Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Νικόλας Αντωνίου - «Εξυγίανση Λογικής» ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ 25/10-19/10 (Ανακόλουθο 3ργαστηρίου ΤΕΕΤ)*

                                  

 «Η ασχολία μου με τα εικαστικά και κυρίως με τη ζωγραφική, ξεκίνησε χωρίς πραγματικά να γνωρίζω πού θα με οδηγούσε. Με τη πάροδο του χρόνου η ασχολία αυτή έγινε ανάγκη. Ξοδεύοντας πολύ χρόνο σε αυτό χωρίς να γνωρίζω το γιατί και χωρίς συγκεκριμένους στόχους, απλά με μια αθώα και τυφλή εμπιστοσύνη στη ζωγραφική συνειδητοποίησα πως αυτές οι μικρές αλλά τεράστιες στιγμές ικανοποίησης, ηρεμίας, αλλά και η προσωπική μου εξέλιξη ως άνθρωπος μέσα από την δημιουργική διαδικασία της ζωγραφικής ήταν υπέρ αρκετά για να αφοσιωθώ πλήρως σε αυτό.»

Νικόλας Αντωνίου
εικαστικός

«Ο Νικόλας Αντωνίου παρόλο το νεαρό της ηλικίας του φαίνεται να έχει βρει την προσωπική του γραφή και τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια κοινή αισθητική. Τα έργα του είναι ρεαλιστικά αλλά τόσο τα πρόσωπα, οι φιγούρες αλλά και τα αντικείμενα μοιάζουν να έχουν παραμορφωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παραμόρφωση οφείλεται αποκλειστικά σε μια υπερβολή της προοπτικής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η υπερβολή οφείλεται σε υπερμεγέθη ανάπτυξη ορισμένων μερών/μελών του σώματος. Αυτή η επικέντρωση του σε ορισμένα σημεία του σώματος μόνο γίνεται πιο έντονη καθώς ο καλλιτέχνης επιλέγει να κρατήσει κάποια σημεία του έργου σαν απλό σχέδιο ενώ τα υπόλοιπα να τα επεξεργαστεί ζωγραφικά με χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς αντίθετα από αυτό που θα περιμέναμε τα σημεία που είναι ζωγραφισμένα δεν υπερτερούν σε σχέση με τα σημεία που είναι σχεδιασμένα. Αντίθετα τα δύο αυτά διαφορετικά είδη δημιουργούν ένα οργανικά δεμένο σύνολο μέσα σε κάθε ζωγραφικό έργο. Αυτό που σε κερδίζει στα έργα του Νικόλα είναι το ότι έχει κατορθώσει να βρει την ισορροπία μεταξύ του αλλόκοτου και του φυσιολογικού. Έτσι τα έργα ιντρικάρουν τον θεατή ακριβώς επειδή είναι παράξενα χωρίς όμως να γίνονται αποκρουστικά.»
Μαργαρίτα Παρασκευαΐδου
κριτικός τέχνης

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής, στην Ελλάδα, του Νικόλα Αντωνίου με τίτλο «Εξυγίανση Λογικής». Ο Νικόλας Αντωνίου, μας προσκαλεί να περιηγηθούμε στο ζωγραφικό του κόσμο και να παρακολουθήσουμε ένα διάλογο μεταξύ καλλιτέχνη και καμβά.
Όπως όλοι οι διάλογοι άλλοτε εξελίσσονται σε έντονο κλίμα και άλλοτε σε ήρεμο, κάποτε η συζήτηση καταλήγει κάπου και κάποτε όχι. Όπως ο καλλιτέχνης βρίσκει την ουσία στη μεταξύ του απόσταση με το τελάρο, έτσι και ο θεατής θα βρει την ουσία στην απόσταση του από το έργο, στον διάλογο δηλαδή που θα αναπτύξει με αυτό που βλέπει. Στόχος του καλλιτέχνη  είναι  το έργο του να επικοινωνήσει με το κοινό.

Ο Νικόλας Αντωνίου γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου ζει και διατηρεί εικαστικό εργαστήρι. Είναι  απόφοιτος (2012) του 3ικαστικού 3ργαστηρίου του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με καθηγητή τον Χάρη Κοντοσφύρη.  Έχει  λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. 
Επιλεγμένες Εκθέσεις: 
ΑΤΟΜΙΚΕΣ 
2013 «Εξυγίανση Λογικής», αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα
2013 πολυχώρος Αποθήκες, Λάρνακα
ΟΜΑΔΙΚΕΣ
2013 «Art for less…», γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη
2012 «Το κουτί της Πανδώρας», κοιτώνες ΚΟΔΡΑ, Θεσσαλονίκη
2012 «ΗΡ Ε ΜΟ», γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη
2012 «Εύμορφος Άνθρωπος», μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας 
2011 «Εύμορφος Άνθρωπος», αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα
2011 «6η Μπιενάλε Φοιτητών», εκθεσιακός χώρος Αττικό Μετρό – Σύνταγμα

Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου 2013

LOGO PALIVOS.jpgΗμέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού
Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν
τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος Παλυβού.

 *(Ανακόλουθο 3ργαστηρίου ΤΕΕΤ, Φλώρινας-ΠΔΜ σημαίνει ανεξάρτητη δράση αποφοίτου του τεετ που παρακολουθεί με ενδιαφέρον το 3ργαστηριο και υποστηρίζει.
Χάρης Κοντοσφύρης για λογαριασμό του εργαστηρίου)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου