Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η αθωότητα, έργο της Ελένης Γάτσιου



Η αθωότητα περιγράφει τον περίπατο ενός μικρού κοριτσιού, σε ένα λιβάδι, στη φύση. Φοράει ένα λευκό φόρεμα και την παρατηρούμε με γυρισμένη την πλάτη. Το έργο αυτό είναι αναφορά σε έργο του Ηλία Μπαρκαλή όπου ένα αγόρι διασχίζει μια γέφυρα σε αστικό τοπίο. Η αθωότητα εκπροσωπεί την έλλειψη άσχημων πράξεων και σκέψεων .

Στους πολιτισμούς το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και την αθωότητα.Το κορίτσι ενδύεται την αθωότητα, ένα αεράκι φυσάει και ανεμίζει τα μαλλιά του.Το κορίτσι διακρίνεται στο  κάτω κέντρο του τελάρου. Αυτό σημαίνει ότι ο παρατηρητης βρίσκεται πίσω από το κορίτσι και ταυτίζεται με τον θεατή. Αυτό επιτείνεται από την θέση των οριζόντων και του ήλιου. Ο πρώτος ορίζοντας ταυτίζεται με την θέση του ήλιου , ο δεύτερος υπονοείται εκεί που το γαλάζιο φανερώνει το τελείωμα του πράσινου. Ο τρίτος ο προοπτικός που κινεί το κορίτσι και ο τέταρτος η κάτω πλευρά του τελάρου, πράγμα που ενεργοποιεί την παρουσία του θεατή μέσα στο έργο.

Η χρήση των ψυχρών χρωμάτων υποβάλει την αίσθηση απουσίας φωτός παρ όλη την παρουσία του ήλιου, ενεργοποιώντας την λάμψη φωτεινότητας της μορφής. Αντιπαραβάλει το μυστήριο ως προς το τι πρόκειται να εξελιχθεί. Μπορεί να αναγνωριστεί μια σχέση ανάμεσα στο κύκλο του ήλιου και του κεφαλιού της μορφής.
Το έργο ζωγραφίστηκε σε τελάρο 60 χ 60 με ακριλικά και πινέλα Χρησιμοποιήθηκε η παλέτα πέντε χρωμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου