Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

«Αντι - Δημήτρια» με αξιώσεις / Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή των Εν-Φλώ στην εναρκτήρια εκδήλωση

                               

ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ ΣΚΑΝΔΥΛΑ
«Τα πλέον βιωματικά Δημήτρια», «Αντι-Δημήτρια», «αιρετικά Δημήτρια» είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσίασης των 48ων Δημητρίων, σε μία προσπάθεια – προφανώς - να τονιστεί το διαφορετικό του προφίλ φέτος ή η διαφορετική του ταυτότητα. Με ένα πρόγραμμα σαφώς συμπυκνωμένο και στόχους να δοθεί έμφαση στην παραγωγή και όχι στη φιλοξενία πολιτισμού, όπως το έθεσε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελλη Χρυσίδου, η διοργάνωση των Δημητρίων ανοίγει τις πύλες της στις 26 Σεπτεμβρίου.



«Τα Δημήτρια ξεκίνησαν ως πανηγύρι, μπερδεύτηκαν με την Εκθεση, αργότερα ξεχείλωσαν σε διάρκεια, πολλές φορά συμπεριλαμβάνοντας και εξαιρετικά εμπορικές δουλειές. Τώρα θέλουμε να εξελιχθεί σε ένα όμορφο πανηγύρι με νέους καλλιτέχνες» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας παράλληλα και το αίτημα να αποδοθεί η Α΄ προβλήτα του λιμανιού στη διαχείριση της πόλης και να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Στόχοι – άξονες
Η Ολγα Ταμπουρή, σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας και μία εκ των τεσσάρων της καλλιτεχνικής επιτροπής των Δημητρίων, έθεσε τους βασικούς άξονες των 48ων Δημητρίων. «Πρώτον δώσαμε έμφαση σε συνέργειες, δεύτερον μας ενδιέφερε η ανάδειξη των νέων δημιουργών μέσα από γόνιμες συναντήσεις με εμπειρότερους καλλιτέχνες αλλά και το κοινό. Ακόμη, πιστεύουμε στη σπουδαιότητα της εκπαιδευτικής πτυχής της διοργάνωσης, με δεκάδες σεμινάρια και εργαστήρια, αλλά και την αξιοποίηση μη συμβατικών χώρων της πόλης ή συμβατικών μεν χώρων με αντισυμβατικούς δε τρόπους».

«Κλειδωμένη» Θεσσαλονίκη
Απέναντι σε μία «κλειδωμένη» πόλη βρέθηκε η επιτροπή των Δημητρίων – αποτελείται από τους Ολγα Ταμπουρή, Αποστολία Παπαδαμάκη, Σοφία Ευτυχιάδου και Μάριος Ελευθεριάδης – κατά τη διαδικασία κατάρτισης του φετινού προγράμματος. Τουλάχιστον αυτό το παράπονο εκφράστηκε από τους διοργανωτές, αναφερόμενοι κυρίως σε φορείς και χώρους που δεν επέδειξαν, ανάμεσα σε άλλα, την απαραίτητη ευελιξία. Αλλωστε, ένας από τους στόχους της διοργάνωσης ήταν και η αξιοποίηση χώρων συμβατικών με αντισυμβατικούς τρόπους.

Σε τρία βασικά χωροταξικά σημεία είναι οργανωμένα τα φετινά Δημήτρια. Το πρώτο είναι το Μπενσουσάν Χαν, το οποίος βρίσκεται στην Εδέσσης 6, άνω Λαδάδικα, όπου και πραγματοποιούνται τριάντα ξεχωριστές εκδηλώσεις – εργαστήρια, περφόμανς, συναυλίες, εκθέσεις κτλ. Στο χώρο θα λειτουργεί και καφέ. Το δεύτερο, το «Ανετον», το οποίο είδε η επιτροπή και ως πείραμα αλλαγής ταυτότητας του χώρου, όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Ταμπουρή. Ο τρίτος χώρος είναι η επονομαζόμενη «Δημήτρια κατάληψη» παραπλεύρως του «Μακεδονία Παλάς» όπου στις 19 Οκτωβρίου θα δοθεί το μεγάλο πάρτι λήξης.

Ας «συμφάγωμεν»
Η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Θα ξεκινήσει το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και θα συνεχιστεί στο λιμάνι, πλαισιωμένη με μουσική της Φιλαρμονικής του δήμου Θεσσαλονίκης πολλά δρώμενα και εκπλήξεις καθώς και ένα εντυπωσιακό κεντρικό τραπέζι με εδέσματα. Σε ρόλο οικοδεσπότη τα ίδια τα «Δημήτρια» προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς σε μία γιορτής των αισθήσεων και της τέχνης.

Δωρεάν εργαστήρια
Ο πλούσιος ιστός εργαστηρίων, σεμιναρίων, μάστερκλας, διαλέξεων που θα αφορούν όλες τις μορφές τέχνης αφορά μικρούς και μεγάλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Εικαστικά, δημιουργική γραφή, θέατρο και μουσική. Αξίζει αν τονιστεί ότι όλα αυτά θα είναι δωρεάν

                               
Αφιερώματα - πρόσωπα
Στο Θεόδωρο Τερζόπουλο είναι αφιερρωμένο το θεατρικό σκέλος των Δημητρίων, με κεντρική εκδήλωση την παράσταση «Alarme» του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη (4-5 Οκτωβρίου στο «Αυλαία»). Προσκεκλημένος και ο Δάφνις Κόκκινου, χορευτής ο οποίος δούλεψε 24 χρόνια στο πλευρό της θρυλικής Πίνα Μπάους με μία σόλο περφόρμανς (7-8 Οκτωβρίου στο ΜΜΘ). Ακόμη, οι Φλαμανδοί tgSTAN ανεβάζουν με σύγχρονο τρόπο το κλασικό έργο «Νόρα» του Ιψεν (11-12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»), ο Νίκος Καραθάνος μας φέρνει την «Γκόλφω», σηματοδοτώντας έπειτα από πολλά χρόνια τη συνεργασία Εθνικού Θεάτρου και ΚΘΒΕ με «Δημήτρια» (10-11 Οκτωβρίου στην ΕΜΣ)Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα
Αποσπασμα του προγραμματος που αφορά την συμμετοχή των ΕΝ-ΦΛΩ
29 ΣΕΠ
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Χώρος 
ΟΛΘ - Λιμάνι, Προβλήτα Α'


ΣΥΜΦΑΓΩΜΕΝ

Εναρκτήρια εκδήλωση
Η πρωτότυπη εναρκτήρια εκδήλωση, βασισμένη σε μια ιδέα των καλλιτεχνικών συμβούλων των 48ων Δημητρίων, αγκαλιάζει όλες τις παραστατικές τέχνες που αποτελούν και το στίγμα του φεστιβάλ της πόλης. Αποτελεί μια πλουραλιστική έκφραση δράσεων, μουσικής, χορού, θεάτρου και εικαστικών, στην οποία συμμετέχουν εγχώριες δημιουργικές δυνάμεις.  
Ομάδες που συμμετέχουν
Εν φλωSine Qua nonPassatempo

Eclipses Group TheaterPerrosARTREE   
Συνεργασία με ΟΛΘ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου