Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Αδάμ Στέργιος: ΕΡΕΥΝΑ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΟΠΙΟ (2)


 ΕΡΕΥΝΑ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ
  ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΤΟΠΙΟ

(2) 
               Μελέτη και παρατήρηση ενός αστικού και φυσικού τοπιού ανά εποχή
                                                            (ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2017)   


 ΟΥΣΙΑ – ΕΜΦΑΝΙΣΗ 

 ΜΟΡΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

ΥΛΙΚΑ



ΚΕΙΜΕΝΟ (ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ  -  ΣΚΕΨΕΙΣ )

ΑΔΑΜ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΑΕΜ: 880 - Εξάμηνο: 4ο
 ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο  
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 21x30 εκ
ΥΛΙΚΟ : Κόλλα Α4μολύβι
ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 15x20 εκ
ΥΛΙΚΟ :Ακουαρέλα

 Στις χρωματικές μελέτες (ακουαρέλα) κατάφερα να εκφράσω μέσα από το άπλωμα (ακούμπισμα) του χρώματος, το σχήμα . Κάθε φόρμα έχει το δικό της σχήμα, χρώμα και τονικότητα. Οι γραμμές μετατρέπονται σε φόρμες λόγο του πάχους. (παραστατική τέχνη )-(εμφάνιση).


Στις σχεδιαστικές μελέτες χρησιμοποιώ τις γραφές με τις τονικότητες τους πιο ελεύθερα, κυρίως επηρεασμένος από το συναίσθημα. Η δομή μέσω των τόνων,  των σημείων και των γραμμών, αφηγείται με ρυθμικό τρόπο μια ιστορία γεμάτη κίνηση, παλμό και ταλάντωση,  που φανερώνεται ανάμεσα στη διαδρομή του βλέμματος προς το χαρτί.


Έτσι το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει σε αφηρημένη τέχνη, εφόσον το θέμα τελικά είναι δυσδιάκριτο. (ανεικονική τέχνη)-(ουσία) 


 ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο  
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 25x25,5 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε μουσαμά 


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 14x17,5 εκ
ΥΛΙΚΟ : Λάδι σε χαρτόνι
Οι παρακάτω πειραματισμοί στοχεύουν στην απεικόνιση των χρωμάτων της κάθε στιγμής . Υπάρχει εμφανής σχηματοποίηση των χρωματικών φορμών καθώς οι τονικές διαβαθμίσεις κάνουν το μάτι να βλέπει τα σχήματα (συνθετικά αντικείμενα) ως ενιαία αλλά και αυτόνομα.




ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 24.5x25,5 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε μουσαμά 


Στο διπλανό έργο χρησιμοποίησα λάδι σε μουσαμά. Το λάδι είναι αρκετά αραιωμένο με νέφτι δημιουργώντας έτσι αυτές τις λαζούρες. Το οπτικό ερέθισμα είναι ανάλαφρο και τείνει προς την αφαίρεση. Το κάθε χρώμα- σχήμα είναι αυτόνομο και τοποθετημένο σε συγκεκριμένο σημείο με τρόπο ρυθμικό. Μέσα στην κάθε πινελιά διακρίνουμε επιμέρους εντάσεις που παίζουν το ρόλο των σημείων. Ακόμα οι ροές που αφήνουν οι σταγόνες φανερώνουν μια ρυθμική διαδρομή καθώς το συνολικό έργο σου δίνει την αίσθηση ότι κάτι αφηγείται.




ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 12,5x15 εκ
ΥΛΙΚΟ : Χαρτόνι -Ξυλοκάρβουνο  


Εδώ χρησιμοποίησα ξυλοκάρβουνο σε χαρτόνι. Οι φόρμες προκύπτουν με την χρήση σπειροειδής γραφής. Οι εντάσεις τα σημεία και οι διαφάνειες παίζουν συνθετικό ρόλο. Το χαρτόνι αποτελείται από κάθετες ραβδώσεις όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οι γραφές ακολουθούν τη φορά τους ή αντιτίθενται σε αυτή. Το τυχαίο σκίσιμο του χαρτονιού, δρα σαν ακόμα ένας τόνος


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 12.5x24 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε χαρτόνι  



Οι επιφάνειες που διάλεξα για να ζωγραφίσω τα παρακάτω σχέδια έχουν στενόμακρο σχήμα. Οι πινελιές είναι οργανωμένες έτσι ώστε αυτό το σχήμα να τις φιλοξενεί αναδεικνύοντας τες.


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 12.5x44,5 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε χαρτόνι

Οι πινελιές στο σχέδιο αυτό είναι στην πλειοψηφία κάθετες, οι οποίες έρχονται να αναπτύξουν έναν ισορροπημένο διάλογο με το σχήμα του χαρτονιού. Το χρώμα έχει τοποθετηθεί αραιό και τείνει να εξαφανιστεί καθώς γίνεται ένα με το χρώμα του χαρτονιού. Ακόμα οι πινελιές δρουν σαν χρωματικές κηλίδες που φανερώνουν ένα τονικό ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός ξεκίνησε με αφορμή το τυχαίο σκίσιμο του χαρτονίου (κάτω δεξιά) όπου φαίνεται η εσωτερική του δομή.

ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 25x37,5 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε γκρι χαρτόνι


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο  
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 45.5x57 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε χαρτόνι


Στα παρακάτω έργα το μέγεθος της επιφάνειας άρχισε να μεγαλώνει. Η γραφή μοιάζει με μουτζούρα. Το σχήμα της οριοθετείται από το χρώμα. Στο κάτω έργο υπάρχει περισσότερη κίνηση καθώς η κενή επιφάνεια αφήνει το έργο να αναπνεύσει.


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο  
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 45.5x57,5 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε χαρτόνι

Οι γραμμές οδηγούν το μάτι να περιπλανηθεί στον χώρο. Στη πάνω μελέτη τα συγγενικά χρώματα κάνουν τον θεατή να φαντασθεί από μονός του τις μεγάλες φόρμες καθώς η ώχρα του χαρτονιού εμποδίζει κάποιες να φανούν ενώ άλλες τις αναδεικνύει 


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο  
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 45.5x57,5 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε χαρτόνι



 ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο  
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 50x75 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε γκρι χαρτόνι


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 50x75 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε γκρι χαρτόνι


ΤΙΤΛΟΣ :Τοπίο 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 50x75 εκ
ΥΛΙΚΟ :Λάδι σε γκρι χαρτόνι

Στο τελευταίο έργο οι χρωματικές επιφάνειες είναι μεγάλες και έχουν μέσα τους διάφορες επιμέρους τονικότητες. Τα χρώματα είναι ζωηρά αλλά συνάμα και περιορισμένα στη χειμερινή παλέτα. Οι γραφές φανερώνουν μια κίνηση, που δεν απέχει πολύ από αυτή του άνεμου καθώς τα σημεία πάλλονται.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου