Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι Campus Novel παρουσιάζουν τη Μαύρη Μαρία

Έναρξη την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 8:00μμ.
SalonDeVortex[@cheapArt] Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξα 25
Εξάρχεια Αθήνα

Η Μαύρη Μαρία [Black Maria] ήταν το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο, που δημιουργήθηκε από τον T.Edison το 1893 στο New Jersey των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ξύλινη κατασκευή, επενδυμένη με πισσόχαρτο, η οποία είχε την δυνατότητα να περιστρέφεται προκειμένου το φυσικό φως να εισέρχεται καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας μέσω της πτυσσόμενης οροφής. Στο εσωτερικό της κατασκευής καταγράφονταν ταυτόχρονα φωνογραφικά και κινητοσκοπικά ίχνη. Η διαφοροποίηση των τεχνικών μέσων άνοιξε σύντομα το δρόμο σε παρόμοιες ανακατασκευές οι οποίες προσπάθησαν να ρυθμίσουν επιτυχώς τη σύζευξη μεταξύ εικόνας και ήχου. Η αδυναμία συγχρονισμού της ροής δεδομένων κατέστησε τη Μαύρη Μαρία 'λειτουργική' μόνο για 8 χρόνια. Το 1903, η κατασκευή κατεδαφίστηκε μετά από μια σειρά παραγωγών.

Οι σύγχρονες απαρχές του θεάματος ταυτίζονται με το φαινόμενο της ραγδαίας αστικοποίησης του τέλους του 19ου αιώνα. Η αστική φαντασμαγορία ενσωματώνει μια σειρά εκδηλώσεων του αυθεντικά περίεργου, του περιθωριακού, συστήνοντάς το ως εξωτικό. Ένα αλλοπρόσαλλο πλήθος από "performers" ποικίλων ειδικοτήτων - χορευτές,πυγμάχοι, μάγοι, ηθοποιοί του βαριετέ, άτομα στις παρυφές της κοινωνίας συνιστούν μια περίεργη μορφή "εκπολιτισμού" που θα αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα ικανό να προκαλέσει πολιτισμικές οσμώσεις και κοινωνικά υβρίδια. Η Μαύρη Μαρία είναι ένα σκηνικό μόρφημα που αναπαράγει κατασκευασμένες πραγματικότητες ως αναπαραστατικές αφηγήσεις, ένας κόσμος κλειστός, αυτοτελής, όπου προορίζεται να συμβαίνουν γεγονότα κάποιας ειδικής κατηγορίας.

Οι Campus Novel, ανατρέχοντας στην αρχαιολογία του θεάματος, προτείνουν τη συμβολική αποσυναρμολόγηση της Μαύρης Μαρίας ως "μετα-καταστασιακή" πρακτική, προκειμένου να διερευνήσουν τον αστικό χώρο ως πεδίο εκδήλωσης της σύγχρονης φαινομενολατρείας. Στη σύγχρονη αστική εμπειρία η έννοια του θεάματος ορίζεται ως μια σειρά δράσεων - αφηγήσεων που προκύπτουν από τους κανόνες κατοίκησης και επινοούν εφήμερες επικράτειες αλληλοέκθεσης. Στο πλαίσιο αυτής της διευρυμένης αντίληψης για το θέαμα, η εγκατάσταση Μαύρη Μαρία καθίσταται μια ανοιχτή αλληγορία, μέσω της οποίας ενεργοποιούνται σημασιολογικές μεταθέσεις, μετωνυμίες και παραδοξότητες.

Οι Campus Novel είναι οι
Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιάννης Χειμωνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου