Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

8η Μπιενάλε Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, της Κατερίνας Καρούλια.






 Ο θεσμός της Μπιενάλε των φοιτητών  των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, που φέτος φιλοξενείται στον άρτιο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, είναι η μοναδική εκδήλωση στην οποία συνυπάρχουν και συνεργάζονται όλες οι σχολές και τα τμήματα των πανεπιστημιακών σχολών στον χώρο των καλών τεχνών.
 Η Μπιενάλε ξεκίνησε το 1997 ως ετήσιος διαγωνισμός με την συμμετοχή φοιτητών από την ΑΣΚΤ και το 2000 καθιερώθηκε ως Μπιενάλε των Φοιτητών όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, καθώς συμμετείχαν επιπλέον η Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, αργότερα η αντίστοιχη Σχολή της Φλώρινας και από φέτος η αντίστοιχη Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα έργα των φοιτητών που συμμετέχουν ανέρχονται σε 95 και  τα επέλεξαν οι επιτροπές καθηγητών των άνω Σχολών ενώ η έκθεση παρουσιάζει πολυφωνία εικαστικών μορφών έκφρασης, ζωγραφικής, χαρακτικής, ψηφιακές εκτυπώσεις, κατασκευές, κ.ά.


Τα εγκαίνια της 8ης Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας έγιναν στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017.  Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουλίου 2017.Ο θεσμός της Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ανιχνεύονται συγχρόνως οι καινοτομίες στην καλλιτεχνική έρευνα με τα καλύτερα δείγματα του παραγόμενου έργου των φοιτητών καθώς και οι τάσεις των διαφορετικών και πολύμορφων ακαδημαϊκών απόψεων που εκφράζονται στην πράξη στα εικαστικά εργαστήρια των τεσσάρων σχολών
.
Επιπρόσθετα η φετινή Μπιενάλε παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχει η δυνατότητα, για πρώτη φορά, παρουσίασης όλων των μορφών των εικαστικών τεχνών όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κατασκευές, ψηφιακά μέσα, φωτογραφία κλπ. Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως ο θεσμός της Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών αναβαθμίζεται και βρίσκει μόνιμο χώρο διεξαγωγής του, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.  Η διοργάνωση έχει φιλοξενηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, στον σταθμό Συντάγματος της Αττικό Μετρό, στο Τορόντο του Καναδά, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίας Θεοχαράκη. Τα τρία βραβεία και οι τρεις έπαινοι που αποδίδονται σε συμμετέχοντες φοιτητές της κάθε διοργάνωσης, επιλέγονται από Επιτροπή Καθηγητών των Σχολών και των διοργανωτών.
Μια έκθεση , όπως η παρούσα, αποτελεί μια καταγραφή των πολυσύνθετων λειτουργιών που ενεργοποιούν οι Σύγχρονες Εικαστικές Σχολές του τόπου μας και ταυτόχρονα ένα σημείο συνάντησης των διαφόρων προτάσεων που αυτές οι σχολές προτείνουν.
Η τέχνη τελικά είναι και αυτή ένας τόπος, ένας παράλληλος προς την κοινή πραγματικότητα των ανθρώπων τόπος, και κάθε Σχολή Καλών Τεχνών είναι και μια πόλη ατού του Τόπου, Τα έργα των φοιτητών-τριών αποτελούν τις πρώτες προσπάθειες να σχηματίσουν μια σύγχρονη έκφραση εκείνοι που θα  συνεχίσουν να κατοικούν στον τόπο της τέχνης και να δημιουργούν σε αυτόν όλα εκείνα που θα μπορούσαν να είναι στοχασμοί για τα οντολογικά αιτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο στην παρουσία, στη ζωή.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας/ Σχολή Καλών Τεχνών/ Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.  Από την κριτική επιτροπή καθηγητών επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν οι:
Αντωνοπούλου Παναγιώτα, Βασιλείου Βίκυ, Βελέτζας Λευτέρης, Βογδοπούλου Καληάνθη, Βουδουρέλλη Ελένη, Γεώργαρου Ευπραξία, Δημητροπούλου Θεόκλη – Αγγελική, Ζερβουλάκου Καλλιόπη Ειρήνη, Καραμπέτσος Αθανάσιος, Καρούλια Κατερίνα, Κολλιδά Ίρις, Λαγού Μαρία, Λιογγός Γιώργος, Μαργαρίτης Χάρης, Μαυρίδης Θοδωρής, Μαυροδόγλου Βαλεντίνη, Μπουρμά Βασιλική, Παπαδοπούλου Αγγελική, Παπαδοπούλου Νάνσυ, Πετρίδης Πέτρος, Πλαστήρα Ρόζα, Στυλιανού Βικτώρια, Τοτού Μαρία, Τσαλή Κλεοπάτρα, Τσουλουχά Μαργαρίτα.
Η Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας απέσπασε το πρώτο βραβείο με τη περφόμανς της Μαργαρίτας Τσουλουχά και έναν από τους επαίνους με το έργο της Ίριδας Κολλιδά.






































































































    foto by Katerina Karoulia

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου