Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Εικαστικές πτυχιακές εργασίες, Ιούνιος, 2014. Έκθεση στην βιτρίνα του ΟΤΕ στην Θεσσαλονίκη. Οδός Καρόλου Ντήλ και Ερμού. ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΠΙ ΠΕΝΗΝΤΑ «ΟΙ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ».ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΚΗ ΛΟΥΣΤΑ



Η εικαστική Φλώρινα του τότε και του τώρα.
Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Κωστάκης Λούστας:  Γεννήθηκε το 1933 και πέθανε μετά από ογδόντα xρόνια. Μεσήλικας προς τα τελείωματα και με φευγαρίσματα προς την αιωνιότητα  όπως έλεγε ο Σουλίωτης. Η εικαστική Φλώρινα του τότε  και του τώρα βρίσκονται εκτεθειμένες στην Βιτρίνα του ΟΤΕ στην Καρόλου Ντήλ στην Θεσσαλονίκη  συνεκθετούμενες απρόβλεπτα. Τιμώμενος  ο Κωστάκης της φλωρινιώτικης ψυχής, ο ζωγράφος των τοπίων με τα  πράσινα γκρίζα και τα ανήσυχα κοβάλτια που καταρρέουν  πάνω σε καρμίνες άψυχες από την μία μεριά και οι άγνωστοι καινούργιοι,  νέοι καλλιτέχνες , απόφοιτοι του 2014  της Καλών τεχνών της πόλης της  Φλώρινας υπογράφουν το παρόν του Λούστα. Δεν συναντήθηκαν ποτέ αλλά η παρακαταθήκη και η πρωτοτυπία συνεισφέρονται στην βιτρίνα αυτή ως ποιητική εσοδεία του 2014 με παλαίωση ογδόντα χρόνων.

Η εικαστική  εμβοή , η αισθητική ορατότητα του Λούστα  ενεργοποιούσε την ακουστική μνήμη μιας Φλώρινας βασίλισσας μιας χαράδρας  στο οροπέδιο της Πελαγονίας. Η πόλη είναι πολυπαθούσα και με ιστοριογραφημένη αντανακλαστική μνήμη αρθρωμένη σε μια πολύ ξεχωριστή έκφραση την εικαστική. Στην Φλώρινα συνεκφωνούνται η ιστορική και η εικαστική αφήγηση. Η δεύτερη εδώ και οχτώ χρόνια προτείνει ένα άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο αυτό της συνάντησης της ιστορίας, του τοπίου, της κοινωνίας, της ανθρωπογεωγραφίας προάγοντας την εικαστική βουλητική μνήμη και έρευνα σε προσωπικά λεξιλόγια συνδέοντας αναμνήσεις με αντιληπτική ύλη. Πεντακόσιοι φοιτούντες,  πενήντα απόφοιτοι του Ιουνίου 2014 φροντίζουν να ενεργοποιούν την εικαστική παράδοση της περιοχής μέσα από δείγματα γραφής μιας προσωπικής αφήγησης.
  Κεντρομόλες  και ταυτόχρονα φυγόκεντρες   οι πενήντα  πτυχιακές εργασίες των αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, Φλώρινας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,αναπτύσονται σε  28 κτήρια στην πόλη, πάνω από 2500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, 50 εκθέσεις, 1400 θεατές στο σύνολο των εκθέσεων, των περφόρμανς, της ζωγραφικής, του θεατρικού κολλάζ, των εικαστικών εγκαταστάσεων, της γλυπτικής, των ψηφιδωτών, της φωτογραφίας, του βίντεο, των πολυμέσων σε όλη την πόλη ήταν και θα είναι μια ανθρώπινη αξία μια κραυγή για σύναξη.
Οι πτυχιακές δεν είναι, η προσωπική τους υπόθεση, αλλά είναι   το απελευθερωτικό  άνοιγμα στην πόλη –  προς χάριν της πόλης  - που τους ενηλικίωσε, την πόλη που τους ενθυλάκωσε, την πόλη που ανανέωσαν, την πόλη που ταυτόχρονα  σαν   στιγμή και  αιωνιότητα, θα συνεχίζει μέσα από αυτούς να ζωγραφίζει, να γράφει ποιήματα, να συμμετέχει σε θεατρικά και κινηματογραφικά δρώμενα, με την ελπίδα να είμαστε όλοι – ως πολίτες της – σε αυτόν τον πολιτισμό ακέραιοι.
 Διακηρύσσουν το αυτόνομο έργο και ως επί το πλείστον αυτόφωτο, και  ορίζουν  την ευδαιμονία ως δικαίωση. Οι πτυχιακές του καλοκαιριού ήταν μια παράθεση χώρων που ξετύλιξαν την χωρικότητα της πόλης σε όλες της τις υποστάσεις,  μια αναδίπλωση, δικαίωση του χρόνου και συνέπεια της δικαίωσης του,  την ευδαιμονία των εμπλεκομένων.
Ευχαριστούμε όλους τους Απόφοιτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και ευχόμαστε καλή, και δημιουργική σταδιοδρομία.
Ιδιαίτερες  ευχαριστίες εκφράζουμε, σε όλους τους πολίτες, φορείς και συλλόγους της Φλώρινας που εμπιστεύτηκαν τους χώρους τους στους νέους καλλιτέχνες.

Στον Κωστάκη Λούστα εικαστικό καλλιτέχνη αφιερώνονται οι πτυχιακές εργασίες της χρονιάς 2014

Δημόσιες ευχαριστίες εκφράζονται στο Κρατικό μουσείο σύγχρονης τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης - *Αριστοτέλη, στην  Στέγη φιλότεχνων Φλώρινας *-Μουσείο σύγχρονης τέχνης Φλώρινας και τους Ρόζα  Χριστίνα, Μηλώση Ρήνα,  Ρώμπαπα Θάνο για την έμπρακτη σύμπραξη τους και  υποστήριξη.


Θαυμάστε τους στο Βίντεο και δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ για την πρώτη μέρα  την δεύτερη μέρα  και εδώ
Η  επιτροπή πτυχιακών εργασιών και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΕΤ.
Φλώρινα 5/8/2014

Τα έργα του Λούστα τοποθετήθηκαν εφαπτόμενα της βιτρίνας ΟΤΕ / το παρελθόν έρχεται μπροστά
και η τηλεόραση παρουσίασης των πτυχιακών Ιουνίου κοντά στον τοίχο πλάτης στα αριστερά της Βιτρίνας / το παρόν πάει πίσω.  
Δελτίο τύπου ΟΤΕ:


«Αφιέρωμα στον Κώστα Λούστα»

Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ, Τηλεπικοινωνιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (4-30/8/2014)

Τον Αύγουστο, στον εκθεσιακό χώρο «Βιτρίνες Τέχνης ΟΤΕ» του Κεντρικού Τηλεπικοινωνιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, φιλοξενούμε την έκθεση-αφιέρωμα στον Φλωρινιώτη ζωγράφο Κώστα Λούστα καθώς και το έργο νέων καλλιτεχνών – αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και έφυγε από κοντά μας τον Ιούνιο του 2014 σε ηλικία 81 χρόνων. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη. Εξέθεσε έργα του για πρώτη φορά στη Φλώρινα το 1957. Η πρώτη του ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στη Χ.Α.Ν. με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου το 1961. Από το 1962, ο Κώστας Λούστας ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου ανάμεσα στους πρώτους υποστηρικτές του υπήρξε ο συλλέκτης Χρήστος Μπάστης. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο. Ανάμεσα στις σημαντικότερες ατομικές του εκθέσεις στην Ελλάδα συγκαταλέγονται αυτές στις γκαλερί Τέχνη και Βέλτσου της Θεσσαλονίκης το 1963 και το 1965 αντίστοιχα, και στη γκαλερί Hilton της Αθήνας το 1968.


Η εικαστική Φλώρινα του τότε και του τώρα βρίσκονται εκτεθειμένες στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, συνεκθετούμενες απρόβλεπτα. Από την μία μεριά, ο τιμώμενος «Κωστάκης της φλωρινιώτικης ψυχής», ο ζωγράφος των τοπίων με τα πράσινα γκρίζα και τα ανήσυχα κοβάλτια που καταρρέουν πάνω σε καρμίνες άψυχες και από την άλλη οι άγνωστοι, νέοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι του 2014 της Καλών Τεχνών της Φλώρινας που υπογράφουν το παρόν του Λούστα.

Δεν συναντήθηκαν ποτέ, αλλά η παρακαταθήκη και η πρωτοτυπία συνεισφέρονται στην βιτρίνα αυτή ως ποιητική εσοδεία του 2014 με παλαίωση ογδόντα χρόνων. Η εικαστική εμβοή, η αισθητική ορατότητα του Λούστα ενεργοποιούσε την ακουστική μνήμη μιας Φλώρινας βασίλισσας μιας χαράδρας στο οροπέδιο της Πελαγονίας.

Η πόλη είναι πολυπαθούσα και με ιστοριογραφημένη αντανακλαστική μνήμη αρθρωμένη σε μια πολύ ξεχωριστή έκφραση, την εικαστική. Στη Φλώρινα συνεκφωνούνται η ιστορική και η εικαστική αφήγηση. Η δεύτερη, εδώ και οχτώ χρόνια, προτείνει ένα άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο αυτό της συνάντησης της ιστορίας, του τοπίου, της κοινωνίας, της ανθρωπογεωγραφίας προάγοντας την εικαστική βουλητική μνήμη και έρευνα σε προσωπικά λεξιλόγια συνδέοντας αναμνήσεις με αντιληπτική ύλη.

Πεντακόσιοι φοιτούντες, πενήντα απόφοιτοι του Ιουνίου 2014 φροντίζουν να ενεργοποιούν την εικαστική παράδοση της περιοχής μέσα από δείγματα γραφής μιας προσωπικής αφήγησης.
Ευχόμαστε σε όλους τους Απόφοιτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
καλή και δημιουργική σταδιοδρομία.

Αναδημοσιεύσεις : 1, 2










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου