Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ
10 Αυγούστου 2014

«Ξυπόλητο Τάγμα» του Γκρέγκ Τάλλας

Επταπύργιο, 21:30

Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου.  


Την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη βραβευμένη ταινία του Γκρέγκ Τάλλας «Ξυπόλητο Τάγμα» στο μνημείο Επταπύργιο, στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου εξελίσσεται σημαντικό μέρος της.

Το «Ξυπόλητο Τάγμα» (1953) είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους  πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα Ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδιά μεταβάλλονται σ’ ένα είδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και του Μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι’ όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της. Πέρα δε από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Βρετανούς αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.

Η σκηνοθεσία είναι του Γκρέγκ Τάλλας, το σενάριο του Νίκου Κατσιώτη, η φωτογραφία του Μιχάλη Γαζιάδη, ενώ η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, η πρώτη του μάλιστα για κινηματογραφική ταινία. Τους ρόλους ερμηνεύουν μόνο δύο επαγγελματίες ηθοποιοί, ο Νίκος Φέρμας και η Μαρία Κωστή, καθώς τα παιδιά που συμμετέχουν προέρχονται από αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.




Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύτηκε σε διεθνές Φεστιβάλ, αποσπώντας το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου (1955).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η προβολή της ταινίας είναι προσφορά  του   Άλεξ Τάλλας  και της
οικογένειάς του στη μνήμη του Γκρέγκ Τάλλας και όλων των ανθρώπων που
συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί «Το Ξυπόλητο Τάγμα».  Μια ταινία που
αντέχει στο χρόνο γιατί η ρίζα της είναι βασισμένη, όπως όλες οι αξιόλογες
ανθρώπινες προσπάθειες, στην αλήθεια.



Η ταινία φέρει αγγλικούς υπότιτλους.











Ημερομηνία: 10 Αυγούστου 2014
Χώρος: Επταπύργιο
Ώρα: 21:30
Είσοδος: ελεύθερη

Πληροφορίες: Μ. Καγιαδάκη, τηλ.: 2310 968 861, 2310 968 860 και στα τηλ. 2313310422, 2313310436  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου