Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Μαρόκο: Οργή για τον νόμο που επιτρέπει στον βιαστή να νυμφεύεται το θύμα του


Μαρόκο: Οργή για τον νόμο που επιτρέπει στον βιαστή να νυμφεύεται το θύμα του

Η τραγική αυτοκτονία με ποντικοφάρμακο, της Αμίνα αλ Φιλάλι στην πόλη Λαράς κοντά στη Ταγγέρη προκειμένου να γλιτώσει τον επικείμενο γάμο με τον βιαστή της, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το έναυσμα για την αλλαγή μιας ολόκληρης νοοτροπίας που οδηγεί στη δυστυχία ή την απόγνωση εκατοντάδες νέες γυναίκες κάθε χρόνο.
tvxs.gr 



Ομάδα ακτιβιστών στο Μαρόκο έχει ήδη ξεκινήσει πιέσεις για την ανατροπή των νόμων που επιτρέπουν στους βιαστές να παντρεύονται τα θύματά τους.
Ήδη έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο διαδηλώσεις κατά του επίμαχου νόμου.
Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η 16χρονη Αμίνα η οποία ξυλοκοπήθηκε βάναυσα αρνούμενη να παντρευτεί τον βιαστή της ώστε να εκμεταλλευτεί ο ίδιος στη συνέχεια συγκεκριμένες διατάξεις του ποινικού κώδικα σύμφωνα με τις οποίες ο θύτης απαλλάσσεται των κατηγοριών εφόσον το θύμα του βιασμού είναι σύζυγός του.
«Το άρθρο 475 είναι ντροπή για τη διεθνή εικόνα εκσυγχρονισμού και δημοκρατίας του Μαρόκου» δήλωσε η Φουζία Ασούλι, πρόεδρος της Δημοκρατικής Ενωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών, προσθέτοντας ότι στο Μαρόκο «ο νόμος προστατεύει τη δημόσια ηθική αλλά όχι την προσωπική». 

Στο Μαρόκο ο βιασμός επισείει ποινή από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση, και φτάνει τα δέκα έως είκοσι χρόνια εάν πρόκειται για ανήλικο θύμα. Η απώλεια της παρθενίας της γυναίκας εκτός γάμου θεωρείται ατίμωση για την οικογένειά της.
Η επιλογή του γάμου είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο υπαρκτή ώστε να διατηρείται η οικογενειακή τιμή της γυναίκας, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε από τις δικαστικές αρχές και ο πατέρας της Αμίνα αλ Φιλάλι.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης η κοπέλα ενημέρωσε τους γονείς της για την κακομεταχείριση της από τον άνθρωπο που τη βίασε αλλά οι συμπεριφορά τους είναι πολύ πιθανό να την οδήγησε στην αυτοκτονία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο παρ’ ολίγον σύζυγός της εξοργίστηκε τόσο πολύ όταν η Αμίνα ήπιε το δηλητήριο που την έσυρε από τα μαλλιά έξω από το σπίτι όπου πέθανε λίγο αργότερα.
Αυτό που ζητούν τώρα οι ακτιβιστές στο Μαρόκο είναι μία συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς οι μέχρι τώρα προστατευτικοί νόμοι δεν επαρκούν για τον σκοπό αυτό. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει περσινή μελέτη της κυβέρνησης της χώρας στην οποία διαφαίνεται πως το 25% των Μαροκινών γυναικών έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου