Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

PROJECT: ''PUZZLE'' (ΣΜΥΡΝΗ- ΤΟΥΡΚΊΑ) ΠΟΛΥΕΠΊΠΕΔΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΌ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΟΊΤΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΕΡΦΟΡΜΕΡ ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΙΜΠΑΣΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για PUZZLE’’ (ΣΜΥΡΝΗ)





PROJECT: "PUZZLE" (ΣΜΥΡΝΗ) https://www.docdroid.net/P4F2RdX/-puzzle.pdf.html Η λήθη είναι ο χωροχρόνος της λησμονιάς , όπου συλλέγονται όλα όσα δε θέλουμε να θυμούνται οι άλλοι και εμείς. ‘Ομως, οτιδήποτε αξίζει να διασωθεί στη μνήμη μας, αντιστέκεται και επανέρχεται στο τώρα, για να μας θυμίσει πως φτάνουμε στο παρόν, όταν μπορούμε να σταθούμε στα γεγονότα του παρελθόντος με το σεβασμό, που τους αναλογεί. Κοιτάζοντας τις ξεθωριασμένες φωτογραφίες , τα οικογενειακα κειμήλια μιας πραγματικότητας, που μια δίνη κατάπιε αφήνοντας κομμάτια παζλ να επιπλέουν διάσπαρτα, επέλεξα τη γλώσσα της τέχνης, για να τα ενώσω, με οδηγό τις αφηγήσεις του πατέρα μου για το δέντρο που κόπηκε βίαια, αλλά που οι ρίζες του μένουν βαθειά ριζωμένες σε ‘κείνη τη γη.

Η προσφυγή είναι η αναγκαστική μετακίνηση προς άλλα μέρη, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν έμβια όντα. Είναι συνδεδεμένη με την ιστορία των έμβιων όντων πάνω στη γη. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν μας και το κομμάτι των αναμνήσεων, που μας αναλογεί. Πρέπει να επαναπροσδιοριστούμε και να προσαρμοστούμε σε μια άλλη ζοφερη πραγματικότητα. Δεν μπορώ να αφηγηθώ τα γεγονότα του ως προσωπικό μου βίωμα, γνωρίζω όμως τη διαδρομή, που ακολούθησαν οι πρόγονοί μου για να έλθουν στην Ελλάδα. Με βάση αυτή τη γνώση προσδιόρισα την εικαστική πρόταση υλοποιώντας το project : ‘’PUZZLE’’ (ΣΜΥΡΝΗ), ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από εκείνη, στην οποία οι προσφύγοντες υποχρεώθηκαν. Αυτό το κρυφό μονοπάτι της επιστροφής είναι το κρυφό μονοπάτι της εσωτερικής αναζήτησης, όπου πατώντας πάνω στα αποτυπώματα όσων μετέφεραν το βαρύ φορτίο, οδηγώ τα δικά μου βήματα στην αναζήτηση της αλήθειας και την αποτίμηση της προσφοράς αυτών που ‘’έφυγαν’’ με τον καημό της επιστροφής στη χαμένη πατρίδα. Η διαδρομή ξεκινά από τον Πειραιά με προορισμό τη Χίο και κατάληξη τη Σμύρνη. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ξεκινά το project αρχής γενομένης με την performance ΄΄22΄΄, την οποία θα παρουσιάσουν στον εσωτερικό χώρο του πλοίου, η εικαστικός Γλύκα Διονυσοπολου και ο χορευτής Μιχάλης Μπιμπάσης Την 1η Απριλίου παρουσιάζεται το έργο σαν σύνολο στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Χίου. Θα εκτεθούν τα δύο γλυπτά ‘’Η Νύμφη του Ερμαίου Κόλπου’’ και ‘’Η Προσφυγή’’ , μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο ‘’PUZZLE’’. Ένα επιδαπέδιο puzzle. Κειμήλια οικογενειών που κατάγονται από τη Σμύρνη και τα οποία παραχωρεί για έκθεση ο Σύλλογος Μικρασιατών Χίου . Στο χώρο θα επαναληφθεί η performance ‘’22’’. Μετά το πέρας της εκδήλωσης το γλυπτό ‘’Η Νύμφη του Ερμαίου Κόλπου’’ θα μεταφερθεί στη Σμύρνη για μόνιμη εγκατάσταση το δε γλυπτό ‘’Προσφυγή’’ θα τοποθετηθεί μόνιμα στη θέση Λιμανάκι περιοχής Καστέλο Χίου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ Γλυπτά ‘’ Η Νύμφη του Ερμαίου Κόλπου’’ {Πηγές: Νύμφη Κριθηίδα (μητέρα Ομήρου), βότσαλα από την περιοχή Κύμη Ευβοίας από όπου καταγόταν η Κριθηίδα, σκηνές από την Οδύσσεια, Ιστορία Σμύρνης, μοτίβα από τη ζακέτα της πρόγιαγιάς μου, ‘’Φιλοεκπαιδευτικός Σύλλογος Όμηρος’’ στον οποίο ο προπάππους μου Σάββας Κεσίσογλου διετέλεσε Πρόεδρος.} ‘’Η Προσφυγή’’ {Πηγές: Κηρύκειο Ερμή, Λύρα του Απόλλωνα, Άνθος του Λωτού, Περίτεχνες ασημένιες διασωθείσες αυγοθήκες από τη Σμύρνη (οικογενειακό κειμήλιο) } Ταινία Απολυτήριο του παππού μου Δημήτρη Κεσίσογλου από την Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης στο οποίο υπογράφη ως ένας εκ των καθηγητών ο προπάππους μου Σάββας Κεσίσογλου. Οικογενειακές φωτογραφίες. Δύο μεταφερόμενα από τους συντελεστές της ταινίας κουτιά puzzle, στα οποία εμπεριέχονται κομμάτια puzzle που απεικονίζουν τη Χίο (Ελλάδα) και Σμύρνη καθώς και και οικογενειακά κειμήλια. Η ταινία ολοκληρώνεται σε πραγματικό χρόνο με την ένταξή τους στα δύο γλυπτά. Ποίηση Γιώργος Δελιόπουλος και εκφώνηση Ελένη Κεσίσογλου. Επιδαπέδιο Puzzle Πέντε κεντρικά κομμάτια Puzzle στα οποία είναι ζωγραφισμένα τρία Άνθη του Λωτού σε τρία διαφορετικά χρώματα (Κόκκινο, μπλέ, άσπρο) , τα οποία περιβάλονται από 22 κομμάτια puzzle τα οποία παιδιά του 3ου Δημοτικού σχολείου Χίου ζωγράφισαν εμπνευσμένα από την ιστορία της Σμύρνης. Performance ‘’22’’ Την επιμέλεια και παρουσίαση έχουν οι: η εικαστικός Γλύκα Διονυσοπούλου και ο χορευτής Μιχάλης Μπιμπάσης. Συνέκθεση οικογενειακών κειμηλίων από τη Σμύρνη που μας διαθέτει Σύλλογος Μικρασιατών Χίου (ΦΑΡΟΣ) Δύο art-books εμπνευσμένα από τις λογοδοσίες του παππού μου Σάββα Κεσίσογλου ως Προέδρου του φιλοεκπαιδευτικού Συλλόγου "ΟΜΗΡΟΣ" (Σμύρνη) και ιστορίες από τη ζωή των Σμυρνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου