Ο πρώτος ηλεκτρονικός χάρτης του ανθρώπινου εγκεφάλου, κυκλοφόρησε το 2011 από επιστήμονες του Allen Institute for Brain Science, στο Σιάτλ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας αιχμής.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος Atlas είναι ένα διαδραστικό εργαλείο έρευνας που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν, πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και να ενισχύσουν τις νέες ανακαλύψεις τους σχετικά με τις ασθένειες και τις θεραπείες τους.
Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, προέρχονται από την ανάλυση των δύο ημισφαιρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου, και χρησιμοποιούν τη μαγνητική τομογραφία (MRI) και μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας, που ονομάζεται απεικόνιση τανυστή διάχυσης.
Ο Allan Jones, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου, δήλωσε στο Wired πως οι εγκέφαλοι ήταν ψιλοκομμένο σε μικρά κομμάτια, και το RNA προερχόταν από τον ιστό τους. Χρησιμοποίησαν λοιπόν, αυτό το RNA για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ανάγνωση των 25.000 γονιδίων στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Όλες αυτές οι πληροφορίες χρησίμευσαν στη δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια εντυπωσιακή ομοιότητα στη βιοχημεία μεταξύ των δύο εγκεφάλων, και ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον το 82 τοις εκατό όλων των ανθρώπινων γονιδίων,εκφράζονται στον εγκέφαλο.
Ο Allan λέει ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη:
« Όταν σκέφτεστε για την πολυπλοκότητα των λειτουργιών του εγκεφάλου, καθώς και την ποικιλία των διαφορετικών τύπων κυττάρων που βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλο, δεν είναι δύκολο να καταλάβετε τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα γονιδιώματα για να εξυπηρετήσουν τον εγκέφαλο»
Και οι δύο εγκέφαλοι που χρησιμοποιήθηαν στο έργο ήταν ανδρικοί, γεγονός που οδήγησε το Wall Street Journal να ρωτήσει γιατί δεν ειχαν συμπεριλάβει και έναν γυναικείο εγκέφαλο. Ο Allan δήλωσε στο Bloomberg ότι οι επιλέξιμοι χορηγοί του εγκεφάλου συνήθως πεθαίνουν από τυχαία αίτια ή καρδιακή ανακοπή, τα οποία πλήττουν κυρίως τους άνδρες. Ωστόσο, ο ίδιος λέει ότι το έργο δοκιμάζεται και σε θυληκό εγκέφαλο, και ότι σε τελική ανάλυση, η εγκατάσταση θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 εγκέφαλους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Άλλοι ερευνητές προσπαθούν επίσης να χαρτογραφήσουν τις νευρωνικές συνδέσεις σε έναν εγκέφαλο ποντικού, κάτι που η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να κάνει. Ετσι,μια σειρά από ψηφιακές εικόνες του εγκεφάλου, λαμβάνονται από ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ένας υπολογιστής θα διαβάσει αυτές τις εικόνες, θα μελετήσει τα ίχνη στα περιγράμματα των νευρικών κυττάρων, ενώ στο τέλος θα στοιβάξει τις εικόνες σε τρισδιάστατη ανακατασκευή.
Χάρτες όπως αυτοί, προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες στην ανακάλυψη φαρμάκων και στην ανθρώπινη γενετική και είναι χωρίς αμφιβολία ένα ουσιαστικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση των ανίατων νοσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου