Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

9η ANIMART - Βιωματικό Σχολείο Τεχνών, Μονοδένδρι (12-22/8/2015) "Aπ’ τα σπάργανα στα σάβανα" Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Η 8η ANIMART 2014 ανήκει πια στο παρελθόν. Μέρος των δράσεων που συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός και η βίντεο κάμερα φιλοξενούνται στη Γκαλερί του παρόντος ιστοχώρου. Όλα τα άλλα έχουν γίνει μνήμη και αναμνήσεις στις καρδιές των μετεχόντων. Θερμότατες ευχαριστίες προς το Ριζάρειο Ίδρυμα για τη γενναιόδωρη ηθική και υλική υποστήριξη και της φετινής διοργάνωσης. Οι διεργασίες για την 9η ANIMART που θα πραγματοποιηθεί στο Μονοδένδρι από 12 έως 22 Ιουλίου 2015, έχουν ήδη αρχίσει. Προετοιμαστείτε να... υφάνετε τον χρόνο!


ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Μια σύγχρονη πολυμεσική διάδραση για τον βίο του ανθρώπου, που ξεκινά απ’ τα σπάργανα και καταλήγει στα σάβανα! Νύξεις για τον κύκλο της ζωής επάνω σε πανί, οθόνη και καμβά μαζί. Σ’ αυτό το νοητό ειλητάριο, οι μετέχοντες καλλιτέχνες επιχειρούν να εκφράσουν τη δική τους εκδοχή, μιας παλαιόθεν διήγησης, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων: πίστη και απιστία, αγάπη και προδοσία, εκδίκηση και τιμωρία. Νήματα, [μ]νήματα, ν[ο]ήματα, [α]ν[ομ]ήματα: λέξεις, σαν από κατάδεσμο μακεδονικό. Ίνες, φλέβες, εκδορές, ράμματα, κλωστές, γάζες και πληγές στο σώμα. Ο δια βίου φόβος του θνήσκειν και η εσαεί ανησυχία για το επέκεινα, καθιστούν ανέκαθεν τις τεχνουργίες μέρος μελλοντικών κτερισμάτων. Υφαίνοντας τον χρόνο, σημαίνει κάνω τη ζωή παρελθόν. Το άμωμο της γυμνότητας και της ωραιότητας το κλέος, ως αίνος μαζί και σπονδή. Η αρχέτυπη μορφή της Πηνελόπης στον αργαλειό, έχει στις μέρες μας μετουσιωθεί σε χρήστη H/Y, μπρος στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό. Τα νήματα-ιάματα των αρχέγονων ψυχικών περιπετειών, έγιναν σύγχρονες οπτικές ίνες-νευρώσεις των νέων ουτοπιών. Τα κρυπτικά νοήματα της σιωπηλής χειροτεχνίας, μεταβλήθηκαν σταδιακά σε φλύαρα hypertexts μιας ατελεύτητης διαδικτυακής πληροφoρίας. Οι κόμποι: της ύφανσης η ελάχιστη δομή και των μοναχών οι ένθεοι διαλογισμοί, ως pixels πια, στοιχειώνουν την αυξανόμενη ερημία της παγκόσμιας κοινότητας των connected people. Sign in και sign out διαρκώς, με την ψηφιακή σαΐτα-arrow να διατρέχει το στημόνι του world wide web, μανικώς. Κόμποι-Γόρδιοι Δεσμοί. Κόμποι-Σύνδεσμοι, σαν της Λερναίας Ύδρας την κεφαλή! Likes σε ψευδοπροφίλ. Έρως και Errors. Aμηχανία και delete, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Και ιδού η λύση να δίδεται ξανά απ’ την Κλωθώ, τη Λάχεσι και την Άτροπο μαζί, που υφαίνουν με κέφι τη ζωή, [εξ]υφαίνοντας παράλληλα και τον θάνατό της! Το αναπόδραστο shut down, που ακούγεται ως εξόδιος ήχος και οιμωγή, θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως το σύγχρονο τετέλεσται του μάταιου, αλλά πάντα συναρπαστικού, ετούτου Κόσμου.
Β. Μ.

Σημείωση: Από τη λήκυθο και την επιτύμβια γυναίκα με τη ρόκα, μέχρι τη Δαντελού του Βερμέερ και τις Υφάντρες των Αδελφών Μανάκια, έχει κυλήσει χρόνος πολύς. Ευπρόσδεκτα τα ξέφτια του και οι σύγχρονες αναφορές σε γενέθλια και ταφικά έθιμα, σε υπομονετικά εργόχειρα, σε καλαίσθητα χρηστικά δημιουργήματα, σε ευφάνταστα μηχανεύματα προδομένων καρδιών και σε χειροτεχνήματα ενάρετων λογισμών.
Πέρα από το βιωματικό σχολείο  θα γίνουν τρεις εκθέσεις πάνω στην θεματική όπου οι δυο στα Ζαγοροχώρια αφορούν πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες σχολών καλών τεχνών. Το Τεετ θα έχει την τιμητική του. Εκδήλωση ενδιαφέροντος στον Χάρη Κοντοσφύρη. Επικοινωνήστε μαζί του και εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας

1 σχόλιο:

 1. 9Η ΑNIMART 2015 (www.animartgreece.eu)

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Α-θήνας, και την υποστήριξη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, διοργανώνουν στους Δελφούς την 9η ANIMART - Βιωματικό Σχολείο Τεχνών, από 12 έως 22 Ιουλίου 2015.

  Στο περιβάλλον του υπέροχου Δελφικού Τοπίου, στην καρδιά του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, με τις μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι μετέχοντες θα επιχειρήσουν να εκφραστούν μέσα από τις ποικίλες εκφάνσεις της σύγχρονης Τέχνης.

  Το φετινό πρόγραμμα φέρει τον γενικό τίτλο «Φάος» και περιλαμβάνει εργαστήρια, μαθήματα, ομιλίες, προβολές, εκθέσεις και υπαίθριες καλλιτεχνικές δράσεις.

  Η ANIMART απευθύνεται -όπως πάντα- σε σπουδαστές, φοιτητές, νέους δημιουργούς, εκπαιδευτικούς, φιλότεχνους και σε ανθρώπους με καλλιτεχνικές ανησυχίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ε-πιθυμούν να ασκήσουν τις δεξιότητές τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να μοιραστούν τα ταλέ-ντα τους, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να βιώσουν τη διαδικασία της δημιουργίας, με έναν α-πλό και φιλικό τρόπο.

  Κατάρτιση - Επιμόρφωση
  Κόστος 50 ευρώ (συνολικά)
  Κατάρτιση - Επιμόρφωση

  Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ: Βασίλης Λουλές, Σκηνοθέτης
  Εργαστήριο Εικαστικών: Χάρης Κοντοσφύρης, Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Δ. Μακεδινία (Φλώρινα)
  Εργαστήριο Animation: Δημήτρη Σαββαΐδης, animator
  Εργαστήριο Θεάτρου: Σίσσυ Παπαθανασίου, Διδάκτωρ Θεατρολογίας, Καλλιτεχνική Δ/ντρια Θεατρι-κού Αναλογίου Αθηνών
  Εργαστήριο Μουσικής: Αναστασία Γεωργάκη, Μουσικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα μουσικών Σπουδών Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  (Τα εργαστήρια θα εμπλουτιστούν)

  Φιλοξενούμενη Kαλλιτέχνης: Ιωάννα Ράλλη, φωτογράφος  Διαμονή-Διατροφή
  01. Ξενοδοχείο-Εστιατόριο Ηνίοχος (150€)
  http://www.delphi-hotel-iniohos.gr
  Στην τιμή περιλαμβάνονται 9 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο ή τρίκλινο, με 10 προγεύματα και 9 δείπνα.

  02. Καλλιτεχνικός Σταθμός Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (45€)
  http://www.asfa.gr/greek/erasmus/index.htm
  Για τους φοιτητές της ΑΣΚΤ. Στην τιμή περιλαμβάνονται 9 διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια, με ατο-μικά μπάνια και με κοινή λειτουργική κουζίνα.
  * Παρέχεται η δυνατότητα σίτισής τους στο ξενοδοχείου Ηνίοχος, έναντι σχετικού ειδικού αντιτίμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή