Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας και video art-συμμετοχή της Αφροδίτης Δάφνου (προπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΕΕΤ) με live performance - ΔΕΛΤίΟ ΤΥΠΟΥ

Αφροδίτη Δάφνου, Τίτλος: "Το σπίτι ως προίκα", Φωτογράφος: Αγγελική Αυγητίδου






Το βασικό αντικείμενο της δράσης είναι το «σεμεδάκι». Η δράση αυτή έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κατάστασης, μέσω της παράδοσης του ελληνικού νοικοκυριού και πώς αυτό παίζει σημαίνοντα ρόλο στην πορεία της ζωής των γυναικών –ιδιαιτέρως του περασμένου αιώνα-  στην εξέλιξή της και στο πεδίο επιλογών του έγγαμου βίου, μιας και τα είδη προικός αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού νοικοκυριού. Με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η συσχέτιση και ο παραλληλισμός του παρόντος με στοιχεία του παρελθόντος  και το πώς αυτά μετεξελίσσονται σε συμβολισμούς μέσα από την παράδοση.

Αφροδίτη Δάφνου, Τίτλος: "Το σπίτι ως προίκα", Φωτογράφος: Αγγελική Αυγητίδου


Η χρήση και η ερμηνεία στοιχείων της ελληνικής παράδοσης τίνει να γίνει ειρωνική, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της θέσης του ατόμου-γυναίκας-καλλιτέχνη στην τέχνη και κατ’ επέκταση στους κυρίαρχους κοινωνικούς θεσμούς. Μέσα από μια παρωδία της ελληνίδας νοικοκυράς, θέτονται ερωτήματα γύρω από το αντικείμενο της τέχνης και πως αυτό μπορεί να εισβάλλει και να κατοικοεδρεύσει μέσα στην καθημερινότητά μας.

Αφροδίτη Δάφνου, Τίτλος: "Το σπίτι ως προίκα", Φωτογράφος: Αγγελική Αυγητιδου



Δελτίο Τύπου

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και video art, που θα φιλοξενηθεί στην Toss Gallery, στην περιοχή της Βαλαωρίτου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια του φωτογράφου Θανάση Ράπτη.

Εγκαίνια την Παρασκευή 31/3/2017, 8.30μμ.
Διάρκεια της έκθεσης μέχρι 19/4 2017.
Στην έκθεση συμμετέχουν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους, νέους Έλληνες καλλιτέχνες, που ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιλαμβάνει 12 φωτογραφικές ενότητες, 1 video art, 1 performance και μια φωτογραφική κατασκευή.
Προσπαθεί να εξερευνήσει το θέμα του φύλου μέσα από το βίωμα, την εμπειρία και την αναζήτηση, που οδηγεί σε μια εμβάθυνση για μια πιο ουσιαστική αυτογνωσία, καθώς και να αναδείξει την έκφανση του φύλου ως μια καθαρά πολιτική πράξη. Η τέχνη είναι η τελευταία καταφυγή του ανθρώπου για να εκφράσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια αυτό που του συμβαίνει, πεδίο στο οποίο συνήθως ο λόγος αποδεικνύεται λίγος!
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Φρόσω Παπαδημητρίου, Τζίνα Μαραγκουδάκη, Μάνος Χρυσοβέργης, Λίλη Ζουμπούλη, Πάνος Κέφαλος, Εύα Γερομιχαλού-Βέη, Έλενα Γανδά, Γιώργος Κάνης, Γεωργία Πονηράκου, Γεωργία Λαλέ (video), Βασιλική Σανδάλη, Κυριάκος Κατσαρέας, Φίλη Ολσέφσκι, Μαρία Τζεφέρη, Αφροδίτη Δάφνου (performance)
Με αφορμή την έκθεση θα φιλοξενηθεί στο τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου ειδικό εκτενές αφιέρωμα με κείμενα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και φωτογραφικό ένθετο με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της έκθεσης.
Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο σειράς δράσεων με άξονα το Φύλο, κάτω από το γενικό τίτλο "Το φύλο μου, ο εαυτός μου", που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για το 2017. 

--------------------------------

Toss Gallery (προέκταση του μπαρ LA DOZE), Βηλαρά 1 & Συγγρού (περιοχή Βαλαωρίτου), Θεσσαλονίκη.




Πληροφορίες και στο link που ακολουθεί:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου