Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Έκθεση φωτογραφίας: αναλογικά_αρνητικά (Πέτρος Γκώγκος_Doubleμ) 2017



  Η έκθεση στο πατάρι του Factory είναι μία πειραματική πράξη της "ψηφιακής καταστροφής" που βιώνει το ανθρώπινο περιβάλλον σήμερα. Οι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία από απανωτά υπέρυθρα και αναλογικά φιλτραρίσματα, είτε στο πρωτότυπο είτε στο αρνητικό τους, απεικονίζοντας εικόνες ακόμα και όταν τα μάτια παύουν να είναι ανοιχτά. 


     Ο συνδυασμός φυσικών τοπίων, ανθρώπινης ύπαρξης και φωτισμού από πηγές τόσο φυσικές αλλά και τεχνητές, αφήνουν απομεινάρια φωτός, ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι ή με ελάχιστη φωτεινότητα.
     Η εντύπωση της πραγματικότητας αποτυπώνεται με έναν (τελείως) διαφορετικό τρόπο με τα μάτια κλειστά απ’ ότι με τα μάτια ανοιχτά.
    Οι εκάστοτε χρωματολογικές συνθήκες στα αστικά και φυσικά τοπία, οδηγούν την σκέψη σε ένα μεταστάδιο νοητικών πειραματισμών, αναιρώντας την πρωτότυπη εντύπωση. 

                                                                                         Πέτρος Γκώγκος_Doubleμ

https://www.instagram.com/pgogos/




      Μια φωτογραφία  μπορεί να σε ταξιδέψει. Να σε κάνει να νιώσεις πράγματα που είχες ξεχάσει και νοσταλγήσει. Όμως πάνω από όλα είναι τροφή για σκέψη.
 «Η φωτογραφία δεν είναι ένα απλό κλικ..έτσι φαίνεται» ήταν τα πρώτα λόγια του Πέτρου όταν μου έδειξε πώς να κρατώ την μηχανή.
     Η έκθεση φωτογραφίας ”Αναλογικά- Αρνητικά” στο πατάρι του
factory ανακλά αυτό το “κλικ”. Ο φακός ενώνει ουρανό με θάλασσα και θάλασσα με στεριά μέσα σε μια εικόνα. Με την χρήση του σκοταδιού και του ελάχιστου φωτός επιτυγχάνεται μια σταδιακή αφαίρεση προσδίδοντας έτσι ένα άλλο νόημα στους πειραματισμούς του. Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι το χρώμα που χρησιμοποιεί ο Πέτρος. Στα “Αρνητικά” του( φωτογραφίες που έχουν υποστεί χρωματική επεξεργασία), χρησιμοποιεί τις συνθήκες του σχήματος, του χρώματος και των γραμμών στον χώρο. Τα χρωματικά όρια στην εικόνα είναι άλλοτε συγκεκριμένα και άλλοτε δυσδιάκριτα, ενεργοποιώντας αυτόματα μια ρυθμικότητα  αλλά και μια συνθετική  ισορροπία.  

                                                                                                            Αδάμ Στέργιος 







Μέχρι τέλη Μαΐου στο "The Factory" 

Στοά Σπυράκη 5,Φλώρινα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου