Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΕΙΚΑΣΤΙΚΉ ΟΜΑΔΑ ΕΝΦΛΩ:ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ - ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΝ ΣΤΑΣΕΙ


Bensousan Han /Αποσκευές
Έναρξη Κυριακή 21.5.2017 / 19.30
Λήξη Παρασκευή 26.5.2017 / 19.30


«Με τα εντελώς απαραίτητα / διαδρομές εν στάσει» Εικαστική εγκατάσταση από την ομάδα Εν- Φλω με την σύμπραξη ποίησης και εικαστικών.

Το παλιό χάνι του Bensousan Han έχει γνωρίσει αποσκευές αποσκευών, ταξιδιώτες ταξιδευτές, ερήμην ρημαγμένους, ευτυχούντες πεζοπόρους, υπευθύνους εμπόρους.

Στους χώρους του συνδιοργανώνεται από την ομάδα Εν-φλω ορμώμενοι από την Φλώρινα, την σχολή Καλών Τεχνών της πόλης, ομάδα καλλιτεχνών του τρίτου εργαστηρίου του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη και την ποιητική παρέα του περιοδικού Θράκα και των εκδόσεων Σαιξπηρικόν, όπως επίσης ανάγνωση ποιημάτων προτεινόμενα από το περιοδικό Μανδραγόρας για μια εικαστική - ποιητική εβδομάδα με τα εντελώς απαραίτητα να αιωρούνται ανάμεσα στην ιστορικότητα του κτηρίου και το ευμετάβλητο της ζώσας ιστορίας. Οι αποσκευές θα αιωρηθούν σαν μνημονικές πραγματικότητες. Κάθε βαλίτσα με ονοματεπώνυμο έτοιμη για μια μακρινή πορεία είναι ένας μικρό εντευκτήριο ετοιμόρροπης ή σαγηνευμένης ζωής. Η εικόνα ενός ταξιδιού, είναι εικόνα εμπράγματη στο αντικείμενο της ταξιδεμένης αποσκευής που πλέον είναι ένα κουτί μνήμης και αλληλένδετης ζωής.

Εστιάζουμε στο αντικείμενο της αποσκευής-βαλίτσας. Τι περικλείει μια βαλίτσα; Ποια βαλίτσα κρατάει ο ταξιδιώτης; o μετανάστης; o πρόσφυγας; ποια είναι η βαλίτσα του καλλιτέχνη; εσωκλείει συμπυκνωμένα τα πιο σημαντικά υπάρχοντα, τα εντελώς απαραίτητα; είναι μια άδεια βαλίτσα έτοιμη να γεμίσει.

Στα εφτά δωμάτια του χανιού καλλιτέχνες και ποιητές συνδράμουν σε ένα συχρωματισμό της συνεργατικότητας των αιωρούμενων βαλιτσών. Μια δια συσσώρευση μνήμης και ιστορίας όπου η λήθη είναι το σύμπαν που συνδέει το χρόνο με τις αφηγήσεις και τις ιστορίες. Ενθύμηση μέσω τις αυτοπαθούς μνήμης διεγείρει την αναμνηστική λειτουργία των εμπράγματων εικόνων των συμβολικών αποσκευών που κουβαλούν ποιητές και εικαστικοί.

Συμμετέχουν οι ποιητές με τα εντελώς απαραίτητα την γραφή:

Γιώργος Αλισάνογλου, Πέτρος Γκολίτσης, Θάνος Γώγος, Δώρα Κασκάλη,Σάββας Λαζαρίδης, Γιώργος Σαράτσης, Πέτρος Σκυθιώτης, Γεωργία Τρούλη.

με τα εντελώς απαραίτητα την απαγγελία:

Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, Μαρία Λάτσαρη, Κυριακή Αδαλόγλου, Μάγδα Χριστοπούλου

Συμμετέχουν οι εικαστικοί με τα εντελώς απαραίτητα - βαλίτσα: 

Η ομάδα Εν-φλώ με τους: Βίκυ Βασιλείου, Μίνα Δεμερούτη, Μαρί Θεοφίλου, Στρατή Καβαρνό, Χριστίνα Καλομενίδου, Κατερίνα Καρούλια, Ραφαήλ Καστερούδη, Χάρη Κοντοσφύρη, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαγού, Αγάπη Μαντζιώρη, Κατερίνα Μάρκου, Όλγα Μοναχού, Όλγα Μπογδάνου, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Αντωνία Φλέγγα, Μάγδα Χριστοπούλου, Δημήτρης Αμελαδιώτης

Το 3ο εργαστήριο σχολής καλών τεχνών Θεσσαλονίκης με τους: Βάλια Λολίδου, Αντώνη Ραπάνη, Μπορισλάβα Γεωργιτσέλη, Θωμά Καλλιάρα, Κυριάκο Κώστα, Όλγα Κωστελίδου, Καρτσαφλέκη Ιφιγένεια, Κατερίνα Μόσχου, Νταλαβιάν Ραφαήλ, Καρυπίδου Βιργινία, Γαρυφάλλου Θαλια, Αλίκη Σίτζογλου, Ρωσσιάδου Μαρία Βασσιλική, Αννα Λιόκα, Δροσούλα Χατζηστάμου, Αλεξίου Φωτεινή, Λαμπρίδου Εφη, Κώστα Γιαννακούλα, Κιρκιλή Σοφία Ευαγγελία, Όλγα Κωστελίδου, Δροσούλα Χατζηστάμου.

Με τα εντελώς απαραίτητα τα δωμάτια ( Εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους του κτηρίου): Κατερίνα Καρούλια, Μαρία Λαγού, Σοφία Αντωνακάκη, Πηνελόπη Γαΐτη.

Υπό την Αιγίδα της Λόλας Νικολάου.

Συντονισμός: Stelios Dokouz, Καλλιτεχνικός διευθυντής Bensousan Han

Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης και Θάνος Γώγος.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου