Κυριακή 9 Απριλίου 2017

OSTEN art on paper της Ολγας Μοναχού



Ο χώρος λιτός και απέριτος, μια έκθεση καρτούν στον επισκέψιμο χώρο του Μουσείου Όστεν, μια θερμή υποδοχή και μια εξαιρετικά επεξηγηματική ξενάγηση ήταν αυτά που μας περίμεναν στο χώρο του Ιδρύματος Όστεν στα Σκόπια.


Η Κορνέλια Κονέσκα, Διευθύντρια του Ιδρύματος, μας εξηγεί την ίδρυση, τη δομή και τη λειτουργία του Ιδρύματος Όστεν, το οποίο σήμερα διαθέτει δύο πλευρές: την εκθεσιακή λειτουργία και την μουσειακή λειτουργία ενώ παράλληλα οργανώνει κάθε δύο χρόνια μια παγκόσμια συμμετοχική και διαγωνιστική διαδικασία, την Όστεν Μπιενάλε.

Το όνομα Όστεν οφείλεται στο πρώτο σκιτσογραφικό περιοδικό που κυκλοφόρησε στη χώρα τη δεκαετία του 1940 και αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς στο κινούμενο σχέδιο, τη σκιτσογραφία και το σχέδιο γενικότερα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η συλλογή του Μουσείου Όστεν περιλαμβάνει 10.000 πρωτότυπα έργα, συμπεριλαμβανομένων πολλών χαρακτικών του Πικάσο, του Ματίς και πολλών άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως και των ελλήνων καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στις Μπιενάλε τα προηγούμενα χρόνια. Με καμάρι διακρίναμε τα ονόματα συμφοιτητών μας και αποφοίτων της Σχολής μας.

Η Κορνέλια μας μετέφερε τις σκέψεις διάσημων καλλιτεχνών για τη σημασία του σχεδίου σε όλες τις μορφές τέχνης. Η ίδια τις ενστερνίζεται και μας δηλώνει ότι το σχέδιο είναι η ραχοκοκκαλιά της τέχνης, όπως έχει δηλώσει η βραβευμένη από την Όστεν Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ενώ μας θυμίζει τη ρήση του Νταλί ότι το σχέδιο είναι η πιο έντιμη μορφή τέχνης λόγω του αυθορμητισμού του.

Ο κατάλογος της Μπιενάλε 2016 είναι πολυτελής, περιλαμβάνει σπουδαία έργα σύγρονων καλλιτεχνών και δίνει ένα σημαντικό στίγμα της εποχής μας στον εικαστικό χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από τις ατομικές βραβεύσεις στις Μπιενάλε αυτές, υπάρχουν και οι βραβεύσεις των εθνικών συλλογών, στις οποίες βραβεύονται τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των έργων. Ευχή των συντελεστών είναι να δουν μια δυνατή Ελληνική συμμετοχή στην επόμενη Μπιενάλε. Αντίτυπο του καταλόγου δίνεται ως δώρο στην ομάδα μας.
Λίγο πριν την αναχώρησή μας ήρθε να μας συναντήσει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο οποίος μας χαιρετά εγκάρδια και εκφράζει την επιθυμία του για στενότερη συνεργασία.




Ανεξάρτητα εάν η δική μας παρουσία εκεί ήταν με πρωτοβουλία της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ, το ενδιαφέρον για συνεργασία περιλαμβάνει ολόκληρο τον καλλιτεχνικό χώρο της Ελλάδας και εδώ είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή στην Μπιενάλε Όστεν μπορεί να γίνει με εικαστικό έργο οποιασδήποτε τεχνικής, με οποιοδήποτε υλικό, σε οποιεσδήποτε διαστάσεις και με θέμα ελεύθερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου