Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ Αρχιτεκτονικά Τοπία του Παρελθόντος Αινείας Οικονόμου, Μιχαήλ Παπαγιαννάκης, Αχιλλέας Στόιος


ΣΤΕΓΗ ΦΙΛΟΤΕΧΝΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας είναι ενεργός και ταυτόχρονα ανοιχτός χώρος σε κάθε διακύμανση του γίγνεσθαι καθώς εντάσσει μέσα στις δράσεις του, ακόμα και τις αμφισβητήσεις, τις εντάσεις, τις συγκρούσεις και τις ανατροπές. Αυτή τη φορά, το επιχειρεί δια μέσου της Αρχιτεκτονικής. Έτσι μόνο παράγει έργο, πράττει δηλαδή, εφόσον το εσωτερικό κίνητρό του είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα διαχρονικά και ως αυτή που «τίκτει» ολοένα στην καθημερινή αλλά και δρώσα διάσταση του γίγνεσθαι.


Η έκθεση «Για τη Φλώρινα: Αρχιτεκτονικά Τοπία του Παρελθόντος» στην οποία συμμετέχουν οι Φλωρινιώτες αρχιτέκτονες Αινείας Οικονόμου, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Αχιλλέας Στόιος, περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστές ενότητες που καλύπτουν χρονικά μια περίοδο από τον 17ο αιώνα μέχρι και τον Μεσοπόλεμο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται: αναπτύγματα όψεων κτιρίων του ιστορικού κέντρου της πόλης, αρχιτεκτονικά σχέδια σαράντα παραδοσιακών κατοικιών του 19ου αιώνα, οι μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης των τριών σωζόμενων οθωμανικών μνημείων, η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του αρχοντικού Πέιου και τέλος, σημαντικό τμήμα του ιστορικού αρχείου αδειών οικοδομής της περιόδου του Μεσοπολέμου. Παράλληλα, στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία για τους ανώνυμους αρχιμάστορες του 19ου αιώνα και τις μεθόδους κατασκευής των κτιρίων.

Η ανίχνευση και προβολή του αρχιτεκτονικού παρελθόντος της Φλώρινας έτσι όπως καταγράφεται στην έκθεση έχει ως στόχο να καταδείξει το δομημένο περιβάλλον της καθημερινής ζωής, της δικής μας και των προγόνων μας ως στοιχείο πολιτισμού και αισθητικής. Ακόμα περισσότερο να θυμίσει εκ νέου ότι η οργάνωση και η χρήση του χώρου, ιδιωτικού και δημόσιου είναι παιδεία, επιλογή και πράξη κατεξοχήν πολιτική.
Το Δ.Σ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θέλει να ευχαριστήσει την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας, ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτριο Ηλιάδη, και το Δήμαρχο Ιωάννη Βοσκόπουλο για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

Θερμές ευχαριστίες στον Δημήτρη Μηλώση για την καθοριστική και ουσιαστική προσφορά του.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη 

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας
Με την ευγενική υποστήριξη
της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, και του Δήμου Φλώρινας
Στα πλαίσια του εορτασμού των 100χρονων από την απελευθέρωση της Φλώρινας
Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΑ ΔΙΚΤΥΟ
Εγκαίνια: Σάββατο 13 Απριλίου, ώρα 20.00. Κτίριο Εξάρχου
Διάρκεια έκθεσης : 13 Απριλίου – 15 Μαΐου 2013
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Τρίτη-Σάββατο 18.00 -21.00
Κυριακή 10.00-13.00
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Ταγμ. Φουλεδάκη 8, τηλ.2385029444, email:art4@otenet.gr,website:www.mstf.gr
Θωμάς Ζωγράφος Εικαστικός
Για το Δ.Σ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου