Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, 5 Απριλίου 2017




Το χάνι χτίστηκε με πέτρα τον 15ο αιώνα, επί τουρκοκρατίας στα Σκόπια και οι τοίχοι του είναι τόσο παχείς που το χειμώνα το κρατάνε ζεστό και το καλοκαίρι δροσερό. Στό χάνι αυτό στεγάζεται το ένα από τα δύο κτίρια της Σχολής Καλών Τεχνών των Σκοπίων, όπως μας εξηγεί ο Ladislav Cvetkovski, καθηγητής εικαστικού και γραφιστικού σχεδίου.


Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα εργαστήρια του σχεδίου, της χαρακτικής, της γραφιστικής και των εκκλησιαστικών τεχνών ενώ υπάρχει ακόμα βιβλιοθήκη και μόνιμη έκθεση με έργα αποφοίτων και ένα μουσείο με αντικείμενα χρηστικά και επαγγελματικά μιας άλλης εποχής που σηματοδοτούν την μνήμη και τη συνέχιση της παράδοσης.




Ο Λάντισλαβ μας ξεναγεί στους χώρους και μας εξηγεί πώς λειτουργεί το κάθε τμήμα. Την εποχή αυτή οι φοιτητές εργάζονται για την έκθεση του τέλους του ακαδημαϊκού έτους.

Η βιβλιοθηκάριος είναι ιστορικός και κριτικός τέχνης. Μας πληροφορεί ότι η Σχολή ιδρύθηκε το 1980 και πριν από μερικά χρόνια γιόρτασε τα πρώτα 30 χρόνια της με μια σειρά εκδηλώσεων και μια ειδική έκδοση, δύο αντίτυπα από την οποία μας προσφέρει ως δώρο για την επίσκεψή μας.


Η Σχολή έχει ήδη πραγματοποιήσει συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και εκφράζει την επιθυμία να συνεργαστεί και με τη δική μας Σχολή σε κοινές δραστηριότητες. Επίσης, τονίζεται ότι εκτός από τη διμερή συνεργασία είναι καλό να γίνονται κοινές δράσεις και σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή σε διαβαλκανικό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου