Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 48ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ με συμμετοχή της Σχολής καλών τεχνών Φλώρινας

Η συμμετοχή της σχολης καλών τεχνών Φλώρινας θα γίνει σε δυο περιπτώσεις την ομάδα ΕΝ-ΦΛΩ και συμμετοχή φοιτητών στα Workshοp που θα γίνουν στην πόλη.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 48ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ [photo+video] ΜΟΝΟ στην KULTUROSUPA
Με μειωμένο προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 40 % σε σχέση με πέρσι, αλλά με ανοιχτές παραστάσεις και φτηνά εισιτήρια για το κοινό λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες,  θα είναι το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 48ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.
48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2013. ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ. Σεπτέμβριος και Οκτώβριος στη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013, κατά τη 14η τακτική συνεδρίασή του τη συνολική δαπάνη ποσού 189.892 ευρώ για την εκτέλεση του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης που κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιλαμβάνει παραστάσεις τόσο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό όσο και με εισιτήρια ιδιαίτερα χαμηλού κόστους.
Ειδικότερα, η δαπάνη αφορά στις αμοιβές ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών σχημάτων και νομικών προσώπων που ασχολούνται με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με παράλληλη κάλυψη οργανωτικών δαπανών.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει την πεποίθηση ότι η πολιτιστική βιωσιμότητα σήμερα περισσότερο από ποτέ βασίζεται στην κοινωνική συναίνεση και εμπλοκή. Τα 48α ΔΗΜΗΤΡΙΑ φιλοδοξούν να είναι πάνω απ’ όλα μια γιορτή της πόλης, όπου όλοι μπορούν να είναι συν-ομιλητές και συν-οδοιπόροι», τόνισε κατά την εισήγησή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα καταρτίστηκε από την Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων, που συγκροτήθηκε ειδικά γι’ αυτό το λόγο και σχεδιάστηκε με γνώμονα τις εξής κατευθύνσεις-αντιλήψεις:
•    έμφαση σε συνέργειες-συνεργασίες και στην έννοια της συμμετοχικότητας,
•    ανάδειξη νέων καλλιτεχνών σε ένα πνεύμα αισθητικής ανανέωσης, που διαπερνά τις καλλιτεχνικές επιλογές σε όλες τις τέχνες,
•    γόνιμες συναντήσεις ανάμεσα σε φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και στο εγχώριο δημιουργικό δυναμικό, αλλά και μεταξύ δημιουργών και κοινού,
•    δημιουργία ενός εκπαιδευτικού "ιστού" με εργαστήρια, masterclasses, συζητήσεις και ανοιχτές παρουσιάσεις, που παρέχονται δωρεάν από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες,
•    προσφορά πολιτιστικών δράσεων - εμπειριών σε αντισυμβατικούς χώρους
•    δημιουργία ενός φεστιβαλικού παλμού μέσα από τη σύμπτυξη της χρονικής διάρκειας διεξαγωγής (λιγότερο από ένα μήνα)

26/9-14/10
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
    «ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ ΚΑΙ ΦΩΣ», ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΟΡΝΤΖΙΝΣΚΙ
Έκθεση φωτογραφίας
«Ο φωτογράφος των συγγραφέων» στο Μπενσουσάν Χαν. 
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου εκατό φωτογραφίες με πασίγνωστες φυσιογνωμίες της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.
Κατά την παραμονή του ο καλλιτέχνης θα φωτογραφήσει Έλληνες Θεσσαλονικείς και ελληνόφωνους λογοτέχνες, διαμένοντες στη Θεσσαλονίκη. Οι φωτογραφίες  αυτές θα εκτεθούν στο χώρο παράλληλα με την έκθεση των ισπανόφωνων λογοτεχνών.    
27/9
ΘΕΑΤΡΟ   
«ΑΣΚΗΣΗ: ΣΥΣΣΗΜΟΝ»
Εταιρεία Θεάτρου Χώρος - Σίμος Κακάλας
Η ερευνητική ομάδα - Εταιρεία Θεάτρου Χώρος και ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας αναμετρώνται για πρώτη φορά με τον τραγικό λόγο, μέσα από μια παράσταση όπου σπαράγματα από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες συνομιλούν με το «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.    
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών    

27, 28 & 29/9
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ  
«ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών
Σε συνεργασία με  5 Μουσεία της πόλης και φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το εργαστήριο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και με σχολεία της πόλης, θα πραγματοποιηθούν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά.    
Πλατεία Αριστοτέλους και Λιμάνι, Προβλήτας Α’        
Συνεργασία:
Με το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Τεχνών της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων  και με την  4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
28 & 29/9
ΧΟΡΟΣ   
«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ»
Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τη μουσική υπογράφουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες, η Ελένη Καραΐνδρου και ο Heitor Villa Lobos, την πρωτότυπη χορογραφία υπογράφει ο Renato Zanella και τα σκηνικά και κοστούμια του δεύτερου μέρους της παράστασης υπογράφει η Κατερίνα Αγγελοπούλου.
Τη μουσική της παράστασης εκτελεί ζωντανά η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Ο διευθυντής  του Mπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Renato Zanella θα παραδώσει ένα masterclass δωρεάν, την Παρασκευή 27/9 στο Μέγαρο Μουσικής.    
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)    
Συνεργασία :
Με το Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων της Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Συμμετοχή:
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
29/9
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ    
«ΣΥΜΦΑΓΩΜΕΝ»
Εναρκτήρια εκδήλωση
Η πρωτότυπη εναρκτήρια εκδήλωση, βασισμένη σε μια ιδέα των καλλιτεχνικών συμβούλων των 48ων Δημητρίων, αγκαλιάζει όλες τις παραστατικές τέχνες που αποτελούν και το στίγμα του φεστιβάλ της πόλης. Αποτελεί μια πλουραλιστική έκφραση δράσεων, μουσικής, χορού, θεάτρου και εικαστικών, στην οποία συμμετέχουν εγχώριες δημιουργικές δυνάμεις.
ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
ΣΙΣΥφως
Εν φλω
Passatempo
Eclipses Group Theater
Perros
ARTREE
Sine Qua non
Λιμάνι, Προβλήτας Α’    
30/9 & 1/10
ΘΕΑΤΡΟ
«ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ»
Studio Matejka υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Grotowski
Η ομάδα Studio Matejka από το Βρότσλαβ της Πολωνίας που τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι, θα παρουσιάσει τη σόλο performance «Χαρμολύπη» με ερμηνεύτρια τη νέα ταλαντούχα Ελληνοπολωνέζα ηθοποιό και απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Καζάζου.
Η Αλεξάνδρα Καζάζου θα παραδώσει 2ήμερο εργαστήριο, δωρεάν, στις 1 και 2 Οκτωβρίου στο θέατρο Άνετον.
Μπενσουσάν Χαν
Θέατρο Άνετον 
    
30/9 – 6/10
ΧΟΡΟΣ    
«PLAY FOR THESSALONIKI»
Σοφία Μαυραγάνη
Ένα 7ήμερο, δωρεάν, ερευνητικό εργαστήριο παραστατικών τεχνών με τη χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη, που θα οδηγήσει σε ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό την Κυριακή 6/10.
Το playforΤHESSALONIKI, ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Μετά τις παρουσιάσεις σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο νέος Τόπος του εργαστηρίου θα γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας παιγνιώδους και δημιουργικής σχέσης με την πόλη, και η δημιουργία ενός παιχνιδιού αποκλειστικά για αυτή. Τo playforΤHESSALONIKI απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες των παραστατικών τεχνών.    
Μπενσουσάν Χαν    
FINGERSIX/Athens, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Νόμιμος εκπρόσωπος:
Σοφία Μαυραγάνη
    
30/9
ΘΕΑΤΡΟ   
«ΠΕΝΘΕΣΙΛΕΙΑ»  του ΚΛΑΪΣΤ
Δεκατέσσερις νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί που μόλις αποφοίτησαν από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζουν ένα κλασικό δείγμα του ρομαντικού θεάτρου. Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θεσσαλονικιού Ακύλλα Καραζήση προσεγγίζουν με το δικό τους, τολμηρό τρόπο, ένα κατεξοχήν νεανικό κείμενο.
Principal Club Theater    
    
2/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
«ΝΤΑΣ ΕΤΝΙΣΣΕ ΝΤΙΝΓΚ»
Οι όπερες των ζητιάνων
Η performance «Ντας έτνισσε Ντίνγκ» αποτελεί ένα work-in-progress που επιχειρεί να διαπραγματευθεί καλλιτεχνικά μερικές από τις φορτισμένες πτυχές του φαντασιακού της νεότερης Ελλάδας, όπως αυτές κρυσταλλώνονται ιδίως γύρω από τις έννοιες του θανάτου και αναγέννησης του Έθνους. Με αφορμή και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Richard Wagner, η ομάδα «Οι όπερες των ζητιάνων» επιχειρεί μια «μνημειακή», μυθοποιητική προσέγγιση, όπου η μουσική του Wagner διαλέγεται με εκείνη του Χαράλαμπου Γωγιού, πάνω σε κείμενα της Μαρίας Τοπάλη και του Δημήτρη Δημόπουλου. 
    
3/10
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ   
«ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ»
Νύχτα  εικαστικών τεχνών  με τις γκαλερί της πόλης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 48ων Δημητρίων οι γκαλερί της πόλης θα παραμείνουν ανοιχτές έως αργά το βράδυ, εγκαινιάζοντας εκθέσεις των εικαστικών συνεργατών τους, δημιουργώντας ένα νυχτερινό εικαστικό περίπατο.
Παράλληλα,  σε συνεργασία με τις γκαλερί,  έργα Θεσσαλονικέων  καλλιτεχνών θα εκτεθούν στα ξενοδοχεία της πόλης    
Γκαλερί της πόλης. Ξενοδοχεία    
3/10
ΜΟΥΣΙΚΗ    
«JAM JAZZ CLUB»
Nikolas Anadolis Solo
Magnus Öström Band
Διεθνείς μουσικοί της ευρωπαϊκής jazz συναντούν τους Έλληνες διεθνείς μουσικούς του είδους και οι αίθουσες δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε ένα «αυτοσχέδιο» jazz club.
Δυο μουσικές performances, διάρκειας μίας ώρας η κάθε μία,  που θα καταλήξουν σε ένα jam session των δυο μουσικών σχημάτων.    
Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ, πρώην κιν/φος Παλλάς. 

4 & 5/10
ΘΕΑΤΡΟ
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΟΔΩΡΟ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟ»
Ένα αφιέρωμα σε έναν από τους κορυφαίους, διεθνώς καταξιωμένους, Έλληνες δημιουργούς του θεάτρου. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσίαση της έξοχης παράστασης “Alarme”, που έχει περιοδεύσει σε ορισμένα από τα πιο φημισμένα φεστιβάλ του εξωτερικού, διήμερο εργαστήριο, αλλά και μία τιμητική εκδήλωση, όπου θα ανιχνευτεί η διαδρομή του έργου του.
Μία παράσταση-εικαστικό γλυπτό, σκηνοθετικής και υποκριτικής βιρτουοζιτέ για το αιώνιο θέμα της εξουσίας, με αφορμή την αλληλογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ και της Μαρίας Στιούαρτ, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου. Επίσης, ο σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος θα παραδώσει εργαστήρι, δωρεάν, στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άνετον. Τιμητική εκδήλωση για το έργο του Θόδωρου Τερζόπουλου την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.     
Θέατρο Αυλαία
Θέατρο Άνετον
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

5/10
ΧΟΡΟΣ    
«THE ROOTS»
Centre Chorégraphique National de la Rochelle et du Poitou-Charentes / Cie Accrorap, Direction Kader Attou
Η παράσταση «The Roots», σε χορογραφία του Γάλλου Kader Attou, είναι μια ανθρώπινη κινησιολογική περιπέτεια, που ερμηνεύεται  από εξαιρετικούς hip-hop χορευτές.
Οι πολύπλευρες χορευτικές τους δυνατότητες ανοίγουν νέους ορίζοντες σε διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς και είδη χορού (σύγχρονο χορό, hip hop, breakdance). Η  μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην παράσταση, όπου κλασικοί συνθέτες «συμπράττουν» με την ηλεκτρονική μουσική.    
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών    

6/10
ΧΟΡΟΣ    
«Η ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ PINA BAUSCH»
Προβολή-Διάλεξη-Συζήτηση πάνω στο έργο της διάσημης γερμανίδας χορογράφου Pina Bausch
Προβολή βίντεο με αποσπάσματα έργων της Pina Bausch και ταυτόχρονη ανάλυση-σχολιασμός από τον Αναστάσιο Κουκουτά, συγγραφέα και θεωρητικό χορού. Ένας διαλογικός στοχασμός πάνω στη δημιουργική διαδικασία χορογραφίας της αξέχαστης χορογράφου.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ
(Ελεύθερη είσοδος)    
7-11/10
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«MANUEL VASON»
Εικαστικό εργαστήρι
O Manuel Vason θεωρείται από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους που ειδικεύεται στην performance. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν το θέμα της αλληλεπίδρασης, και ανταλλαγής μεταξύ των σωμάτων.
Ο Manuel Vason Θα παραδώσει masterclass δωρεάν, σε εικαστικούς.    
Μπενσουσάν Χαν
Συνεργασία:
4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης,
3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης
7-17/10
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΡΑΓΙΚΟ: 12 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΝΟΥΔΗ»
Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής περιλαμβανει :
5 εργαστηριακές ενότητες,
6 λογοτεχνικές διαλέξεις και
1 ανάγνωση
Λογοτεχνικό εργαστήρι: 25-30 άτομα,  δωρεάν
Λογοτεχνικές διαλέξεις: 100-120 άτομα,  δωρεάν
Μπενσουσάν Χαν
        
7 & 8/10
ΧΟΡΟΣ    
«ADDIO, ADDIO AMORE» - A PIECE FOR PINA
Daphnis Kokkinos (Δάφνις Κόκκινος)
Tanztheater Wuppertal Pina Bausch
Σόλο του Δάφνι Κόκκινου, χορευτή και βοηθού χορογράφου της Pina Bausch επί 24 χρόνια, διαδραστικό με το κοινό. Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Γαλλία, τη Νότια Αμερική, και το σημαντικότερο, την ίδια τη ζωή. Οι χειρονομίες του Δάφνι Κόκκινου, αποκαλύπτουν ιστορίες, εμπειρίες, ανέκδοτα, όνειρα που μοιράστηκε έως το τέλος με την Pina Bausch, σε μια παθιασμένη και συγκινητική παράσταση χοροθεάτρου. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί συζήτηση του Δάφνι Κόκκινου με το κοινό μέσα στην αίθουσα. Συντονίζει ο Αναστάσιος Κουκουτάς.
Ο Δάφνις Κόκκινος θα παραδώσει 7ήμερο εργαστήρι τεχνικής Pina Bausch δωρεάν, σε χορευτές και χορογράφους,  που θα οδηγήσει σε ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό τη Δευτέρα 14/10 στο θέατρο Άνετον.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
Θέατρο Άνετον    

8-15/10
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Rosemarie Trockel, Ευανθία Τσαντίλα
Η Rosemarie Trockel, από τις πιο σημαντικές σύγχρονες εικαστικούς παγκοσμίως και καθηγήτρια της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ, σε συνεργασία με την Ελληνίδα εικαστικό Ευανθία Τσαντίλα, παραδίδουν εργαστήρι εικαστικών δωρεάν, στους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ.   
Μπενσουσάν Χαν
Σε συνεργασία :
Με το Τμήμα Πινακοθήκης και Εικαστικών Τεχνών της Δ/νσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων
Με την υποστήριξη: Του Goethe Institut
8 & 9/10
ΘΕΑΤΡΟ
«10 CM UP»
Patari Project
Η πρώτη δουλειά της ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, ξάφνιασε με τη δύναμη και την ευρηματικότητά της. Εννέα ηθοποιοί  σε τρία πατάρια αφηγούνται τρεις διαφορετικές ιστορίες, σε μία προσπάθεια να μιλήσουν για τα καίρια διλήμματα της εποχής μας.    
Θέατρο Άνετον
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΧΑ!»
13/10
ΘΕΑΤΡΟ    
«MΠΛΕ»
θεατρική περφόρμανς από τον Ζαφείρη Νικήτα
Μπενσουσάν Χαν   
Συνεργασία: Με το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
10/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
«JAM JAZZ CLUB»
Thanos Athanasopoulos Trio
Tingvall Trio
Διεθνείς μουσικοί της ευρωπαϊκής jazz συναντούν τους Έλληνες διεθνείς μουσικούς του είδους και οι αίθουσες δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε ένα «αυτοσχέδιο» jazz club.
Δυο μουσικές performances διάρκειας μίας ώρας η κάθε μία,  που θα καταλήξουν σε ένα jam session των δυο μουσικών σχημάτων.
Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ, πρώην κιν/φος Παλλάς.   
Με την υποστήριξη:
Goethe Institut
10 & 11/10
ΘΕΑΤΡΟ
«ΓΚΟΛΦΩ»
Εθνικό Θέατρο
Η «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου, μια αυθεντικά λαϊκή, υψηλής αισθητικής παράσταση, η ελληνική εκδοχή του «Ρωμαίου και της Ιουλιέττας» όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, συνεχίζει την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της κάνοντας στάση στη Θεσσαλονίκη, χάρη στη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και των 48ων Δημητρίων.
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 
Συνεργασία:
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικό Θεάτρο
11 & 12/10
ΘΕΑΤΡΟ
«ΝΟΡΑ», ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ
tgstan
Η θεατρική κολλεκτίβα tgstan από το Βέλγιο, μία από τις πιο σημαντικές ομάδες της Ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας, καταθέτει μια υπέροχη εκδοχή του αριστουργήματος του Ίψεν.
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»    
Συνεργασία: Με το Δήμο Καλαμαριάς.
12/10
ΧΟΡΟΣ    
ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ, ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΟΡΟ
«TUNE IN» -Lia Haraki /«ΑΝΑΜΕΣΑ» -Άρτεμις Λαμπίρη
Μια  βραδιά δυο καινοτόμων παραστάσεων σύγχρονου χορού, της Κύπριας χορογράφου και περφόρμερ Lia Haraki  και της Ελληνίδας χορογράφου Αρτέμιδος Λαμπίρη, με πυρήνα την επαναληπτική κίνηση.
Η Άρτεμις Λαμπίρη θα παραδώσει masterclass για χορευτές και χορογράφους δωρεάν, την Παρασκευή 11/10 στο θέατρο Άνετον.
Η Lia Haraki θα παραδώσει masterclass για χορευτές και χορογράφους, δωρεάν, την Κυριακή 13/10 στο θέατρο Άνετον.    
Θέατρο Άνετον    

12 &13/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
«LA TRAVIATA»
Στο πλαίσιο εορτασμού του έτους Verdi, οι τρεις φορείς της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τη διάσημη όπερα του Ιταλού ρομαντικού συνθέτη "La Traviata".    
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης    
Συνεργασία:
Με το Τμήμα Δημοτικών Μουσικών Σχημάτων της Διεύθυνσης Πολιτισμού, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
13/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
«PERIPLUS»
Ελληνο-πορτογαλική μουσική συνάντηση
‘Όταν η παραδοσιακή ελληνική μουσική συναντά την παραδοσιακή πορτογαλική μουσική, τα fados, η συνάντηση γίνεται αναπάντεχη. Μια ένωση μουσικής και ποίησης των δυο μεσογειακών χωρών, με τη διάσημη Πορτογαλέζα μουσικοσυνθέτρια fados, Amelia Muge και το Θεσσαλονικιό μουσικό Μιχάλη Λουκοβίκα.
Στοά Μοδιάνο
(Ελεύθερη είσοδος)    

14/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
«DISSONART ENSEMBLE»
Σύγχρονη Αυτοσχεδιαζόμενη Μουσική
Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και πέρα από τα σύνορά της. Με ένα πυρήνα 7 βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, το dissonArt ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών.
Μπενσουσάν Χαν    

15/10
ΧΟΡΟΣ    
«TANGO TOILET»
Rodrigo Pardo
Η παράσταση «Tango Toilet», σε χορογραφία του Αργεντίνου Rodrigo Pardo, είναι μια χιουμοριστική παράσταση χορού και ταυτόχρονα μια πρόκληση αντιθετικών εικόνων.
Θα παρουσιαστεί σε ειδικά διαμορφωμένη βιτρίνα εμπορικού καταστήματος της πόλης, μεταμορφώνοντας ένα χώρο που υπάρχει στην καθημερινότητα μας σε θεατρικό χώρο, για 4 παρουσιάσεις.
Δημόσια παράσταση σε βιτρίνα εμπορικού καταστήματος της πόλης
(Ελεύθερη είσοδος)
    
16/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
«ΟΔΥΣΣΕΙΑ»
Θοδωρής Οικονόμου
Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Οικονόμου επιλέχθηκε από τον κορυφαίο δημιουργό Robert Wilson για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική της περίφημης παράστασης «Οδύσσεια».
Ο Θοδωρής Οικονόμου θα παραδώσει masterclass, δωρεάν, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Μπενσουσάν Χαν.    
Μπενσουσάν Χαν    
    
17-19/10
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«AYMERIC HAINAUX»
Ακουστική performance
O Aymeric Hainaux θα παραδώσει masterclass σε εικαστικούς, δωρεάν.    
Μπενσουσάν Χαν
Συνεργασία:
4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης
17/10
ΜΟΥΣΙΚΗ
«JAM JAZZ CLUB»
Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο
Dave Stapleton Quintet
Διεθνείς μουσικοί της ευρωπαϊκής jazz συναντούν τους Έλληνες διεθνείς μουσικούς του είδους και οι αίθουσες δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε ένα «αυτοσχέδιο» jazz club. Δυο μουσικές performances, διάρκειας μίας ώρας η κάθε μία,  που θα καταλήξουν σε ένα jam session των δυο μουσικών σχημάτων.
Ο Γιώργος Κοντραφούρης θα παραδώσει masterclass, δωρεάν, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Μπενσουσάν Χαν.
Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ, πρώην κιν/φος Παλλάς
      
19 & 20/10
ΘΕΑΤΡΟ
«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙΡΟΥ»
Default Company
Μία ομάδα νέων καλλιτεχνών που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασαν θέατρο και χορό, καταθέτουν μια πρωτότυπη δημιουργία με αφορμή το «Παραμύθι με τα χρώματα» του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών έως 12 ετών αλλά και σε «παιδιά» κάθε ηλικίας.
Θέατρο Άνετον
Με την υποστήριξη: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Default Company, εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
19 & 20/10
ΘΕΑΤΡΟ
"ΤΟΜΠΙΑΣ"
θεατρική παράσταση βασισμένη σε διήγημα του Τόμας Μαν, σε σκηνοθεσία του Θανάση Κριτσάκη    
Μπενσουσάν Χαν    
Συνεργασία: Με το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
19/10
ΜΟΥΣΙΚΗ  
«ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ - ΕΙΚΟΝΑ, ΗΧΟΣ & ΛΟΓΟΣ»
Εκδήλωση στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γ. Κωστάκη
Μια τριμερής συνεργασία πάνω στη μίξη τριών τεχνών: Eικαστικών, λόγου και μουσικής.
Η ρωσική πρωτοπορία παρουσίαζεται με μια μουσική συναυλία, ενώ τα κείμενα θα αφηγηθεί ηθοποιός  και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη προβολή έργων της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης    
Συνεργασία Με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
19/9
“ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ”
ΠΑΡΤΥ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ   
20-24/10
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«TISFF 2013»
THESS International Short Film Festival
Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TISFF), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 7 χρόνια, και παρουσιάζει ταινίες μικρού μήκους υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, προωθώντας την τέχνη του κινηματογράφου και νέους δημιουργικούς σκηνοθέτες. Θα αποτελέσει δε χρονικά την καλλιτεχνική μετάβαση από τα 48α Δημήτρια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.    
Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος    
Συνεργασία:
Με την Thess Fest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου