Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

888.246 πήλινες παπαρούνες, στον Πύργο του Λονδίνου.

poppies-8




100 χρόνια μετά την έναρξη ενός από τους πιο αιματηρούς πολέμους που γνώρισε η ιστορία της ανθρωπότητας, οι Βρετανοί, αποφάσισαν να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων τους με μία εκπληκτική εικαστική εγκατάσταση. Χειροποίητες, κατακόκκινες πήλινες παπαρούνες, ξεκινούν από ένα παράθυρο του εμβληματικού Πύργου του Λονδίνου και ξεχύνονται στον περίβολο του μνημείου. 888.246, όσα και τα θύματα της Βρετανίας και της κοινοπολιτείας, στον πόλεμο που επίσημα ξεκίνησε την 28η Ιουλίου 1914, στο Σαράγιεβο, με τη δολοφονία του διαδόχου του θρόνου της Αυστρο-Ουγγαρίας, Φραγκίσκου Φερδινάνδου.

Ο πόλεμος αυτός δε μέτρησε μόνο τα 888.246 θύματα της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας. Οι νεκροί του πολέμου αυτού που διήρκεσε μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 1918, υπολογίζονται σε περίπου 9 εκατομμύρια. Μετά το τέλος του, αυτοκρατορίες όπως η Γερμανική, η Οθωμανική, η Ρωσική και η Αυστρο-Ουγγαρία, έπαψαν να υπάρχουν και ένα μεγάλο μέρος του χάρτη της Ευρώπης κυρίως, άλλαξε δραματικά.
poppies-5
Στις εκδηλώσεις μνήμης στη Βρετανία, που θα κορυφωθούν την 11η Νοεμβρίου για τα 100 χρόνια από την έναρξη του πολέμου, η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση δίνει το στίγμα. Και αποτελεί από μόνη της μία τελετουργία εφόσον, ο γηραιότερος Beefeater (Φρουρός του Πύργου) ήταν εκείνος που εγκατέστησε την πρώτη πήλινη παπαρούνα στο προαύλιο του Πύργου. Η τελευταία, θα τοποθετηθεί την 11η Νοεμβρίου.
seamhc3ta1rcxonm7sdh
Υπεύθυνοι γι αυτή την εγκατάσταση είναι δύο καλλιτέχνες με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο ο καθένας. Από τη μία είναι ο Paul Cummins, που χρόνια τώρα, ασχολείται με την κεραμική. Από την άλλη, είναι ο σκηνογράφος Tom Piper. Μαζί τους, ένα συνεργείο από 50 ανθρώπους δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να κατασκευάσουν τις σχεδόν 1 εκατομμύριο κόκκινες παπαρούνες, αποκλειστικά στο χέρι.
poppies-7
Ο τίτλος της εγκατάστασης είναι “Blood Swept Lands and Seas of Red”, φράση που χρησιμοποίησε σε μία επιστολή του ένας άγνωστος στρατιώτης που πέθανε στη Φλάνδρα. «Δεν ξέρω το όνομά του, δεν ξέρω πού έχει θαφτεί, δεν ξέρω τίποτα γι αυτόν», δηλώνει ο Cummins. “Όμως οι λέξεις αυτές που έγραψε, όταν όλοι όσοι γνώριζε είχαν πεθάνει και τα πάντα γύρω του ήταν καλυμμένα με αίμα, ήταν η έμπνευσή μου».
poppies-3

Η εγκατάσταση θα παραμείνει στον Πύργο του Λονδίνου μέχρι και την 11η Νοεμβρίου, ενώ μετά, κάθε μία από τις παπαρούνες, θα πουληθεί προς 25 λίρες η κάθε μία και τα έσοδα θα δoθούν σε φιλανθρωπικά σωματεία.
poppies-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου