Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

«Εκτροπή του Ονείρου»Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2014 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ
ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Εκτροπή του Ονείρου»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αποστόλης Ζολωτάκης

ΕΓΚΑΙΝΙΑΠέμπτη 7 Αυγούστου 2014 στις 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 43, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

ΑΝΟΙΚΤΑΔευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή 21:00-23:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  7.8.2014 – 29.8.2014
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων–Ελαιουργείον συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»  παρουσιάζουν την Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Εκτροπή του Ονείρου» την Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014 στις 8.30 το βράδυ στο Μέγαρο Τριανόν, Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως 29.8.2014. Ανοικτά Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή από 21.00  έως 23.00 με ελεύθερη είσοδο.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Κολλάζ, Εγκαταστάσεων, Video-Art & Performances οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αθανασιάδου Κέλλυ, Abu-Eisheh Bisan, Κολαΐτη Χαρά, Lloyd CollinBueno-Lopez Pablo,Serpentini Alexia, Σπυρόπουλος Γιώργος & Τσάμης Χρήστος.

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζολωτάκης.

«Όταν το όνειρο εκτρέπεται ξεκινά ένας μύθος. Ίσως και ένας εφιάλτης. Οι ονειρικές εικόνες δημιουργούν αρχέτυπα που μπορεί να εξελιχτούν σε μυθοπλασίες. Σε μια σύγχρονη κοινωνία έντονη είναι η προσπάθεια ελέγχου και καθοδήγησης των ανθρώπων και των προσδοκιών τους. Ψυχολογία και τεχνολογία τίθενται στη διάθεση του ειδικού ώστε το όνειρο και η ελπίδα να κατευθύνεται προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων. Ωστόσο είναι η ίδια η κοινωνία που δημιουργεί τους μύθους της. Και είναι αυτοί ακριβώς οι μύθοι που τροφοδοτούν από το υποσυνείδητο όπου ελλοχεύουν την εξέλιξη του ονείρου. Η ονειρική διαδικασία επηρεάζεται από τον ιστορικό και κοινωνικό μύθο και ανακυκλώνεται ως μυθοπλασία άρρηκτα συνδεδεμένη με τις προσδοκίες του ατόμου.  Ο άνθρωπος ονειρεύεται περίπλοκα και συμβολικά αντλώντας από το υποσυνείδητο του μυστικά και μύθους που βρίσκονται εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση, καθιστώντας το όνειρο ένα χώρο όπου η ρεαλιστική πραγματικότητα αναπλάθεται και επαναπροσδιορίζεται. Οκτώ νέοι καλλιτέχνες συνδιαλέγονται μεταξύ τους και με το κοινό, με πολλαπλά εκφραστικά μέσα αντλώντας στοιχεία από τοπικούς και οικουμενικούς μύθους προβάλλοντας τη μετατροπή του ονείρου σε μυθοπλασία. Ταύροι, είδωλα, φίδια , τελετές κατάνυξης και προσφορών, άλλοτε μυστηρίου και άλλοτε φόβου, λαμπρά ανάκτορα και σκοτεινοί λαβύρινθοι, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μωσαϊκό έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, που άλλοτε το αναπαράγουν και άλλοτε το τροποποιούν».

Το Μέγαρο Τριανόν είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα σπουδαία κτίρια που κάποτε κοσμούσαν την κοσμοπολίτικη Οδό Μπόλαρη (σημερινή Οδό Ηρώων Πολυτεχνείου) στην Νέα Πόλη των Χανίων. Ο δρόμος οδηγούσε από την εντυπωσιακή Πλατεία Δικαστηρίων, με το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο, στο ανοικτό Κρητικό Πέλαγος και ήταν ο αγαπημένος τόπος της απογευματινής βόλτας των αστών της πόλης των Χανίων έως και τη δεκαετία του ΄60. Τα σπίτια είχαν εντυπωσιακές νεοκλασικές ή εκλεκτικιστικές προσόψεις με καταπράσινους κήπους και ψηλούς φοίνικες και τα περισσότερα είχαν κτιστεί στην ευημερούσα περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913). Σήμερα το ριζικά ανακαινισμένο Μέγαρο διανύει μια δεύτερη περίοδο παρουσίας ως το κεντρικό κτίριο μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πρότασης με καταστήματα, αίθρια, γραφεία και κατοικίες.Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται τέσσερα μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» &  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο, Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα,   Τηλ.  693 73 83 500
Καλλιτεχνικός Επιμελητής: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης
E-mail:  ioannis2000@gmail.com      Website:  www.olivepress.eu

 
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου