Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Winetopia project








Εικαστική έκθεση «Συναύγεια». Στα πλαίσια της οινικής εκδήλωσης  «Ανοικτές Πόρτες» για το οινοποιείο Porto Carras στο ομώνυμο Θέρετρο στην Χαλκιδική.
Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και όρους συμμετοχής στο project, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τα 17.000 στρέμματα του κτήματος Porto Carras .Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζουν να συνυπάρχουν πεύκα, ελιές, αμπέλια για 60 χρόνια. Σήμερα παράγονται 28 ποικιλίες κρaσιού βιολογικής καλλιέργειας.



 Ο θεός έφτιαξε μόνο το νερό. Ο άνθρωπος έφτιαξε μόνο το κρασί,  δηλώνει με εκείνο το ενδιαφέρον ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Γάλλος συγγραφέας που έκανε γλυκόπιοτες τις λέξεις.  Η άχλη που σηκώνει ο αμπελώνας το πρωινό δεν έχει κάτι ανάλογο, αχνά πυκνή και βραδύρευστη σαν τον  μούστο. Το αμπέλι το βυζαίνουν οι άνθρωποι, δεν το τρυγάνε, πράγμα που σημαίνει ότι το αγαπούν με ένστικτο μητρικό. Ο ήλιος ο πατέρας όλων των θαυμάτων στη ρόγα της μάνας, στη ρόγα των αμπελιών τρίβεται και ζαχαρώνει τους απαράμιλλους  χυμούς. Το κρασί στο ποτήρι  είναι προπλασμός  μιας μέθης πάνω στην ασυγκράτητη σκέψη : Το κρασί είναι το σκοτάδι του ήλιου, διαλυμένο στο νερό.

Καλλιτέχνες από την Βόρεια Ελλάδα, την Μακεδονία,  μεθυσμένοι άπλωσαν διαλύματα χρωμάτων σε χαρτιά σαν να ‘ταν κρασί και γέμισαν τα τοπία του κρασιού με την ουτοπία της μέθης. Η πυκνή παρουσία της χρωματικής ιδιοσυγκρασίας των νέων καλλιτεχνών,  αφημένοι στην ρώμη του κρασότοπου, πρόκειται να τυφλώσει τους επισκέπτες  του θέρετρου, όπως ακριβώς κάνει  μια αχτίδα που τρυπώνει στο σκοτεινιασμένο  δωμάτιο και τρυπά το μάτι για την λαχτάρα της ηλιόφωτης μέρας.
Η ζωγραφική είναι η τέχνη της απεικόνισης μιας περαιωμένης  παραίσθησης. Αυτή η περίεργη ηδονή που απλώνει την υποκειμενικότητα μας στις άκρες ή στα κέντρα ενός κομματιού χαρτιού που ανακατεύεται το χρώμα, είναι ιδία θαρρώ με την μονάκριβη ηδονή που απλώνει την υποκειμενικότητα μας στην άκρη ενός τραπεζιού ή μιας πολυθρόνας ή στη μέση ενός σοκακιού στην παλιά πόλη της μέθης , μια ουτοπία της επιθυμίας. Γλώσσες δέκα σε στόματα δέκα, πρόκειται να αφεθούν σε χεριά δέκα των εκατό δακτύλων των πολύτριχων πινέλων  για μια εικασία,  μια πινελιά από το άδικα  χυμένο κρασί .Τα χρώματα είναι τρία στην φύση λέει ο νέος ζωγράφος Γιώργος Πανταζής: Το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε. Είναι αχώριστοι φίλοι και κάθε βράδυ πάνε στην ιδία ταβέρνα, κάθονται στο ίδιο τραπέζι να πιούν κρασί . Το ερώτημα που τίθεται είναι πιο χρώμα θα μεθύσει περισσότερο; Οι τρεις Χρώματα φίλοι πίνουν χρώμα κόκκινο που σημαίνει ότι το κίτρινο ως πορτοκαλί  θα επηρεάστηκε  περισσότερο . Το μπλε θα καφετίσει και θα τρεκλίσει λίγο αλλά στο κόκκινο χρώμα όσο κόκκινο και να βάλεις πάντα κόκκινο θα μείνει. Είναι Αμέθυστο.
Η εκθεσιακή δραστηριότητα αφιερώνεται στον Αρούσιο , τον Πράνιο , τον Θάσιο, τον Λέσβιο οίνο των αρχαίων Ελλήνων και σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου του αμέθυστου χρώματος.
Η έκθεση παρουσιάζεται στις 27 Μαΐου 2017 στους Χώρους του Resort

Το project Winetopia είναι μια εικαστική δράση που εξελίσσεται στους χώρους του θέρετρου Porto Carras της Σιθωνίας στο κόλπο Τορωναίου. Η ήπια εκμετάλλευση πευκόφυτων λόφων για καλλιέργεια αμπελώνων και ελαιώνων δημιουργεί ένα αγροτικό τοπίο που συνδυάζεται με εκείνο το τοπίο ψυχαγωγίας, ηρεμίας ενός παράκτιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Gropius.
Καλούνται νέοι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα με ήπια υλικά όπως: ακουαρέλες. μελάνια, μολύβια, λαζούρες από λάδια ή ακρυλικά, καθώς επίσης και έργα μικτής τεχνικής διαστάσεων (13Χ18) εκ. Τα υλικά εφαρμογής για τα έργα μεικτής τεχνικής δεν μπορούν να εξέχουν πάνω από 1εκ. Βλέπω σημαίνει βλέπομαι. Όταν κοιτάμε κάτι πρέπει να έχουμε την αίσθηση ότι και αυτό μας κοιτάει, π.χ. όταν κοιτάμε ένα πεύκο και εκείνο μας κοιτάει. Η συνάντηση των δύο βλεμμάτων είναι το φαινόμενο της συναύγειας. Συναύγεια είναι η συνάντηση των ακτίνων της όρασης με το ορούμενο στο ενδιάμεσο διάστημα. Είναι το κοίταγμα του παρατηρητή και του παρατηρούμενου. Άρα βλέπω σημαίνει βλέπομαι. Καλούμαστε να καταγράψουμε εντυπώσεις από ένα τοπίο το οποίο μας αντιγυρίζει ένα κοίταγμα.
Τα ζητούμενα έργα προτείνονται μικρών διατάσεων προς διευκόλυνση μεταφοράς από τους ενδιαφερόμενους συλλέκτες.  Όσοι συμμετέχουν δημιουργούν έργα στις παραπάνω διαστάσεις είτε οριζόντια είτε κάθετα τα οποία  στέλνονται στο 3ο εργαστήριο ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας έως 11 Μαΐου 2017. Υπεύθυνη εργαστηρίου Κατερίνα Καρούλια, τηλ. 6932320023.
Δηλώσεις συμμετοχής e-mail: studioart_karoulia@yahoo.gr
1     Τα προτεινόμενα έργα επιλέγει η  Gallery  Ζουμπουλάκη.

    
Ακολουθούν φωτογραφίες από την ξενάγηση στον Πύργο Γαλήνη όπου διατηρούνται μέχρι σήμερα τα καταλύματα Salvador  Dali και της Gina Bachauer.






































































 .



























Ακολουθούν φωτογραφίες από το σύγχρονο Οινοποιείο όπου παράγονται και φυλάσσονται τα κρασιά.














     εσωτερικό δεξαμενής αποθήκευσης κρασιού















Ακολουθούν φωτογραφίες από το παλαιό Οινοποιείο όπου πραγματοποιούνται προβολές, τεστ γευσιγνωσίας, δράσεις κ.ά.








Ακολουθούν φωτογραφίες από το κτήμα συνολικής εκτάσεως 17.000 στρεμμάτων  και 486 μ. μεγαλύτερο υψόμετρο.






























    Foto by Katerina Karoulia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου