Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ο Χάρτης του Εμφυλίου (Το project μέσα στο project) στην The Crypt Gallery του Λονδίνου στα πλαίσιο της έκθεσης ECHOES FROM THE CAVE ανταποδοτικής έκθεσης του εικαστικού πρότζεκτ Ψυχή στο Λαιμο 2016





Το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε το εκθεσιακό τεκμήριο της «η ψυχή στο Λαιμό 5» (Εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήριο με εφόρμηση από την ιστορία).Με αφορμή την επίσκεψη και μελέτη στο ιστορικό μνημείο της σπηλιάς Κόκκαλη Βροντερού Πρεσπών δημιουργήθηκαν εικαστικά έργα καλλιτεχνών, στον καλλιτεχνικό σταθμό των Ψαράδων, τα οποία εκτέθηκαν στο εγκαταλειμμένο Δημοτικό Σχολείο των Ψαράδων Πρεσπών το Σάββατο 6-8-2016
.Η μεταϊστορία φανερώθηκε μέσα από τα έργα Ελλήνων και Άγγλων καλλιτεχνών και αποτελεί συνεργασία της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του 3ου και 5ου εργαστηρίου του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου και συγκεκριμένα της ομάδας Directional Forces Residency 2016, υπογραμμίζοντας έτσι το ιστορικό γίγνεσθαι ως την απόλυτη δυσμορφία της μνήμης μέσα στον ίδιο τον πολιτισμό της αφήγησης και της ανάμνησης. Το εγχείρημα ολοκληρώνεται σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας και τον Δήμο Πρεσπών.
Η ομάδα των Αγγλων ανέλαβε την οργανωση μιας συνεχειας στην  The Crypt Gallery του Λονδίνου στα πλαίσιο της έκθεσης ECHOES FROM THE CAVE ανταποδοτικής έκθεσης του εικαστικού πρότζεκτ Ψυχή στο Λαιμο 2016
Οι χαμηλοί θόλοι της Γκαλερί Κρύπτη στο Λονδίνο μας ταξιδεύουν και μας δίνουν την αίσθηση που είχε η ίδια η σπηλιά, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες μέσα από τη γεωγραφία και την ιστορία της περιοχής. Η ομάδα των διεθνών καλλιτεχνών παρουσιάζει την δουλειά της μέσα από μια ποικιλία μέσων όπως βίντεο,φωτογραφία , ζωγραφική , γλυπτική, Performance και εγκαταστάσεις
Οργανωμένη από την Carmen Alemán και την Ali Darke, η έκθεση έρχεται να ρίξει φως σε μια ξεχασμένη πτυχή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας εκθέτοντας τα μυστικά ενός στοιχειωμένου τοπίου.



Carmen Alemán. Σοφία Αντωνακάκη. Μάγδα Χριστοπούλου .Ali Darke. Τάτη Δουβάνα. Μάρθα Ηλιάδου. Νικόλαος Καρναμπατίδης Χάρης Κοντοσφύρης (συντονίζει το Εικαστικό συνεργατικό πρότζεκτ "Ο χάρτης του εμφυλίου" ), Natalja Kondratova. Κώστας Κορωναίος.Bob Lawson. Ιωσηφινα Μακρή. Lee Maelzer. Όλγα Μονάχου.Vena Naskręcka. Δημήτριος Οικονόμου. Μαρία Παπατζέλου.Σταύρος Παρχαρίδης. Ειρήνη Πουλιάση. Αγησιλαος Ρόμπολας.Ιωάννης Ρόμπολας. Veronica Shimanovskaya. Νικολέτα Τσαντίκη


Το project μέσα στο project
Ο χάρτης του εμφυλίου συνεργατική δράση 30 καλλιτεχνών σε συντονισμό του Χάρη Κοντοσφύρη:Σοφία Αντωνακάκη, Στρατής Καβαρνός, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιώργος Παλιάτσος, Γλύκα Διονυσοπούλου, Γιώργος Φανάρας,Γιάννης Βγότζας, Μαρία Λαγού,Χάρης Μαργαρίτης, Αργύρης Ρήμος, Θοδωρής Μαυρίδης, Κατερίνα Καρούλια, Αφροδίτη Γκρίζη,Αχιλεας Ζάζος,Ολγα Μπόγδανου, Χάρης Κοντοσφύρης, Αννα Μαρία Σαμαρά, Πλάτων Μπουταγκίδης, Γεωργος Πανταζής, Τάσος Μπουσδούκος, Θεοδόσης Παπαδόπουλος, Αναστασία Γιοβάνογλου,Μιχάλης Μπίμπασης, Δημήτρης Σκληβανιώτης,Μαρία Μιλιώτη, Χριστίνα Τζάνη,Αντώνης Παππας,Μάγδα Χριστοπούλου.





Ο Χάρτης του Εμφυλίου 
(Το project μέσα στο project)

Ο Χάρτης του Εμφυλίου αποτελεί μία αλληγορική αναψηλάφηση της ιστορίας του πολέμου (1945 - 1949 ) και εστιάζει στις κοινώς λεγόμενες "παράπλευρες απώλειες", δηλαδή στα  θύματα αυτά που τυχαία υπήρξαν στα πεδία μαχών ανεξαρτήτως της όποιας θέσης (πολιτική/κοινωνική), ουδετερότητας ή άγνοιας φέρουν. Επιχειρεί να επισημάνει την τυχαία συνέπεια μίας εκστρατείας σχεδιασμένης από την όποια πλευρά, που όμως κοστίζει ζωές ανθρώπων χωρίς να φέρουν άμεση ευθύνη της κατάστασης. Αμφισβητεί   - υπό την μορφή απορίας -  την πάγια τακτική σύνταξη της επίσημης ιστορίας που έχει υπόψη μόνο τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων ομάδων παραβλέποντας τους αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στη  διάλυση του κοινωνικού ιστού ενός τόπου και εμποδίζουν μία πλήρη, πανανθρώπινη  ματιά της ιστορίας.
Η γενίκευση της αφήγησης της ιστορίας- από πλευράς επίσημων θεσμών ή πολιτικών απόψεων - σε μέγιστο βαθμό διατηρεί μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που υπηρετούν συμφέροντα αυτών, ενώ αποκλείονται άλλα εξίσου ή περισσότερο ουσιώδη γεγονότα και ο συσχετισμός των καταστάσεων μένει ανέφικτος .
Αυτός ο χάρτης λοιπόν, θα μετατραπεί σε μία ανεξάρτητη πλατφόρμα καλλιτεχνών το έργο των οποίων προκύπτει από τη συμμετοχή τους στη  διερευνητική δράση «Η σπηλιά του Παντός», το καλοκαίρι του 2016, στα πλαίσια του πρότζεκτ "Ψυχή στο Λαιμό",  με τόπο αναφοράς τη σπηλιά του Κόκκαλη που είχε μετατραπεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο των ανταρτών. Με άλλα λόγια, ο  Χάρτης του εμφυλίου ξαναπροτείνεται ως χάρτης επούλωσης τραυμάτων, από όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην διερευνητική έκθεση "Η σπηλιά του Παντός". Οι καλλιτέχνες αυτοπροσδιορίζονται ως φορείς τραυμάτων και θα αναπτύξουν αντι-επουλωτικές τεχνικές φθοράς του επιχειρησιακού χάρτη που είναι αποτυπωμένες σημειώσεις από τον σχεδιασμό του τακτικού στρατού εναντίων των ανταρτών. Ο Χάρτης θα καεί σε πολλαπλά σημεία με τυχαίο τρόπο τονίζοντας τις κακώς εννοούμενες  "παράπλευρες απώλειες " από την όποια μορφή εξουσίας-διαχείρισης. Ωστόσο, τα σημάδια από τις πληγές αυτής της καύσης δεν αφορούν συγκεκριμένα γεγονότα αλλά όλα τα αντίστοιχα γεγονότα.


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν «χάρτη τρύπα» στην έκθεση Echoes from the Cave. Dialogues with a Time and a Place  στην Crypt Gallery  ( Λονδίνο ) ο οποίος έχοντας «κερδίσει» μία θέση σε αυτήν, ανοίγει ένα περιβάλλον προβολής δημιουργικών ιδεών, εισάγοντας καλλιτέχνες χωρίς περιορισμό, προτάσσοντας έτσι αντίσταση στην περιοριστική λογική της επιλογής καλλιτεχνών.

Όσοι φτάσανε να κάνουνε διάλογο με τον τόπο και το χρόνο ακούγοντας τους ήχους της Σπηλιάς του Παντός, ξέρουν ότι αυτή χωράει όλα τα γεγονότα. Ο Χάρτης του Εμφυλίου  απλά μας υπενθυμίζει: «ένα γεγονός αποκλείεται, ο αποκλεισμός».      



Ο Χάρτης του εμφυλίου είναι μία  συνεργατική δράση 30 καλλιτεχνών σε συντονισμό του Χάρη Κοντοσφύρη και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σοφία Αντωνακάκη, Στρατής Καβαρνός, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιώργος Παλιάτσιος, Γλύκα Διονυσοπούλου, Γιώργος Φανάρας, Γιάννης Βγότζας, Μαρία Λαγού,Χάρης Μαργαρίτης, Αργύρης Ρήμος, Θοδωρής Μαυρίδης, Κατερίνα Καρούλια, Αφροδίτη Γκρίζη, Αχιλλέας Ζάζος, Όλγα Μπόγδανου, Χάρης Κοντοσφύρης, Άννα Μαρία Σαμαρά, Πλάτων Μπουταγκίδης, Γιώργος Πανταζής, Τάσος Μπουσδούκος, Θεοδόσης Παπαδόπουλος, Αναστασία Γιοβάνογλου, Μιχάλης Μπίμπασης, Δημήτρης Σκληβανιώτης, Μαρία Μιλιώτη, Χριστίνα Τζάνη, Αντώνης Παππας, Μάγδα Χριστοπούλου.

Πληροφορίες εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου