Σάββατο 6 Απριλίου 2013

FeedHope 2013- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ



Προκήρυξη 2ου Διεθνούς Εικαστικού Διαγωνισμού FeedHope
Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου και το διαδικτυακό περιοδικό http://www.decobook.gr διοργανώνουν το 2ο Διεθνή Εικαστικό Διαγωνισμό FeedHope.


Επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη: Χρύσα Ξουβερούδη (ιστορικός τέχνης)
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε κάθε είδους εικαστικό δημιουργό  (ζωγράφο, γλύπτη, γραφίστα, φωτογράφο, αρχιτέκτονα, βίντεο-καλλιτέχνη, χειροτέχνη, εικονογράφο, κλπ).
Το βασικό υλικό με το οποίο θα πρέπει να δουλέψει ο καλλιτέχνης είναι τα τρόφιμα. Και μάλιστα τα συσκευασμένα τρόφιμα, έτσι ώστε μετά το τέλος του διαγωνισμού να μπορούν να δοθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.  Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα εικαστικό έργο πάνω σε συσκευασμένα τρόφιμα ή χρησιμοποιώντας συσκευασμένα τρόφιμα ενώ στη συνέχεια το βασικό υλικό, δηλαδή τα τρόφιμα, θα πρέπει να μπορούν να καταναλωθούν.
Ενδεικτικά παραδείγματα τροφίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
  • Κονσέρβες
  • Ξηρά τροφή (πχ, μπισκότα, παξιμάδια)
  • Όσπρια
  • Ζυμαρικά
  • Υγρά (λάδι, μέλι, κρασί)
  • Παιδικές τροφές σε σκόνη
  • Γλυκίσματα για παιδιά
  • Αλεύρι, ζάχαρη
Τα τρόφιμα πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης μεγαλύτερη των 6 μηνών και να παραδοθούν συσκευασμένα.
Το θέμα δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη μορφή τέχνης και ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Ζωγραφική, γραφιστική η άλλη επέμβαση πάνω σε μία ή περισσότερες  συσκευασίες τροφίμων. Οποιαδήποτε επέμβαση πάνω στη συσκευασία, θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το τρόφιμο στο εσωτερικό θα παραμένει αναλλοίωτο και κατάλληλο προς κατανάλωση μετά την αφαίρεση της συσκευασίας.
  • Assemblage ή εικαστική εγκατάσταση με ένα ή περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Φωτογράφηση ή video art όπου θα απεικονίζονται ένα ή περισσότερα τρόφιμα.
  • Οποιοδήποτε άλλο είδος εικαστικής έκφρασης όπου  η βασική «πρώτη ύλη» πρέπει να είναι τα συσκευασμένα τρόφιμα.
Σε κάθε περίπτωση τα συσκευασμένα τρόφιμα (η μέρος αυτών) που περιέχονται στο  εικαστικό έργο (είτε ως πραγματικά αντικείμενα είτε ως απεικόνιση) θα πρέπει να μπορούν να δοθούν προς κατανάλωση. Αυτό σημαίνει, ότι αρκετά εικαστικά έργα θα είναι εφήμερα και αναγκαστικά θα “καταστραφούν” όταν το τρόφιμο θα πρέπει να καταναλωθεί.

Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΩΝ
Τα έργα που θα υποβληθούν κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:
  • 1. ΕΡΓΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται έργα ζωγραφικής, γραφιστικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, βίντεο-τέχνης, κόμικς, ψηφιδωτού, δυσδιάστατης επιφάνειας γενικά επιφάνειας με την παρουσία του τροφίμου, χωρίς να υλοποιεί την τρίτη διάσταση.
  • 2. ΕΡΓΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται έργα γλυπτικής, εγκαταστάσεις επί τόπου ή σε διαφορετικό χώρο και γενικά κατασκευές, με την παρουσία του τροφίμου να ενισχύει την τρίτη διάσταση του έργου.
Β. ΒΡΑΒΕΙΑ / ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θα βραβευθούν τα τρία πρώτα έργα από κάθε κατηγορία με τα εξής χρηματικά έπαθλα:
1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • 1ο βραβείο 500 ευρώ
  • 2ο βραβείο 300 ευρώ
  • 3ο βραβείο 200ευρώ
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
  • 1ο βραβείο 500 ευρώ
  • 2ο βραβείο 300 ευρώ
  • 3ο βραβείο 200 ευρώ

Ενώ θα απονεμηθούν και τρεις τιμητικοί έπαινοι σε κάθε κατηγορία.
Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από πέντε μέλη (2 εικαστικούς,  2 μέλη του δημοτικού συμβουλίου και 1 θεωρητικό της τέχνης). Όλα τα έργα θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο των  Μύλων Μελισσάρη και στα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει και η απονομή των βραβείων.

Γ. ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ
  • Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι ενήλικες.
  • Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν είτε ατομικά είτε ομαδικά
  • Κάθε μορφή εικαστικής τέχνης γίνεται δεκτή (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, assemblage, video art, χαρακτική, γραφιστική, κλπ).

Δ. ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ (Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΥΤΙ) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην πρώτη κατηγορία που περιλαμβάνει τα έργα που ορίζονται ή υπερισχύουν οι δύο διαστάσεις, τo συσκευασμένο τρόφιμο θα πρέπει να πρωταγωνιστεί στην εικαστική επιφάνεια με την υλική του παρουσία. Αυτό ενισχύει τον εφήμερο χαρακτήρα του έργου μέσα από τη δυναμική της απόσπασης του τροφίμου που θα ακολουθήσει το δρόμο της προσφοράς.
Ωστόσο, στην περίπτωση της φωτογραφίας και της βίντεο-τέχνης το τρόφιμο θα πρωταγωνιστεί με την εικαστική του παρουσία. Τα συσκευασμένα τρόφιμα που θα θελήσει ο καλλιτέχνης να προσφέρει στη δεύτερη περίπτωση, αλλά και στην πρώτη, θα πρέπει να συνοδεύουν το έργο και μπορεί ο καλλιτέχνης να προχωρήσει σε μια ιδιαίτερη σκηνοθεσία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμπλέκονται στην τρίτη διάσταση.

Αν συμμετέχετε με  Βίντεο-τέχνη
1) Το CD/DVD με το βίντεο (μέγιστη διάρκεια 15 λεπτά)
2) Την αίτηση συμμετοχής εκτυπωμένη και σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD)
3) Τα τρόφιμα ή μέρος των τροφίμων που εμφανίζονται στο βίντεο. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι συσκευασμένα.

Αν συμμετέχετε με φωτογραφία
1) Τη φωτογραφία εκτυπωμένη σε χαρτόνι τύπου σάντουιτς. Η εκτύπωση πρέπει να έχει καλή ποιότητα και να είναι κατάλληλη για έκθεση. Προτεινόμενο μέγεθος Α2 ή Α1.
2) Τη φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή (σε CD/ DVD). Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση (τύπος αρχείου: jpeg, ανάλυση: 300 dpi)
3) Την αίτηση συμμετοχής εκτυπωμένη και σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD)
4) Τα τρόφιμα ή μέρος των τροφίμων που απεικονίζονται στη φωτογραφία. Τα τρόφιμα πρέπει να είναι συσκευασμένα.

Αν συμμετέχετε με οποιοδήποτε άλλο έργο (ζωγραφικής, γραφιστικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κόμικς, μωσαϊκό, κολάζ ,κλπ)
1) Το ίδιο το έργο το οποίο θα εκτεθεί αυτούσιο. Μετά την έκθεση και τη βράβευση τα συσκευασμένα τρόφιμα που εμπεριέχονται στο έργο, θα αποσπαστούν από αυτό ώστε να δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
2) Την αίτηση συμμετοχής εκτυπωμένη και σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD)
3) Μία ή περισσότερες φωτογραφίες από το έργο σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD). Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση (τύπος αρχείου: jpeg, ανάλυση: 300 dpi)

2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αν συμμετέχετε με τρισδιάστατο εικαστικό έργο το οποίο μπορεί αποσταλεί με το ταχυδρομείο.
1) Το ίδιο το έργο το οποίο θα εκτεθεί αυτούσιο. Μετά την έκθεση και τη βράβευση τα συσκευασμένα τρόφιμα που εμπεριέχονται στο έργο, θα αποσπαστούν από αυτό ώστε να δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
2) Την αίτηση συμμετοχής εκτυπωμένη και σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD)
3) Μία ή περισσότερες φωτογραφίες από το έργο σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD). Οι εικόνες πρέπει να έχουν πολύ καλή ανάλυση (τύπος αρχείου: jpeg, ανάλυση: 300 dpi)

Αν συμμετέχετε με τρισδιάστατο εικαστικό έργο το οποίο δεν είναι δυνατόν να αποσταλεί αυτούσιο με το ταχυδρομείο (πχ, απαιτεί επιτόπου συναρμολόγηση ή είναι πολύ μεγάλο)
Σε αυτήν την περίπτωση ο συμμετέχων θα πρέπει:
-         Είτε να αποστείλει στους διοργανωτές σαφείς οδηγίες και φωτογραφίες (ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί το έργο στον εκθεσιακό χώρο από τους διοργανωτές) καθώς και τα απαιτούμενα υλικά και τρόφιμα. Μετά την έκθεση και τη βράβευση τα συσκευασμένα τρόφιμα θα αποσπαστούν ώστε  να δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
-          Είτε ο ίδιος ο συμμετέχων να παραβρεθεί στο χώρο της έκθεσης ώστε να το εγκαταστήσει ο ίδιος.  Μετά την έκθεση και τη βράβευση τα συσκευασμένα τρόφιμα θα αποσπαστούν ώστε  να δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
-          Είτε να αποστείλει 3 φωτογραφίες που να αποτυπώνουν το έργο, εκτυπωμένες και σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD). Η εκτύπωση πρέπει να έχει καλή ποιότητα και να είναι κατάλληλη για έκθεση. Προτεινόμενο μέγεθος Α2 ή Α1. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει επίσης να αποστείλει τα συσκευασμένα τρόφιμα ή μέρος των τροφίμων που «περιέχονται» στο έργο.
Επίσης, θα πρέπει να αποστείλει/παραδώσει:
- Την αίτηση συμμετοχής εκτυπωμένη και σε ψηφιακή μορφή (σε CD/DVD)

Σημείωση: Καθώς ο σκοπός των διοργανωτών είναι να ενθαρρύνουν όσους περισσότερους καλλιτέχνες γίνεται και να συγκεντρώσουν τρόφιμα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, δεν υπάρχει περιορισμός στην καλλιτεχνική έκφραση. Έτσι γίνονται δεκτοί και συνδυασμοί των παραπάνω κατηγοριών (για παράδειγμα φωτογραφία με εγκατάσταση). Σ’ αυτή την περίπτωση θα διαγωνιστούν στην κατηγορία των τριών διαστάσεων. Αρκεί τα έργα να «περιέχουν» κάποια συσκευασμένα τρόφιμα.
Αν κάποιο εικαστικό έργο δεν εμπίπτει σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@decobook.gr, ώστε σας δώσουμε οδηγίες αποστολής των έργων.

Συμμετοχή με περισσότερα του ενός έργα. 
Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να συμμετέχει με περισσότερα του ενός έργα. Για κάθε έργο θα πρέπει να ετοιμαστεί και ξεχωριστός φάκελος συμμετοχής.

Ε. ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ 
Τα έξοδα αποστολής και ασφάλειας των φακέλων και των έργων είναι ευθύνη των διαγωνιζομένων.
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν ή να πάρουν πρωτοβουλίες, που δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτούς τους όρους, για τη βελτίωση της διοργάνωσης.

ΣΤ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παραδώσουν μέχρι τις 14 Μαΐου 2013 το φάκελο (κουτί) συμμετοχής. Σε περίπτωση αποστολής των έργων με το ταχυδρομείο ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς θα πρέπει να έχουν σφραγίδα μέχρι τις 7 Μαΐου 2013.

Ζ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΩΝ 
______________________
Κολοκοτρώνη 43
Εύοσμος
Τ.Κ. 56224
Εύοσμος-Θεσσαλονίκης
____________________
Ώρες υποδοχής: 8:00-16:00
τηλ: 2310-700082
  • Όσοι επιθυμούν να στήσουν το έργο τους κατευθείαν στο χώρο της έκθεσης, θα πρέπει να έρθουν στις 14 Μαΐου 2013, στους μύλους Μελισσάρη (Οδός Νέα Μοναστηρίου 119, Θεσσαλονίκη),
Ώρες υποδοχής: 9:00-16:00.
___________________________________________________________________________________________
Πληροφορίες και διευκρινήσεις: info@decobook.gr
τηλ: 2310-700177
Διαρκής ενημέρωση στο http://feedhope.wordpress.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου