Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

«ΧΑΝΙaRT 2013 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»
Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ

Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΧΑΝΙaRT 2013 ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ VIDEO-ART ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ  ΑΛΙΚΗΣ ΧΙΩΤΑΚΗ

«Πρώτη ‘Υλη / ‘Υδρα»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σοφία Μαυρουδή


ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 στις 20:30
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΟΥΔΑΣ, ΚΤΙΡΙΟ 13-03, ΣΟΥΔΑ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  12.7.2013 – 30.8.2013
ΑΝΟΙΚΤΑ: Τρίτη - Παρασκευή 10:00-14:00, Τετάρτη & Παρασκευή 18.00-21.00
 
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Μουσείο Τυπογραφίας της Εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» παρουσιάζουν την Video-Art Εγκατάσταση της Αλίκης Χιωτάκη «Πρώτη Ύλη / Ύδρα» στο Μουσείο Τυπογραφίας, Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, Κτίριο 13-03, Σούδα, την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013 στις 20:30 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 30.8.2013. Ανοικτά Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00, Τετάρτη & Παρασκευή 18.00-21.00. Είσοδος Ελεύθερη.
DJ-SET: Κώστας Πατσουράκης.

«Η συγκεκριμένη έρευνα της Αλίκης Χιωτάκη επικεντρώνεται στη δομή και τη φόρμα ενός δεδομένου χώρου, σε συνδυασμό και σε σχέση με τα αρχέτυπα κινητικά μοτίβα του σώματος και συνεπώς με την αρχέτυπη φόρμα της ίδιας της ζωής, καθώς και στον οργανικό διάλογο μεταξύ του σώματος που βρίσκεται σε κατάσταση κίνησης και του περιβάλλοντα χώρου. Εγείροντας ερωτήματα πως τα σώματα αντιδρούν στο χρόνο και στις περιβαλλοντικές αλλαγές για να δημιουργήσουν ταυτότητες: πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές».
Εικαστική Επιμέλεια: Σοφία Μαυρουδή.

Η Αλίκη Χιωτάκη είναι μια καλλιτέχνις που ερευνά τους πρωταρχικούς ρυθμούς και τις σωματικές φόρμες στο χώρο μέσα από την παρατήρηση της κίνησης και την βιντεογράφηση. Έχει σπουδάσει κίνηση και οπτικοακουστικές τέχνες, ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης και θεωρία στις σωματικές τεχνικές. Συχνά συνεργάζεται με ανθρώπους που εργάζονται σε διαφορετικά πεδία όπως σχεδιαστές ήχου, αρχιτέκτονες, επιμελητές, ώστε να διευρύνει περισσότερο το περιεχόμενο της έρευνα της. Ζει και εργάζεται στα Χανιά Κρήτης.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας βρίσκεται στα Χανιά, λίγο έξω από την πόλη, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας. Aποτελεί όραμα ζωής του ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.
Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2005 και επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα το 2012. Η συλλογή του περιλαμβάνει περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας. Σπάνια βιβλία και εφημερίδες, που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του μουσείου, καθώς και πολύτιμες λιθογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην τέχνη της Τυπογραφίας.
Η επέκταση σε νέα πτέρυγα πρόσθεσε στη συλλογή του μουσείου εκθέματα που αφορούν στην εξέλιξη των γραφικών τεχνών καθώς και δύο αξιόλογες εκθέσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά τυπογραφικά πιεστήρια.
 
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ»
ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ»
Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας,  Κτίριο 13-03,  Σούδα
Δήμος Χανίων, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73200  Κρήτη
Τηλ.  28210 80090,  28210 51003  
Υπεύθυνη : Έλια Κουμή
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτηρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο.
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο παραλίες: την Παλαιόχωρα.

«ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ»
«ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» & «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ»
Δρομόνερο
Δημοτική Ενότητα Κολυμβαρίου
Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων
Τ.Κ. 73002  Κρήτη
33 Κm από τα Χανιά προς την Παλαιόχωρα
Τηλ.  693 73 83 500
e-mail:  ioannis2000@gmail.com
website:  www.olivepress.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου