Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

« Διακριτική Απουσία » ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κέλλυ Αθανασιάδου

Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

                                                 

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΟ  ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΧΑΝΙaRT 2013  ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»


ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

« Διακριτική Απουσία »

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κέλλυ Αθανασιάδου

ΕΓΚΑΙΝΙΑΤρίτη 2 Ιουλίου 2013 στις 20:30
« ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟ »
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 40 – ΧΑΝΙΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  2.7.2013 – 12.7.2013
ΑΝΟΙΚΤΑΚάθε μέρα από 19:00 έως 22:00. 
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το «Πολύ-Τεχνείο» και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Διακριτική Απουσία» στο «Πολύ-Τεχνείο», Χατζημιχάλη Νταλιάνη 40, Παλιά Πόλη Χανίων την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 στις 20:30 το βράδυ. Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Κορνήλιος Γραμμένος, Αποστόλης Ζολωτάκης, Σπύρος Λύτρας & Λίνα Μπέμπη.  
Μουσικό δρώμενο από τη λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη.

Είσοδος Ελεύθερη.«Σκληρή, καταιγιστική και δύσκολη στη διαχείρισή της η απουσία συνήθως νοείται καλύτερα ως έλλειψη παρουσίας. Φυσικά πρόσωπα, νοήματα, σκέψεις, αντιδράσεις, κατεστημένες αναφορές. Τί γίνεται όταν απουσιάζουν? Καθώς ο άνθρωπος καλείται να προσαρμοστεί απέναντι στην απουσία, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν ερωτήματα για τα οποία δεν έχει απαντήσεις. Κάποιες φορές, με μάρτυρα τη μνήμη του, προσπαθεί να καταγράψει αυτά που χάθηκαν. Παραμένοντας παρών, παίζει- με δύσκολους συχνά αυτοσχεδιασμούς- ένα ρόλο συμφιλίωσης με τη συνειρμική σκέψη. Άλλες φορές απαλλάσσεται προμελετημένα από την ανάμνηση. Συνειδητά, προσπερνά εικόνες σε γρήγορη κίνηση και προσπαθεί να απεμπλακεί από ένα πολύ επίμονο παρελθόν. Τέσσερεις Έλληνες εικαστικοί, προσεγγίζουν μέσα από τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία τους το συναίσθημα που συνοδεύει μια δεδομένη απουσία, όσο διακριτικά ή αδιάκριτα τη βιώνουν».
Εικαστική Επιμέλεια: Κέλλυ Αθανασιάδου. 
.……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Το «Πολύ-Τεχνείο» είναι στεγασμένο στο εξαιρετικό βενετσιάνικο κτίριο του πρώην οικοτροφείου του καθολικού μοναστηριού Santa Maria della Misericordia. Είναι ο χώρος δημιουργικής έκφρασης όλων των Τεχνών και ανάτασης των παραγωγικών ενστίκτων όλων των Δημιουργών. Συντονισμένες κατασκευές τέχνης, μουσικοί αυτοσχεδιασμοί, διαλέξεις και performances συνθέτουν ένα δραστήριο εργαστήρι παραγωγής πολιτισμού και κουλτούρας και δημιουργούν ένα ελεύθερο βήμα έκφρασης στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο
Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα
Τηλ.  693 73 83 500

website:  www.olivepres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου