Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

"Εικαστικά Τετραγωνικά", εγκαίνια των εικαστικών εκδηλώσεων στα πλαίσια του φεστιβάλ Πτολεμαΐδας



Σύμφωνα με τον Maslow, τα άτομα που είναι ανοιχτά στην εμπειρία, που είναι αυθόρμητα και εκφραστικά, είναι και δημιουργικά. Δημιουργικά με την ευρύτερη έννοια και όχι μόνο αναφορικά με τις τέχνες. Και πως οι δημιουργικοί άνθρωποι στα πλαίσια της αυτοπραγμάτωσης, φοβούνται λιγότερο το άγνωστο. Είναι λογικό. Αφού τολμώντας να βιώσουν εμπειρίες, το άγνωστο γίνεται γνωστό. Η διαδικασία ανακάλυψης του κόσμου γοητευτική, γεννά την επιθυμία για ολοένα μεγαλύτερα ταξίδια προς το ανοίκειο. Για κάποιους το να λάβουν μέρος σε μια έκθεση αποτελεί άγνωστο πεδίο. Συχνά το άγνωστο φοβίζει. Το να εκτεθεί το έργο και κατά επέκταση ο ψυχικός τους κόσμος. Φόβος για το αν θα γίνει η εικαστική τους πρόταση αποδεκτή. Για το αν “χωράνε”, αφού δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Ωστόσο, στην έκθεση “Εικαστικά Τετραγωνικά”, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, φύλου και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, υπερέβησαν τις αναστολές τους. Τόλμησαν να είναι εκεί.




Ίσως τα κοινωνικά στερεότυπα να μπορούσαν να περιγραφούν ως ένα μικρό τετράγωνο που αιχμαλωτίζει τη σκέψη. Που βάζει όρια και προϋποθέσεις. Όμως εκείνη τη βραδιά των εγκαινίων που πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και το τετράγωνο έγινε πλήθος τετραγώνων, κάτι άλλαξε.










Επαφή της μιας επιφάνειας με την άλλη. Οι φόρμες μοιραία διαχέονται. Τα χρώματα αλληλεπιδρούν. Η ιστορία που ο κάθε καλλιτέχνης αφηγείται, αναπόφευκτα συνδέεται με την ιστορία των υπολοίπων. Και έτσι δημιουργείται ένας κόσμος. Ακόμα και οι θεατές που εστιάζουν σε ένα έργο, το θαυμάζουν υπό το πρίσμα της αλληλεπίδρασης του με τα υπόλοιπα έργα.















Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι: Αβραμίδου Μιχαέλα, Αδάμ Στέργιος, Αλεξανδρίδου Ειρήνη, Αλεξανδρίδου Παναγιώτα, Αντωνακάκη Σοφία, Απέργη Λία, Απιδόπουλος Γιώργος, Ασπράγκαθου Ελεάνα, Βάνη Τάνια, Βελονά Μαρία,Βουδουρέλλη Έλενα, Βούρα Άννα, Γαίτη Πηνελόπη,  Γαρουφαλίδου Βασιλική, Γάτσιου Ελένη,  Δουλγερίδου Μαρία, Καβαρνός Στρατής, Κάσση Κυριακή,  Κοκκινίδου Ναταλία, Κοσμίδου Μαρία, Κουζουνη Μίνα, Λεσγίδου Ελένη, Λυγκώνη Χρυσούλα, Μανέττα Ευαγγελία,  Μαντζιώρη Αγάπη,  Μοναχού Όλγα, Μπαλαχτσή Ελένη, Μπαλτζοπούλου Καίτη, Μπήτιου Ελένη,  Μπουτακίδης Πλάτωνας, Πανταζής Γιώργος, Παπαδοπούλου Ευαγγελία, Τουρτούρα Καίτη,  Τσορλαλή Μαρία, Φλέγγα Αντωνία, Χαριτίδου Τούλα. Συντονιστής: Γιώργος Πανταζής.
Διάρκεια έκθεσης: 25/3/2017-2/4/2017


Οι άνθρωποι μέσα από τη διαφορετικότητα τους, φέρουν ασύλληπτες κοινές αναφορές. Τα όρια των τετραγώνων των έργων σπάνε και ενώνονται με τα τετράγωνα των παραθύρων, για να κοιτάξουν μαζί τον έναστρο ουρανό της ανθρώπινης ύπαρξης.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου