Το Kappatos Athens Art Residency και ο Γεράσιμος Καππάτος σας προσκαλούν την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, στις 8 μ.μ., στα εγκαίνια της νέας ατομικής έκθεσης της Lynda Benglis με τίτλο «LYNDA BENGLIS», φιλοξενούμενης του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) που μεταξύ άλλων φιλοξένησε το 2015 τους Roy Ascott, Martin Creed καιSantiago Sierra.

Στην νέα πολυαναμενόμενη έκθεση «LYNDA BENGLIS» του Kappatos Athens Art Residency, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά παγκοσμίως τα δύο νέα γλυπτικά έργα από αλουμίνιο της καλλιτέχνιδας.
Σε αυτά τα δύο έργα, η Benglis συνεχίζει να εξερευνά και να αναδιατυπώνει τα όρια μεταξύ υλικού και γλυπτικής, επιφάνειας και όγκου, εικόνας και περιεχομένου. Μέσα από την συμπύκνωση της ενέργειας που υποδηλώνεται από την χρήση του αλουμινίου, όχι μόνο λόγω της μονιμότητας του αλλά κυρίως λόγω των εγγενών χαρακτηριστικών του (όπως η αντανακλαστική του επιφάνεια), η Benglis στοχεύει τελικά σε μια «κατάρρευση του χώρου» όπως δηλώνει η ίδια.
lynda1
Η Lynda Benglis είναι μια από τις επιφανέστερες και σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας. Γεννήθηκε στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ το 1941 από μητέρα Αμερικανίδα και πατέρα Ελληνικής καταγωγής, από το Καστελόριζο. Από το τέλος της δεκαετίας του ’60, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης, διακρίθηκε για το ριζοσπαστικό καλλιτεχνικό έργο της και την έντονη κριτική της διάθεση.

Ζώντας ανάμεσα στους πρωτοποριακούς καλλιτέχνες της εποχής, άντλησε στοιχεία από τους πρώτους Αμερικανούς Αφηρημένους Εξπρεσιονιστές, συνδύασε την προσωπική ιδεολογική στάση της με τα σύγχρονα ρεύματα και τις κοινωνικοπολιτικές δράσεις της εποχής και άρθρωσε ένα πολύ προσωπικό και δυναμικό λόγο σε ένα διεθνές πεδίο. Έγινε γνωστή για την αντίθεσή της και την ειρωνική στάση της απέναντι στα κυρίαρχα ανδρικά πρότυπα και με την προσωπική της καλλιτεχνική έρευνα ξεχώρισε αμέσως από τους καλλιτέχνες της γενιάς της και κατατάχθηκε ανάμεσα στους εξέχοντες «διαδικαστικούς» (process) καλλιτέχνες.
Έχει λάβει πολλά βραβεία για το έργο της, έχει παρουσιασθεί σε πολλά από τα σπουδαιότερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια και έχει  λάβει μέρος σε σημαντικότατες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.
lynda2
Έργα της υπάρχουν σε σπουδαίες συλλογές και Μουσεία όπως: Guggenheim Museum New York, Los Angeles County Museum of Art; Museum of Modern Art, New York; The National Gallery of Victoria, Melbourne, Australia; San Francisco Museum of Modern Art; Walker Art Center, Minneapolis and the Whitney Museum of American Art, New York.
Μια διεθνής Αναδρομική έκθεση των έργων της παρουσιάσθηκε το 2010-11 στα Μουσεία: The Irish Museum of Modern Art, Dublin; The Van Abbe Museum, Eindhoven; Le Consortium, Dijon; New Museum, New York; Museum of Contemporary Art, Los Angeles.


πηγή εδω:http://www.ert.gr/lynda-benglis-nea-atomiki-ekthesi-sto-kappatos-athens-art-residency/