Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η Στιγμή της Γέννας στην Τέχνη

Η γέννηση ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική για τον κάθε άνθρωπο που βιώνει κάτι τέτοιο και που συμβάλλει έτσι στη δημιουργία της δικής του οικογένειας. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, για μια στιγμή μοναδική!
Αυτό το θαύμα δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες κάθε εποχής, οι οποίοι άφησαν την καλλιτεχνική τους έκφραση ελεύθερη προκειμένου να απεικονίσουν  τη γέννηση ενός μωρού.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 19 πίνακες και γλυπτά που έχουν ως θέμα αυτό ακριβώς, δηλαδή τη στιγμή που μια γυναίκα φέρνει στον κόσμο μια νέα ζωή. Απολαύστε τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης και γεμίστε την ψυχή σας με αισιοδοξία!




Της Καναδής καλλιτέχνιδας Amanda Greavette. Αυτός ο πίνακας αιχμαλωτίζει τη στιγμή αμέσως μετά τη γέννα, όταν η μητέρα βάζει το νεογέννητο στο στήθος της.

Αυτό το πολύ ρεαλιστικό γλυπτό του δημιουργού Ron Mueck ονομάζεται «Μητέρα και Παιδί».

«Η Μαία» τού Adrian Baker. Αυτός ο πίνακας απεικονίζει την αγωνία που περνούν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της γέννας.

Ο πίνακας είναι της Frida Kahlo και έχει τον τίτλο «Η Γέννησή μου» και έχει ως θέμα το πώς φαντάστηκε η ζωγράφος τη στιγμή της δικής της έλευσης στη ζωή.

Ένα παράδειγμα από την ινδουιστική τέχνη με θέμα τη γέννα. Η μητέρα είναι περιτριγυρισμένη από από πέντε γυναίκες που τη βοηθούν να γεννήσει. Η ίδια μοιάζει πολύ ήρεμη.

Αυτό το έργο με τίτλο «Birth Tear» είναι της φεμινίστριας καλλιτέχνιδας Judy Chicago και είναι μια τολμηρή δήλωση από ύφασμα και νήμα.

Μεταλλικό γλυπτό που απεικονίζει μια γυναίκα που γεννάει μόνη της. Μπορεί να είναι απλό, αλλά μεταφέρει δύναμη και ενέργεια.


















Στο παράξενο αυτό έργο τού Mikel Glass η γυναίκα γεννάει τον Bart Simpson και την ίδια στιγμή κλωτσάει τους γιατρούς που την ξεγεννούνε.

Το απλό αυτό σχέδιο της Monica Sjöö τιτλοφορείται «Ο Θεός Γεννάει».

Αυτός ο ρεαλιστικός πίνακας φιλοτεχνήθηκε από την Jessica Clements.

Αρχαίο γλυπτό ελληνορωμαϊκής τέχνης που χρονολογείται γύρω στα 310-30 π.Χ. Πίσω από τη μητέρα διακρίνεται ένα πρόσωπο που την κρατάει και μπροστά της κάθεται μια άλλη γυναίκα που κρατάει το μωρό.

Ξυλόγλυπτο στο οποίο απεικονίζεται μια γυναίκα που γεννάει καθιστή.

Ο Daniel Edwards απεικόνισε σε αυτό το γλυπτό την Britney Spears γυμνή να γεννάει στα τέσσερα καθώς είναι ξαπλωμένη πάνω σε δέρμα αρκούδας.

Εδώ απεικονίζεται μια μαία που απλώνει βότανα στην πλάτη μιας γυναίκας που μόλις έχει γεννήσει.

Ρωμαϊκό γλυπτό που δείχνει μια γυναίκα που γεννάει.

Αυτός ο πίνακας από τη Γαλλία (γύρω στα 1800 μ.Χ.) απεικονίζει τρεις ανθρώπους που βοηθούν μια γυναίκα να γεννήσει. Μάλλον πρόκειται για πίνακα που προοριζόταν για ιατρικούς σκοπούς, ίσως για να έχουν οι μελλοντικοί γιατροί μια εικόνα για τη διαδικασία της γέννησης ενός ανθρώπου.

Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό πίνακα του Andre Masson (1955). Ο πίνακας απεικονίζει με αφαιρετικό τρόπο τη γέννηση ενός μωρού.

Πίνακας που μοιάζει με ακτινογραφία, του Alexander Tsiaras.

Μια εκλεπτυσμένη εικόνα της στιγμής μετά τον τοκετό στα χρόνια του Μεσαίωνα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΚΡΙΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου