητας ,η οποία εξιστορεί ικανότητες και αδυναμίες ,του ίδιου μας του μυαλού ,έμμεσα από συνομιλία με σπασμένα αντικείμενα, για την φανέρωση μιας ενεργοποιημένης εμπάθειας ,ταυτόχρονα η προβολή μιας σπασμένης ροής του οπτικού με απότομα κοψίματα από μοντάζ  ,αρρυθμίες που τείνουν να δηλώσουν το ρόλο και την μετοχική αξία μιας πληροφορίας στην εποχή μας ,την εποχή της υπέρ-πληροφόρησης.

 Έχοντας πάρει τον ρόλο βουβού αφηγητή, ο οποίος σε εισάγει σε μια προσωπική ερμηνεία του απτού και μη, περιβάλλον χώρου ,της παλινδρόμησης ανάμεσα στο συνειδητό και το υποσυνείδητο του χαρακτήρα ,υπό συνθήκες ενός κοινωνικού αυτό-εξορισμού . Με πολλά στοιχειά που ρισκάρουν την ψυχογράφηση να παρασύρεται από μια video clip συνθήκη, επανέρχεται ρυθμικά υπό διπλωματικό διάλογο ανάμεσα σε αυτά τα δύο .

 Δεν είμαι ικανός  να αντιληφθώ μια πραγματικότητα πέρα από αυτήν που ζω, παρά να εικάζω, μέσω μηχανισμών ταύτισης/εμπάθειας. 


 Κατά κάποιο τρόπο , λειτουργεί και ως αυτό-θεραπεία με το να με βάζει σε μια συνθήκη να εμβαθύνω στην αντίληψη μου, επεκτείνοντας στην αντίληψη του τρίτου, όπως το να παρατηρείς μέσα από την οθόνη τον εαυτό σου σε ένα περασμένο γεγονός , μαθαίνοντας πράγματα για αυτόν ,τα οποία μόνο κάποιος άλλος θα μπορούσε να παρατηρήσει μέχρι τότε και να σχολιάσει .Η λειτουργία του καθρέφτη δεν ισχύει σε τέτοιο βαθμό ,σε αυτή τη περίπτωση ,επειδή ενεργοποιεί κατά πολύ το εγώ ,εμποδίζοντας την προβολή του σύνηθες  πίσω από τη σκιά της σιλουέτας  του ναρκισσισμού ,ή αντίστοιχα της ανασφάλειας .Δηλώνοντας έμμεσα και την ουσιαστικότητα της διαδικασίας .

 Η ίδια η συνθήκη του χορού (χωρογραφίακαι η καλλιτεχνική θεραπεία που προξενεί, απελευθερώνει κινητική ενεργεία, η οποία παράγετε από το σώμα, φέρνοντας στη μνήμη τον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής, κατά του οποίου, η εντροπία που παράγετε, κατευθύνει το υλικό μας σύμπαν πιο κοντά στον ''Θερμό- Θάνατο''. Οπότε η ιδία η πράξη του χορού θα μπορούσε σε συμπαντική κλίμακα να θεωρηθεί μια αυτοκαταστροφική πράξη, ενώ η απελευθέρωση ενός τέτοιου βαθμού αταξίας, έχοντας ανάγκη να εξισορροπήσει, έμμεσα βρίσκει χώρο στη καθημερινότητα του χαρακτήρα ως μια αρχιτεκτονική ενορχήστρωση, minimal δομή και αδράνεια.

 Ένα αφιέρωμα στην τραγικότητα,τον ρομαντισμό που προκαλεί η έννοια του ανεκπλήρωτου/ μοιραίου.


 Προσέγγιση κατά κάποιο τρόπο ενδεικτική μιας αναπόφευκτης κάθαρσης, δίχως να δίνετε ένα τέλος, που συνυπάρχει στα όρια του ενδιάμεσου.




Συμμετείχαν

Σενάριο ,σκηνοθεσία /φωτογραφία ,μουσική, ερμηνεία ,μοντάζ |  Αβέτικ 'Γιώργος' Ιωαννίδης
Οπερατέρ ,βοηθός σκηνοθέτη          | Κωνσταντίνος Περιστερόπουλος  ( σκηνή - performance )
Color edit Assistant                          | Χρήστος Μονοκρούσος  ( σκηνή - performance )
Επιμέλεια background ήχου            | Σωτήρης  Ντουγιουτζόγλου  ( σκηνή - performance )
Τεχνική υποστήριξη                           | Κωνσταντίνος Περιστερόπουλος , Ιωσηφίνα Μακρή ,  Ειρήνη Φουντουραδάκι , Ιωάννα Νικολακοπούλου ,Νίνα Ιωαννίδου ,Θανάσης Λιακόπουλος, Φίλιππος Καλόγηρος , Ειρήνη Ιλιάδου , Χρήστος Αγγελόπουλος , Γιώργος Καραμανίδης , Νικόλαος Καρμπανατίδης , Ορέστης Κοτοπούλης, Γιώργος Αλεξίου, Φαίη Φλώτσιου , Αλέξανδρος Βερελείδης, Ηρώ Κωστομοίρη, 3το Εργαστήριο Ζωγραφικής (Χάρης Κοντοσφύρης) και Εργαστήριο Πολυμέσων (Βασίλης Μπούζας) του Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ,ΠΔΜ.

Ηθοποιοί / Πρωταγωνιστούν   Αβέτικ Γιώργος Ιωαννίδης    ως  Ave  (product )
                                                   Ειρήνη Ιλιάδου                      ως  Ren  (dream /fantasy girl)
                                                   σκύλος                                   ως ο εαυτός του


Τοποθεσίες Γυρισμάτων           : Πόλη Φλώρινας


                                             


Κάμερες                                    : 
Panasonic DMC-FZ1000

                                                    Sony HDR-SR10E
                                                    
SonyDSCW220                                                                                   Nikon coolpix L810
                                                    Sony NEX 5r & NEX f3 ( Cosinon                                                    50mm 1,8 /hellios 35mm 2.2  /sony                                                    18-55mm 3.5 )


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους

Δρ. Αυγητίδου Αγγελική


Θωμά Ζωγράφο


Π.Σ. ''Αριστοτέλη'', Φλώρινα


Π.Σ. ''Ωδείο'', Φλώρινα


Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας



'' Αφιερωμένο στη μάνα μου και την αδελφή μου ''


'' Αφιερωμένο σε εσένα ''






Βιβλία που με βοήθησαν στο να εμπεδώσω γνωστικά στοιχειά
(Βιβλιογραφία)


Way of seeing things , John Berger , ΕΚΔΟΣΕΙΣ  A PELICAN BOOK Art Architecture
Το Σώμα ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ , Πέπη Ρηγοπούλου , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΛΕΘΡΟΝ
Εικαστικές δράσεις , Δανάη Χόνδρου , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Ο κινηματογράφος χωρίς μυστικά και η τέχνη του Οπερατέρ , Γιώργος Καβαγιάς ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Τέχνη και Ψυχανάλυση , Πήτερ Φούλερ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ
Τα όρια του σώματος Διεπιστημονικές προσεγγίσεις  ,Δήμητρα Μακρυνιώτη (επιμέλεια) ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ νήσος
Η ποιητική του Χώρου , Gaston BACHELARD , ΕΚΔΟΣΕΙΣ Χατζηνικολή
ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ , Rudolf Arheim, εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών ,Θεσσαλονίκη 2003
Έσοπτρο ,Χάρης Κοντοσφύρης ,Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελευσίνας



Άλλα (Μυθιστορήματα)


Νόστος ,Δέσποινα Λάλα Κρίστ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΡΔΟΣ
Το μυστικό της συγγραφέως , Δέσποινα Λάλα Κρίστ , ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ



Διαδικτυακές επιρροές (YouTube)


Tedtalks........ https://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector
Vice............... https://www.youtube.com/user/vice
Vsause........... https://www.youtube.com/user/Vsauce
Yakfilms....... https://www.youtube.com/user/YAKfilms



Ταινίες/σειρές


Birdman , (2014) Samuel Willey
Black Swan , (2010) Darren Aronofsky
Singing in the rain , (1952) Adolph Green & Betty Comden
The Machinist , (2004)  Brad Anderson

Cosmos A Space Odyssey , Season 1 , Neil de Grasse Tyson (host)
Louie , Seasons 1-4 , Louie C.K.



Άλλες πηγές έμπνευσης


Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Δημήτρης Λιαντίνης

Charles Bukowski

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Rembrandt Van Rijn
Vincent Van Gogh

Escher

Frida Kahlo

Alex Grey

Kazuaki Tanahashi (Japanese calligrapher)

Ludovico Einaudi (musician)

Tool (band)

George Carlin (comedian)

 Albert Einstein (theoretic physicist)
Steven Hawkins (astrophysicist)

‘’Murphy’s Law’’ (θεώρημα)




Welcome to the N.H.K.(anime) 


Rorschach Test (psychological test)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου